Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci musí snížit spotřebu energie o 20 procent. Hrozí jim nedostatek plynu

Plyn, ilustrační foto
Richard Gillin / Creative Commons / CC BY-ND 2.0
 ČTK

Lidé v Německu budou muset kvůli klesajícím dodávkám ruského plynu snížit spotřebu energie nejméně o 20 procent, aby země zabránila tomu, že bude mít v prosinci nedostatek plynu. Řekl to šéf německého síťového regulátora Klaus Müller.

Reklama

Ruský Gazprom snížil dodávky plynu do Německa prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 na 20 procent kapacity. Zvýšil se tak tlak na největší evropskou ekonomiku, aby šetřila plyn na zimu. Podle Müllera lze v tomto případě zabránit nedostatku pouze v případech, že spotřebitelé sníží spotřebu alespoň o 20 procent. V ostatních scénářích hrozí nedostatek plynu v prosinci nebo budou na konci nadcházejícího topného období nízké zásoby.

Podle Müllera by Německo také mělo snížit vývoz plynu do sousedních zemí o 20 procent a dovézt deset až 15 gigawatthodin plynu, aby se vyhnulo nedostatku. „Pokud nebudeme hodně šetřit a nezískáme žádný další plyn, budeme mít problém,“ prohlásil.

Německo minulý měsíc zvýšilo svůj cíl naplnění zásobníků plynu. Do 1. září chce mít zásobníky plné ze 75 procent a do 1.října z 85 procent. Do 1. listopadu pak chce mít zásobníky plné z 95 procent. Země také představila opatření na úsporu energie.

Nord Stream 1

Česko bez plynu tvrdě narazí. Bank of America vyhlíží katastrofu

Českou republiku případný výpadek nebo trvalejší citelné snížení dodávek ruského plynu do EU zasáhne ze zemí regionu střední a východní Evropy vůbec nejtíživěji, varuje přední americká banka Bank of America. Klíčové závěry její příslušné analýzy zveřejnila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Podle vládního plánu pro stav nouze budou v případě výpadku dodávek plynu mít přednost soukromé domácnosti. To ale podle Müllera neznamená, že domácnosti mohou v takové situaci nadměrně topit. „V zájmu zajištění pracovních míst se domnívám, že úsporná opatření pro soukromé domácnosti jsou legitimní,“ prohlásil.

Zajištění plynu z domácích zdrojů frankováním, jak požadují někteří regionální politici, podle Müllera nevyřeší problém s nedostatkem plynu pro dvě nadcházející zimy, kdy bude Berlín stále závislý na Ruském plynu. Odmítl však říct, že je možné prodloužení životnosti zbývajících německých jaderných elektráren. Odkázal na očekávané výsledky zátěžového testu, které provádí vláda, aby na tuto otázku odpověděla, napsala agentura Reuters.

Benzínová pumpa

Lukáš Kovanda: Stovky milionů korun skončí v kapsách čerpadlářů. Pro nic za nic

Průběžné výsledky kontrol marží prodejců pohonných hmot za červenec prozatím ukázaly nepřiměřeně zvýšené marže u většiny velkých čerpacích stanic, informuje ministerstvo financí. Marže měly přesáhnout průměrnou úroveň loňského roku, a výrazně se tak odpoutat od květnových a červnových výsledků.

Přečíst článek

Olaf Scholz, navštívil závod Siemensu

Turbína pro Nord Stream 1 dál trčí v Německu. Rusové tvrdí, že kvůli sankcím. Scholz to vyvrací

Návrat turbíny pro plynovod Nord Stream 1 do Ruska je kvůli západním sankcím nemožný. Uvedl to ve středu ruský plynárenský podnik Gazprom, který chybějící turbínou zdůvodňuje omezení dodávek. Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Česko stojí na rozcestí. Přimknout se k Německu, nebo upadnout do nicoty?

Přečíst článek
Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme