Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Elektřina nikdy nestála víc. Cena za megawatthodinu na německé burze přesáhla 500 eur

Elektrická energie, ilustrašní foto
vshosting

Cena klíčového termínového kontraktu na elektřinu na energetické burze European Energy Exchange (EEX) v Lipsku poprvé překročila 500 eur (zhruba 12 300 korun) za megawatthodinu (MWh). Za poslední rok se tak zvýšila zhruba o 500 procent, vzhůru ji tlačí hlavně omezování dodávek ruského plynu, informovala agentura Bloomberg.

Reklama

Ceny na burze v Lipsku jsou pro Evropu zásadní. Cena klíčového kontraktu s dodáním v příštím roce si odpoledne připisovala až 11 procent a vyšplhala se až na 530,5 eura (13 020 korun) za MWh. Analytici nepředpokládají, že tlak na růst cen v nejbližší době poleví.

Růst cen energií tlačí v evropských zemích vzhůru inflaci a zvyšuje náklady domácností i podniků. „Čím déle budou tyto ceny růst, tím více to pocítí celá ekonomika,“uvedl jeden z analytiků poradenské společnosti Oxford Economics. „Rozsah tohoto růstu a rozsah této krize nelze srovnat s ničím v posledních desetiletích,“ dodal.

Ceny plynu jsou na nejvyšší úrovni od března

Ceny plynu v Evropě se vyšplhaly na nejvyšší úroveň od března. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn pro evropský trh ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v podvečer vykazovala zhruba pětiprocentní nárůst a pohybovala se nad 230 eury (5650 korun) za MWh. Během dne vystoupila až nad 250 eur za MWh, zatímco před rokem se pohybovala pod 30 eury za MWh.

elektroměr, elektřina

Pomoc s drahými energiemi přijde automaticky. Každý ušetří až 600 korun za MWh

Pomoc s vysokými cenami energií díky takzvanému úspornému tarifu dostanou letos domácnosti prostřednictvím své smlouvy na elektřinu. Letos dá vláda na pomoc deset miliard korun, dalších 30 miliard rozdělí příští rok, a to už prostřednictvím jednotlivých komodit, tedy jednotlivě ve vyúčtování za elektřinu, plyn a teplo.

Přečíst článek

Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropy se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Na trhu kvůli omezeným dodávkám plynu panují obavy, zda Evropa dokáže v zimě vyrobit dostatek elektřiny.

Růst cen energií tlačí v evropských zemích vzhůru inflaci a zvyšují náklady domácností i podniků. Evropské vlády proto pracují na opatřeních ke zmírnění dopadů drahé energie.

„Zdánlivě nezadržitelný růst u evropských cen zemního plynu pokračoval,“ uvedli analytici ze společnosti Deutsche Bank Research. „Ceny podporuje nejnovější vlna veder v Evropě, která způsobuje vysychání řek a problémy s dopravou paliv, což prohlubuje stávající energetické potíže tohoto kontinentu,“ dodali.

Oheň v krbu

Jak nejlevněji vytopit dům? Dřevo vyjde 12krát levněji než elektrokotel

Dramatický růst cen plynu a elektřiny způsobuje současný strmý nárůst popularity tuhých paliv, zejména dřeva a hnědého uhlí. Jejich cena tak citelně stoupá. Stále však ne tolik jako cena plynu nebo elektřiny.

Přečíst článek

Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropy se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Na trhu kvůli omezeným dodávkám plynu panují obavy, zda Evropa dokáže v zimě vyrobit dostatek elektřiny. Ruská státní plynárenská společnost Gazprom varovala, že ceny plynu v Evropě se mohou v zimě zvýšit o dalších 60 procent.

Plyn, ilustrační foto

Němci musí snížit spotřebu energie o 20 procent. Hrozí jim nedostatek plynu

Lidé v Německu budou muset kvůli klesajícím dodávkám ruského plynu snížit spotřebu energie nejméně o 20 procent, aby země zabránila tomu, že bude mít v prosinci nedostatek plynu. Řekl to šéf německého síťového regulátora Klaus Müller.

Přečíst článek

Reklama

Související

Elektrická energie, ilustrašní foto

PŘEHLED: Opatření vlády či EU na snížení dopadů drahých energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme