Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny komodit se na trzích letos spíše zvyšují, jejich index přidal 5,5 procenta

ilustrační foto
iStock
 ČTK

Ceny komodit na světových trzích se v letošním roce vesměs zvyšují. Výrazně zdražila měď, nikl, zlato, stříbro a hlavně kakao, zvýšila se ale i cena ropy a elektřiny. Naopak zlevnilo uhlí, sójové boby nebo kukuřice. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce května vykazuje nárůst o 5,5 procenta.

Reklama

"Komoditní trhy pokračují v růstu. Investoři sázejí na rozjezd globální ekonomiky v čele s Čínou. Komodity jsou však strašákem centrálních bankéřů. Pokračování jejich růstu by mohlo výrazně snížit apetit k poklesu úrokových sazeb, protože poklesu inflace by mohl být konec," uvedl analytik XTB Jiří Tyleček.

Stříbro by letos mohlo zastínit i zlato, tvrdí analytici

Tak snad už letos. Analytici předpovídají dobrý rok drahým kovům, černým koněm je stříbro

Drahé kovy si loňský rok za rámeček nedají, ale analytici věří, že letos už by opravdu mohla přijít jejich chvíle. Stříbro by navíc mohlo zastínit i zlato.

Přečíst článek

Cenový růst komodit podle něj táhnou průmyslové kovy v čele s mědí s růstem o 18 procent a niklem s růstem o 21 procent. Tyto základní kovy stojí na čele potřeb takzvané zelené revoluce. Nejvýraznější vzestup ale předvádí stříbro, které od začátku roku zdražilo o 31 procent. Sázka obchodníků na kovy znamená podle Tylečka sázku na rozjezd čínského hospodářství.

Cena zlata vzrostla od začátku roku do konce května o 13,6 procenta, v květnu přitom žlutý kov dosáhl rekordní ceny 2420 dolarů za unci, řekl analytik Golden Gate Pavel Ryba. Cena platiny se podle něj zvýšila o 2,9 procenta, palladium naopak pokračovalo v pádu, když jeho cena klesla o 13,4 procenta.

Reklama

Komárkovy MND rekordní rok 2022 nezopakovaly. Tržby loni spadly na čtvrtinu, zisk byl ale nadprůměrný

Energetické a těžební společnosti MND podnikatele Karla Komárka klesly loni tržby na čtvrtinu, činily necelých 56 miliard korun. Také zisk se propadl z 3,2 miliardy na 806 milionů korun. Důvodem je pokles cen energií na velkoobchodním trhu. Zatímco tržby se vrátily zhruba na úroveň let 2018 až 2020, zisk byl i přes pokles výrazně vyšší než v řadě předchozích let, vyplývá z výroční zprávy, na kterou upozornil Ekonomický deník.

Přečíst článek

O něco nižším tempem než kovy letos podle Tylečka rostou ceny energií. Ropa Brent do konce května zdražila o 6,2 procenta, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) o 8,5 procenta. Nejvyšší letošní zisky v případě ropy jsou však pryč, a to hlavně kvůli poklesu geopolitického napětí a dostatečného zásobení trhu surovinou. Co se týká velkoobchodních cen pohonných hmot, tak ceny nafty se po vysokém růstu na konci zimy přehouply do poklesu o 2,5 procenta. Ceny benzinu však letos pořád vykazují růst, konkrétně o 13 procent.

Ceny dalších energetických komodit postupně nabírají na síle. Cena ročního kontraktu na plyn v Nizozemsku, který je určující pro vývoj cen plynu pro konečné zákazníky v Česku, letos přidává asi 15 procent. Cena elektřiny na burze v Lipsku k dodání v příštím roce pak vykazuje růst o 12 procent. Naopak cena uhlí v Rotterdamu s dodáním v tomto roce devět procent ztrácí.

Evropská unie zavede vyšší cla na ruské a běloruské obilí

Evropská unie schválila zvýšení cel na obiloviny, olejnatá semena a další odvozené produkty z Ruska a Běloruska. Na čtvrtečním jednání v Bruselu to odsouhlasili ministři zodpovědní za oblast zahraničního obchodu. Opatření vstoupí v platnost 1. července.

Přečíst článek

Na čele růstu zemědělských komodit zůstává kakao, letošní vzestup jeho ceny dosahuje 120 procent. Svým růstem stále vede žebříček nejvíce růstových globálně obchodovaných komodit v tomto roce. Cena pomerančového džusu zatím letos vzrostla o 42 procent a cena kávy arabica o 23 procent. Naopak do ztrát se přehoupl cukr. Jeho cena zatím ztrácí 12 procent, hlavně kvůli příznivému vývoji sklizně v Brazílii. Cena sójových bobů vykazuje zhruba šestiprocentní pokles.

Vývoj cen obilovin v tomto roce není jednoznačný. Cena pšenice přidává asi deset procent, zejména kvůli nečekaně chladnému počasí v Rusku, které je největším globálním exportérem pšenice. Naopak cena kukuřice ztrácí čtyři procenta.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme