Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komodity letos příliš nevydělávají. Válce a inflaci navzdory

Zlato, ilustrační foto
iStock
Zdeněk Pečený

Zlato, které má sloužit jako uchovatel hodnoty, v době nejvyšší inflace za desítky let selhává. Nevede se ani průmyslovým kovům, jejichž cena se ještě na konci zimy v panice násobila přes noc. Panika přešla a ceny opět klesly. Vydělat se dalo leda na ropě, plynu a uhlí.

Reklama

Výkonnost zlata se od začátku roku plácá kolem nuly. Podle analytiků za to mohou dva protichůdné faktory. „Tím pozitivním je rekordní globální inflace, která se v průměru v tuto chvíli pohybuje kolem 10 procent,“ říká Michal Stupavský, investiční stratég Conseq Investment. Negativním faktorem pro zlato je pak růst dluhopisových výnosů. „Průměrný globální dluhopisový výnos do doby splatnosti od začátku roku vzrostl o 1,3 procentního bodu na aktuální 2,6 procenta,“ podotýká Stupavský. To v očích investorů zatraktivňuje dluhopisy na úrok zlata a dalších aktiv.

Zlaté slitky

Stanislav Šulc: Máte zlato? Před inflací ani dopady války vás rozhodně nechrání

Inflace pokračuje v růstu, a kromě devadesátých let, kdy ceny rostly rychleji kvůli transformaci, takový skok v cenách nikdo nepamatuje. Řada lidí se před inflací již několik měsíců snaží bránit například investicemi do zlata, to však často není k dostání, a tak sahají po stříbru. Data ukazují, že to je sázka na špatné koně, kterým pomáhá jen růst dolaru.

Přečíst článek

Zlato má letos za sebou divokou jízdu. „Vypuknutí války na Ukrajině způsobilo nárůst ceny tohoto drahého kovu, protože obavy o budoucí vývoj způsobily tok peněž směrem k tomuto bezpečnému přístavu,“ připomíná Anna Píchová, vedoucí analytického oddělení společnosti Cyrrus. Začátkem března, na vrcholu tržní paniky, se krátce dostalo nad dva tisíce dolarů (více než 47 tisíc korun) za trojskou unci. Od té doby ale prošlou výraznou korekcí a vrátilo se do okolí 1800 dolarů.

„Funkce zlata jako uchovatele hodnoty je obecně rozšířená, nicméně nemusí vždy úplně platit. Zlato nenese investorům žádný dodatečný výnos a zhodnocuje jedině růstem ceny,“ upozorňuje Píchová. Podle ní by zlato mohlo opět růst v případě dalšího geopolitického napětí. Žlutý kov totiž reaguje převážně na tyto události.

zlato, zlaté slitky

Zlato mělo chránit před inflací. Proč tedy i jeho cena klesá?

Zlato je vykreslováno jako bezpečný přístav v dobách nejistoty a inflace zvlášť. Takto jej prodejci nabízejí i drobným klientům. V posledním kvartále přitom cena zlata klesla o více než pět procent. 

Přečíst článek

Až usedne prach

Ani průmyslovým kovům letos pšenka příliš nekvete. Trhy již zapomněly na nevídanou paniku na začátku března, kdy muselo být na londýnské burze s kovy (LME) zastaveno obchodování s niklem. Cena kovu, který je nenahraditelný při výrobě baterií, během dne totiž vzrostla o 250 procent na více než 100 tisíc dolarů (téměř 2,4 milionu korun) za tunu. Cena od té doby spadla dokonce pod 20 tisíc a aktuálně se nikl na LME prodává za 23,6 tisíce dolarů za tunu.

Nikl, kov,

Ruský nikl světu chybí. Trh s kovem dnes zkolaboval

Londýnská burza musela zastavit obchodování s niklem, protože jeho cena vzrostla o bezprecedentních 250 procent, uvádí Bloomberg. Tradiční „výrobní“ kov se pomalu mění v „drahý“ kov. Cena niklu, který je zásadní pro výrobu například baterií pro elektrovozy, za uplynulé dny vystoupala z 25 tisíc dolarů na více než 100 tisíc dolarů za tunu.

Přečíst článek

Příběh niklu se tedy velmi podobná zlatu, a není v tom zdaleka osamocen. „Podobný vývoj jako na zlatu byl také na některých dalších komoditách jako palladium nebo měď,“ říká Píchová. „Jejich ceny vzrostly v důsledku ruské agrese na Ukrajině kvůli obavám, že jich bude nedostatek. Rusko je totiž důležitým vývozcem některých komodit,“ připomíná Píchová. Tyto obavy se zatím ukázaly jako mylné. Proti cenám průmyslových komodit navíc aktuálně působí zpomalující globální ekonomika.

Měď je kovem budoucnosti

Měď zažívá volný pád. Výrobci po celém světě už počítají s recesí

Ceny mědi na světových trzích prudce padají a klíčový výrobní kov prožil nejhorší týden letošního roku. Naposledy cena mědi takto výrazně padala v roce 2008. Náhoda? Nikoli, podle agentury Bloomberg aktuální pohyby na mědi znamenají nejsilnější potvrzení nadcházející recese a všeobecného zpomalení poptávky.

Přečíst článek

Váleční vítězové

Komodity, které letos investorům snášejí zlatá vejce, nejsou žádným překvapením. Jde především o plyn, uhlí a ropu.

Cena ropy Brent je od začátku roku výše o přibližně 20 procent a aktuálně se pohybuje kolem úrovně 100 dolarů za barel. „Očekávám, že se bude cena ropy kolem této úrovně pohybovat i nadále,“ říká Stupavský. I zde totiž podle něj  působí několik protichůdných trendů. Negativní je pro ceny černého zlata zpomalující globální ekonomika, která bude znamenat slabší poptávku. Pozitivní je naopak pokračující tištění nekrytých peněz některých klíčových centrálních bank v rámci jejich programů kvantitativního uvolňování. Jedná se především o evropskou a japonskou centrální banku.

Ropná rafinérie

Ceny ropy jsou zpět na předválečné úrovni kvůli obavě z globálního útlumu

Ceny ropy pokračují ve výrazném poklesu kvůli obavám, že hospodářský útlum v USA a v Evropě sníží poptávku po palivech. Vrátily se tak na úrovně z doby před 24. únorem, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu.

Přečíst článek

Cena zemního plynu na newyorkské burze NYMEX od začátku roku stoupla o 144 procent. Ceny pro spotřebitele v Evropě však vzrostly ještě mnohem více. 

Ceny uhlí podle indexu Newcastle s dodáním v prosinci 2026 od začátku roku vzrostly na více než dvojnásobek ze 111 dolarů (2600 korun) na 233 dolarů za tunu. Na začátku loňského roku stál stejný kontrakt jen 80 dolarů, tedy třetinu dnešní ceny.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme