Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský nikl světu chybí. Trh s kovem dnes zkolaboval

Nikl, kov,
iStock
Stanislav Šulc

Londýnská burza musela zastavit obchodování s niklem, protože jeho cena vzrostla o bezprecedentních 250 procent, uvádí Bloomberg. Tradiční „výrobní“ kov se pomalu mění v „drahý“ kov. Cena niklu, který je zásadní pro výrobu například baterií pro elektrovozy, za uplynulé dny vystoupala z 25 tisíc dolarů na více než 100 tisíc dolarů za tunu.

Reklama

AKTUALIZACE: Londýnská burza s kovy zastavila obchodování s niklem poté, co jeho cena vyskočila o bezprecedentních 250 procent, uvádí agentura Bloomberg. Podle zdrojů agentury kvůli růstu hrozí bankrot velké spoustě společností včetně velké čínské banky, která proti růstu ceny niklu shortovala. Může jít o ztráty v řádu miliard dolarů.

Tisíce dolarů za dva dny

Ocelářský průmysl bez něj nemůže existovat, ale bez niklu se neobejdou ani výrobci mobilních telefonů či stále populárnějších elektrovozů. Jedním z hlavních exportérů tohoto kovu přitom je Rusko, které nyní kvůli invazi na Ukrajinu a následným sankcím Západu přestává nikl dodávat. Jeho cena tak za poslední dny raketově stoupá.

Elon Musk

Muskův sen o levnějších vozech Tesla dostává trhliny. Válka na Ukrajině prodražuje výrobu baterií

K cenově dostupným autům na baterie, které vytlačí ze silnic vozy se spalovacími motory, se ve svých snahách zezelenat upíná nejen celá Evropa, ale také řada automobilek. Jejich plány může ale zhatit probíhající válka na Ukrajině. Ta totiž prodražuje vzácné kovy, které jsou důležitou surovinou pro výrobu baterií, píše Reuters.

Přečíst článek

Londýnská burza kovů (LME) dnes nejméně do konce obchodních hodin obchodování s niklem pozastavila, když se jeho cena během asijského obchodování více než zdvojnásobila.

Nikl za pár hodin vyskočil o 111 procent na více než 100 tisíc dolarů za tunu. Den předtím přitom cena vystoupala o 70 procent. Za pouhých pár dnů tak kov zdražil o 72 tisíc dolarů za tunu,“ uvedla agentura Bloomberg. Přitom za uplynulých pět let si nikl připsal dohromady pouhých 11 tisíc dolarů, připomíná agentura.

„Trh je úplně absurdní, je zcela mimo fundamenty. Ten obchodní model potřebuje nějakou regulaci, nebo se utrhne celý trh s kovy,“ uvedl Jiang Hang, šéf společnosti Yonggang Resources, která s komoditami obchoduje.

Může Rusko někdo nahradit?

Hangovy predikce však mohou narazit na problém s výrobou niklu, protože nahradit ruské dodávky je pro globální trh takřka nemožné. Globálně se podle oficiálních statistik kanadské vlády (jednoho z největších exportérů niklu na světě) ročně vytěží zhruba 2,5 milionu tun surového niklu.

Největší producenti niklu na světě nrcan.gc.ca

Největším producentem niklu na světě je přitom Indonésie, následovaná Filipínami a právě Ruskem. To vytěží zhruba 11 procent světové produkce niklu ročně. Právě Indonésie ale značně omezila vývoz tohoto výrobního kovu, Rusko tak patří k zásadním obchodníkům s touto komoditou.

Vývoj těžby niklu v Rusku Statista.com

Čína si přijde na své

Navíc Rusko na rozdíl od obchodování se zemním plynem může výpadek odbytu na západě hravě vyřešit dodávkami do Číny. Již v roce 2021 do Číny zamířilo téměř 45 tisíc tun niklu z Ruska, což podle dat čínských celníků představovalo 20,3 procenta veškerého dovozu niklu, pro Rusko to pak představovalo zhruba 18 procent vývozu.

Pro Čínu se tak otevírá šance za výrazně nižší cenu získat daleko více niklu, který potřebuje pro svůj obří ocelářský průmysl i pro výrobu spotřební elektroniky či elektrovozů,“ domnívá se ve své aktuální predikci trhu s kovy S&P Global.

Na co se nikl využívá

Využití niklu v roce 2020 nrcan.gc.ca

Kombajn, ilustrační foto

Chleba a rohlíky zdraží, cena pšenice je na rekordu

Cena základních pekařských výrobků jako je chleba a rohlíky v Česku kvůli ruské invazi na Ukrajinu, rekordním cenám pšenice na komoditních burzách i několikaměsíčním potížím s cenami energií vzroste. Očekává to jak Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů, tak někteří analytici. Cena potravinářské pšenice na burze v Paříži, která je určující pro ceny pšenice a mouky v Česku, v pondělí stoupla na nový historický rekord, v přepočtu až 11 580 korun za tunu.

Přečíst článek

Pavel Švagr, šéf SSHR

Chovejte se uvážlivěji, nenavyšujte si marže, vyzval prodejce pohonných hmot šéf správy hmotných rezerv

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr vyzval distributory a prodejce pohonných hmot, aby přistupovali ke zvyšování cen uvážlivě a nenavyšovali neobjektivně marže. Situaci kolem dodávek ropy a ropných produktů na český trh SSHR monitoruje, v tuto chvíli je situace se zásobováním v normálu, řekl Švagr po jednání Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO).

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropa může plyn nakupovat nejlevněji za poslední dva roky. Zásobníky má ale plné ze dvou třetin

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme