Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Ochutnali jsme Brownovo Tajemství všech tajemství. Po doušcích

REPORTÁŽ: Ochutnali jsme Brownovo Tajemství všech tajemství. Po doušcích
Zdeněk Pečený / Newstream
Zdeněk Pečený

Dan Brown zasadil děj svého nového románu Tajemství všech tajemství do Prahy – a hotel Four Seasons se stal jedním z klíčových dějišť. V reakci na to bar CottoCrudo uvedl limitované menu Secrets in a Glass, které propojuje literaturu a mixologii.

Praha hraje hlavní roli v novém románu Dana Browna Tajemství všech tajemství, který vyšel letos v září a znovu přivádí na scénu profesora Roberta Langdona. Část děje se odehrává právě v hotelu Four Seasons, jen pár kroků od Karlova mostu, kde autor rozehrává příběh plný symbolů, konspirací a pražské mystiky.

Podle Kláry Janderové z Prague City Tourism má kniha potenciál přivést do metropole novou vlnu čtenářů a cestovatelů: „Zapojení Prahy do děje Brownovy nové knihy může přitáhnout kulturně motivované návštěvníky, kteří přijíždějí kvůli historii a atmosféře města, nejen za zábavou.“ Fenomén takzvaného literárního turismu už dříve ukázal, že knihy dokážou měnit i cestovní trendy – po vydání Šifry mistra Leonarda například prudce vzrostla návštěvnost Louvru i skotské Rosslyn Chapel.

Na vydání knihy zareagoval pražský Four Seasons po svém – exkluzivní spoluprací, která propojuje Brownův svět s mixologií. Bar CottoCrudo uvedl limitované menu Secrets in a Glass: A Cocktail Journey, inspirované postavami a motivy z románu. Každý z pěti koktejlů vypráví vlastní příběh a společně tvoří cestu Prahou, jak ji vidí Brown: tajemnou, intelektuální i lehce dekadentní.

Literární zápletka ve skle

Večer začínáme koktejlem Katherine’s Spark – jiskřivou kombinací likéru z bílého kakaa, mandarinky, bílé čokolády a prosecca, která ztělesňuje eleganci a zvídavost Langdonovy vědecké partnerky. Následuje Golem Negroni, temnější a hlubší, s OMG ginem, Campari infuzovaným kávou a speciálním vermutem z CottoCrudo. Chutná po Praze – po historii, po kameni i po lehkém kouři.

Třetí zastávkou je Vesper Martini, klasika spojená s Langdonem samotným. Čistý a přesný drink, který je možné vychutnávat stejně pomalu, jako se rozplétají symboly v Brownových příbězích. Poté přichází Luce Cocktail, míchající bourbon, javorový sirup a různé druhy bitters – s lehkým varováním „na vlastní nebezpečí“.

REPORTÁŽ: V Kampa Parku servírují zážitky. Nejen ty gastronomické

Slunce se pomalu sklání za pražské střechy a zlaté světlo se odráží od hladiny Vltavy. Loď tiše klouže městem, šum vody doprovází jemné praskání bublinek luxusního šampaňského ve sklence z křišťálu. Po hodince plavby kotvíme na Kampě, plni očekávání usedáme ke stolu v restauraci Kampa Park. Už u předkrmu vím, že dnešní večer bude zážitkem, který se nám vryje do všech smyslů. A nejde úplně o nedostupný luxus.

Přečíst článek

Závěr večera patří absintu, bez nějž by Praha nebyla kompletní. V nabídce jsou dva – Staroplzenecký a Žufánkův absint. Říká se, že kvalitní absint by se měl po vložení kostky ledu zakalit; právě ten od Žufánka se zlatavě zamlžil a chuťově jednoznačně zvítězil.

A protože dobrý koktejl si žádá i něco malého k zakousnutí, přidali jsme k degustaci několik pokrmů z baru– florentinský toast s humrem, mini burgery Little Italy se sýrem Taleggio a rajčatovo-cibulovým kompotem, lanýžové hranolky a výběr sýrů, šunek a salámů.

Ceny koktejlů se pohybují od 315 do 480 korun. Secrets in a Glass není jen tematické menu, ale způsob, jak se do světa Dana Browna doslova napít – po doušcích, po kapkách, po tajemstvích.

Rainforest Negroni

REPORTÁŽ: V Above Rooftop nad Václavákem se potkává Latinská Amerika s Japonskem

V Praze je pětatřicet stupňů, Václavák sálá horkem, ale střeše hotelu W Prague je naopak příjemný vánek. Navíc s výhledem na věže a koktejly s „latinsko-nikkei“ twistem. Řeč je o Above Rooftop. Sezónní terase, která postavená na lehkosti, sdílení a „golden hour“. A funguje to.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Afternoon tea ve stylu seriálu Bílý lotos

Chutě Thajska v pražském hotelu. Navštívili jsme Afternoon tea ve stylu hitu Bílý lotos

Přečíst článek
Thajsko 2023

REPORTÁŽ: V Thajsku stojí Red Bull sedm korun. A taky je to krásná země

Přečíst článek
Pekárna Tisse

Spojují řemeslo s vědou, na jejich chleba z francouzské mouky se stojí fronty

Přečíst článek

Nejlepší manažerky jsou ženy s více dětmi, říká Olga Menzelová

Michal Nosek
nos

V aktuálním dílu VIP Eva Talks přivítala moderátorka Eva Čerešňáková producentku a maminku tří dětí Olgu Menzelovou. „Čas je můj věčný problém. Měla bych být organizovaná, a někdy mám pocit, že toho stihnu. Reálný čas je ale proti mně. Někdy prostě zapomenu, jak utíká. Takže to je takový můj věčný problém,“ říká Olga.

Olga Menzelová si vybudovala vlastní pozici. Je to žena, která spojuje schopnost vést, tvořit a inspirovat. Umí být vidět. A z každého projektu, do kterého se pustí, dýchá její osobní rukopis. Přesnost, cit pro detail a opravdovost. Stejně tak se věnuje i rodině. „Říká se, že nejlepší manažerky jsou mámy, které mají víc dětí a zvládají práci i ty děti. Tady mám ještě velké rezervy a bojuju s tím,“ dodává skromně.

Profesionálka s intuicí

Olga Menzelová vystudovala marketing a komunikaci, ale její práce nikdy nebyla jen o tabulkách a kampaních. Už v době, kdy působila v oblasti public relations, přistupovala ke komunikaci jako k umění propojit lidi a myšlenky. „Ráda vidím, když něco, co vznikne v hlavě, začne žít mezi lidmi,“ říká.

Postupně se Olga začala zaměřovat na kulturní a umělecké projekty. Organizovala výstavy, podílela se na produkci akcí, kde se potkávala estetika, osobní energie a jasná struktura. Kultura pro ni není jen reprezentací, ale i prostorem, kde se potkává disciplína s emocí. A právě v tom je její síla.

Životní filozofie: tělo, mysl, rovnováha

V posledních letech se Olga Menzelová výrazně profiluje také v oblasti životního stylu a osobního rozvoje. Její vztah k pohybu, zdraví a tělesné síle je inspirativní, ale nikdy ne okázalý. 

Pro Olgu je pohyb přirozeným způsobem, jak být v rovnováze. Kombinuje jógu, dechové techniky a fyzickou kondici s duševní disciplínou. Nepropaguje módní trendy, ale spíš návrat k vlastní přirozenosti. Její pohled na krásu a zdraví je civilní, což potvrzuje, když říká, že vlastní čas, kdy se věnuje sportu, je pro ni naprosto zásadní. „Jinak bych nemohla dobře fungovat nejen fyzicky, ale ani mentálně. Pro mě je sport nesmírně důležitý, a péče sama o sebe je prostě důležitá pro každého z nás,“ říká s tím, že dnešní doba je tak strašně zrychlená a plná stresu, že je třeba ten věčný tlak někde ventilovat. „A není nic lepšího než sport, to vám řekne každý psychiatr,“ dodává.

Olga Menzelová dnes působí především jako producentka, kurátorka kulturních iniciativ. Místo mediálního exhibicionismu volí zdrženlivost a opravdovost. Její styl připomíná ženy, které nepotřebují křičet, aby byly slyšet.

Olga byla hostkou pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV. Epizoda se spouští v úvodu tohoto článku. Ve formě podcastu ji najdete i na Spotify či Apple Podcasts v kanále Newstream Podcasty.

Filip Bobiňski zakladatel společnosti Dramedy Productions
video

VIP Eva Talks: Získat mladé diváky je pro televize stále těžší a těžší, říká producent Filip Bobiňski

Moderátorka Eva Čerešňáková si zve do pořadu VIP Eva Talks zajímavé hosty z celého profesního spektra. Tentokrát pozvání přijal Filip Bobiňski, který patří mezi nejvýraznější osobnosti české televizní tvorby posledních dvou desetiletí.

Přečíst článek

Související

Houslista Pavel Šporcl
video

VIP Eva Talks: Bez šátku hraji již dvacet let, nechtěl jsem vypadat jako zastydlý puberťák, říká Pavel Šporcl

Přečíst článek
video

Ve sportu i filmu si dávám vysoké cíle. Proto musím umět přijímat i prohry, říká režisér Petr Jákl

Přečíst článek
Jan Hrubý, šéf realitní kanceláře RE/MAX
video

VIP Eva Talks: Prodáváme i zámky, kostely, či hausboty, říká šéf realitní kanceláře RE/MAX Jan Hrubý

Přečíst článek

Grand hotel ve Špindlu půjde k zemi. Realitní magnát Vítek chce místo něj moderní rezort

Grand hotel ve Špindlu půjde k zemi. Realitní magnát Vítek chce místo něj moderní rezort
Profimedia
 ČTK

Ve Špindlerově Mlýně se chystá velká proměna. Na místě legendárního Grand hotelu má vyrůst nový moderní komplex ze skupiny CPI podnikatele Radovana Vítka. Demolice stávající budovy by mohla začít nejdříve příští rok.

Ve Špindlerově Mlýně u cesty z centra města do areálu Medvědín, na místě bývalého Grand hotelu, by mohl v příštích letech vzniknout nový hotel se zázemím a službami. Původní objekt čeká demolice. Dříve než za rok nelze zahájení prací očekávat, řekl místostarosta města Vladimír Staruch (Pro náš Špindlerův Mlýn). Společnost Estate Grand ze skupiny CPI podnikatele Radovana Vítka, která je majitelem objektu, na dotazy nereagovala.

Radnice už obdržela nezávaznou studii projektu jako podklad pro změnu územního plánu. Bez ní podle místostarosty není možné plán uskutečnit. „Jak dopadne pořízení změny územního plánu, v tuto chvíli nelze předjímat,“ uvedl Staruch. Podle něj investor plánuje odstranit stávající objekt a na jeho místě vybudovat novou, větší stavbu hotelu s parkováním v podzemí. Záměr má už souhlasné stanovisko EIA o dopadech na životní prostředí.

Současný územní plán počítá s lokalitou pro bytovou výstavbu či rekreační využití. Změna by měla umožnit zastavět větší část pozemku a postavit ubytovací objekt i na ploše určené původně pro parkoviště.

Město chce smlouvu o infrastruktuře

Zastupitelé podmínili změnu územního plánu uzavřením plánovací smlouvy mezi městem a investorem. „Zastupitelstvo bylo srozuměno se záměrem a schválilo pořízení změny územního plánu, přičemž požadovalo uzavřít plánovací smlouvu, která bude řešit i úpravy veřejné infrastruktury,“ uvedl Staruch.

Jednání o podmínkách stále probíhají, uzavření smlouvy by mělo proběhnout do konce roku. „Až po schválení plánovací smlouvy budeme moci hovořit o konkrétní podobě projektu,“ dodal Staruch. Pokud vše půjde podle plánu, v roce 2026 by mohla začít realizace změny územního plánu.

Nový hotel má být větší, ale ne vyšší

Podle zástupců města má mít nový hotel čtyři nadzemní podlaží a dvě podzemní, celkem tedy sedm pater s různě velkou zastavěnou plochou. Výška budovy však nepřekročí výšku současného objektu.

Kapacita má být až 170 pokojů a 21 služebních bytů, tedy zhruba 380 lůžek. Proti tomu měla nedokončená rekonstrukce stávajícího hotelu počítat jen s necelými dvěma stovkami lůžek.

Investor podle radnice neplánuje apartmánový hotel, ale klasické hotelové zařízení s plným servisem. Součástí projektu bude také přeložení části Špindlerovské ulice blíže k Labi, čímž má vzniknout klidová zóna s parkovou úpravou.

Budova čp. 164, známá dříve jako Hotel Deutscher Kaiser a později jako Grand hotel, má historii sahající do konce 19. století. Původní hotel stával níže po proudu Labe, ale v roce 1897 ho zničila povodeň.

„Nový hotel téhož jména postavil roku 1899 August Zippel na chráněnějším místě. Byl to luxusní, až přezdobený hotel, který byl mezi válkami modernizován,“ uvedl historik Muzea Krkonoš Správy KRNAP Jiří Louda.

Po roce 1918 nesl budova jméno Grand hotel, po únoru 1948 se z ní stala zotavovna ROH 9. květen. Od konce 80. let je objekt nevyužívaný a rekonstrukce zůstala nedokončena.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Související

Doporučujeme