Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Megawatthodina plynu stojí poprvé od března víc než 190 eur

Plyn, vytápění
iStock
 ČTK

Tok ruského plynu do Německa potrubím Nord Stream 1 před středečním očekávaným snížením dodávek slábne. Cena plynu pro evropský trh s dodáním v srpnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku poprvé od března přesáhla 190 eur (4673 korun) za megawatthodinu (MWh).

Reklama

Ruská plynárenská společnost Gazprom podle ukrajinského státního provozovatele plynovodní sítě GTSOU bez upozornění prudce zvýšila tlak v plynovodu, který dodává ruský plyn do Evropy. Takový nárůst tlaku by mohl vést k mimořádným událostem, včetně prasknutí potrubí, a provozovatelé potrubí jsou povinni se o nich navzájem předem informovat, uvedla ukrajinská společnost.

Fyzický tok přes Nord Stream 1 dosahoval v době od osmé do deváté hodiny ranní 27 749 860 kilowatthodin za hodinu (kWh/h). To je pokles z úrovní nad 29 milionů kWh/h za většinu předchozího dne.

Gazprom v pondělí sdělil, že potřebuje znovu zastavit provoz Nord Streamu 1, což bude znamenat, že plynovod bude od 27. července fungovat pouze na 20 procent kapacity. V současnosti je provoz plynovodu omezen zhruba na 40 procent kapacity. Gazprom už dříve jako důvod sníženého průtoku uvedl opožděný návrat turbíny z opravy v Kanadě. Do 21. července přitom už byl průtok Nord Streamem 1 na deset dní zcela zastaven kvůli nahlášené údržbě. Německo v pondělí sdělilo, že nevidí technický důvod pro další omezení dodávek plynu.

Těžba plynu

Lukáš Kovanda: Přijde naše vláda s dalším úsporným tarifem? Rozhodne Kreml

Plynovod Nord Stream 1 je od včerejška v provozu. Zatím však pouze na 40 procent své přepravní kapacity. Ruský prezident Vladimir Putin přitom varuje, že už příští týden může plynovodem proudit plyn pouze z 20 procent jeho kapacity. Nejistota ohledně dalšího vývoje žene cenu plynu v EU opět vzhůru, aktuálně o přibližně šest procent.

Přečíst článek

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova plynová turbína, která byla na opravě v Kanadě, stále nedorazila, ale Moskva doufá, že bude nainstalovaná „spíše dříve než později”. Peskov dodal, že protiruské sankce komplikují práce na Nord Streamu 1, což jak řekl při údržbě snižuje dodávky do Evropy na pouhých 20 procent kapacity.

Ke stavu turbíny opravované v Kanadě se vyjádřil i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusko podle něj stále nedostalo vysvětlení, co s ní je. Gazprom v pondělí uvedl, že obdržel dokumentaci o turbíně, ale některé problémy a rizika přetrvávají. Jeho německá partnerská společnost Siemens Energy dříve oznámila, že přeprava turbíny do Ruska může začít okamžitě a vše teď závisí na Gazpromu.

Dodávky plynu z Ukrajiny na Slovensko přes hraniční bod Veľké Kapušany se ráno pohybovaly kolem 36,8 milionu metrů krychlových za den. Proti předchozímu dni se téměř nezměnily, ukázaly údaje ukrajinského provozovatele přepravní soustavy. Dodávky plynu do EU přes stanici Sochranovka Ukrajina už v květnu Gazpromu zakázala, takže se přes Ukrajinu do EU dostává asi o třetinu méně ruského plynu než předtím.

Plynovod - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Rusové zaskočili Evropu a posílají plyn. Skřípnout jej ale mohou kdykoli

Plynovodem Nord Stream 1 začal po pravidelné odstávce znovu proudit plyn do Evropské unie. Rusové jej však mohou kdykoli zase „skřípnout“.

Přečíst článek

plynovod, ilustrační foto

Putin opět přechytračil Evropu. Nord Streamem 1 již teče plyn

Pouhý den po zveřejnění krizového plánu Evropské unie na případ nedostatek plynu, začal plynovodem Nord Stream 1 opět téct plyn. A to navzdory předchozím upozorněním ze strany Ruska, že k tomu pravděpodobně nedojde. Podle ekonomů dojde k razantnímu propadu ceny plynu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Olaf Scholz, navštívil závod Siemensu

Turbína pro Nord Stream 1 dál trčí v Německu. Rusové tvrdí, že kvůli sankcím. Scholz to vyvrací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme