Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pomoc s drahými energiemi přijde automaticky. Každý ušetří až 600 korun za MWh

elektroměr, elektřina
iStock
 ČTK

Pomoc s vysokými cenami energií díky takzvanému úspornému tarifu dostanou letos domácnosti prostřednictvím své smlouvy na elektřinu. Letos dá vláda na pomoc deset miliard korun, dalších 30 miliard rozdělí příští rok, a to už prostřednictvím jednotlivých komodit, tedy jednotlivě ve vyúčtování za elektřinu, plyn a teplo.

Reklama

Podle vyhlášky ale může dodavatel energií využít příspěvek například na pokrytí dluhu za energie. Konkrétní výše příspěvku u jednotlivých distribučních sazeb zatím není známa.

Pomoc od státu obdrží všechny domácnosti, které mají smlouvu s dodavatelem elektřiny, bez ohledu na to, jestli používají primárně plyn, elektřinu, nebo jestli mají vytápění zajištěno přes centrální vytápění či domovní kotelny. Navrhujeme, aby byla pomoc přes úsporný tarif vyplacena nadvakrát, což vyžaduje schválená revize státního rozpočtu,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Oheň v krbu

Jak nejlevněji vytopit dům? Dřevo vyjde 12krát levněji než elektrokotel

Dramatický růst cen plynu a elektřiny způsobuje současný strmý nárůst popularity tuhých paliv, zejména dřeva a hnědého uhlí. Jejich cena tak citelně stoupá. Stále však ne tolik jako cena plynu nebo elektřiny.

Přečíst článek

Zvolená forma výplaty pomoci bude podle MPO administrativně nenáročná, letos tedy domácnosti nebudou muset o nic žádat. Sleva bude poskytnuta automaticky dodavatelem elektřiny všem domácnostem, které s ním mají uzavřenu smlouvu. V případě dodávek elektřiny a plynu bude tento princip dodržen také v příštím roce.

O příspěvek na teplo se může žádat od konce listopadu

U dodávek tepla z domovních kotelen bude ale příští rok nutné, aby zákazník, typicky společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ), oznámil distributorovi plynu počet vytápěných bytových jednotek. Podobně v případě dodávek tepla z centrálního zásobování teplem bude muset zákazník, například SVJ, oznámit dodavateli tepla počet vytápěných bytových jednotek. Následně SVJ zohlední tuto slevu uživatelům bytů. Zákazníci by měli o příspěvek žádat do konce listopadu.

U zákazníka, který platí zálohy přes SIPO nebo bankovním inkasem, bude podle výše této státní pomoci automaticky upravena výše zálohy. Zákazník, který platí zálohu trvalým příkazem, si bude moci zálohu sám upravit změnou trvalého příkazu. Slevu uvidí zákazník v nejbližším vyúčtování. Finanční pomoc pro rok 2023 bude vyplacena na začátku daného roku. Konkrétní způsob rozeslání pomoci jako její výši a načasování určí vláda na svém jednání.

Berlínská katedrála ve snaze připojit se k úsporám energií na konci července vypnula na maximální míru své noční osvětlení.

Kratší otevírací doba, méně osvětlení i vytápění, vypnuté neony či fontány. Co chystá Evropa na tvrdou zimu?

Snižování teplot vytápění veřejných i kancelářských prostor, omezení veřejného osvětlení i neonových reklam a výloh, zkrácení otevírací doby obchodů či provozu fontán a vodotrysků i snižování stavu zaměstnanců. Evropské vlády, samosprávy, instituce a firmy hledají nejrůznější způsoby, jak snížit v následujících měsících spotřebu energií a přežít nadcházející zimu, která bude kvůli neustálému omezování dodávek plynu a ropy z Ruska jedna z nejtvrdších. Co vše se v Evropě včetně Česka chystá? Podívejte se na přehled.

Přečíst článek

Podle návrhu nařízení vlády musí obchodník s elektřinou zohledňovat příspěvek v nejbližších zálohových platbách minimálně v rozsahu jedné třetiny příspěvku, nejvýše však ve výši sjednané nebo stanovené zálohové platby na dodávky elektřiny, a to opakovaně až do nejbližšího vyúčtování dodávek elektřiny.

Návrh ale počítá také s tím, že obchodník s elektřinou může použít příspěvek rovněž na dluhy zákazníka z neuhrazených zálohových plateb nebo vyúčtování. Příspěvek ale nelze využít na jiné dluhy zákazníka, například na dlužné smluvní pokuty nebo poplatky za zaslání upomínek dlužných plateb.

Další pomoc, kterou domácnosti od státu obdrží, představuje odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, které v účtech za elektřinu platí každý. To znamená, že od října všechny domácnosti podle sdělení ministerstva průmyslu a obchodu ušetří 599 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny.

Drahý benzin

Dalibor Martínek: Pět rad, jak přežít katastrofu drahého podzimu a zimy

Inflace na Maledivách v květnu překročila dvě procenta. A dál roste, už i tam dosahuje globální zdražování. V letošní zimě to však může být proti Česku ráj na zemi. On tedy je neustále, ale už lze na sociálních sítích nalézt návody na drastickou inflaci a potenciální vypnutí plynu: Jeďte na zimu do nějakého tropického ráje. Kde plyn nepotřebují.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne. Všichni si platově polepší o 20 procent

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne, všichni si letos automaticky platově polepší o zhruba 20 procent. Lidé by se jimi měli inspirovat a dojednat si k pracovní smlouvě inflační doložku – je to nejlepší zbraň proti inflaci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Elektrárna, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Česko je eldorádem pro energetické firmy. Drahé energie jako nůžky rozšmiknou společnost

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme