REPORTÁŽ: Ochutnali jsme Brownovo Tajemství všech tajemství. Po doušcích
Dan Brown zasadil děj svého nového románu Tajemství všech tajemství do Prahy – a hotel Four Seasons se stal jedním z klíčových dějišť. V reakci na to bar CottoCrudo uvedl limitované menu Secrets in a Glass, které propojuje literaturu a mixologii.
Praha hraje hlavní roli v novém románu Dana Browna Tajemství všech tajemství, který vyšel letos v září a znovu přivádí na scénu profesora Roberta Langdona. Část děje se odehrává právě v hotelu Four Seasons, jen pár kroků od Karlova mostu, kde autor rozehrává příběh plný symbolů, konspirací a pražské mystiky.
Podle Kláry Janderové z Prague City Tourism má kniha potenciál přivést do metropole novou vlnu čtenářů a cestovatelů: „Zapojení Prahy do děje Brownovy nové knihy může přitáhnout kulturně motivované návštěvníky, kteří přijíždějí kvůli historii a atmosféře města, nejen za zábavou.“ Fenomén takzvaného literárního turismu už dříve ukázal, že knihy dokážou měnit i cestovní trendy – po vydání Šifry mistra Leonarda například prudce vzrostla návštěvnost Louvru i skotské Rosslyn Chapel.
Na vydání knihy zareagoval pražský Four Seasons po svém – exkluzivní spoluprací, která propojuje Brownův svět s mixologií. Bar CottoCrudo uvedl limitované menu Secrets in a Glass: A Cocktail Journey, inspirované postavami a motivy z románu. Každý z pěti koktejlů vypráví vlastní příběh a společně tvoří cestu Prahou, jak ji vidí Brown: tajemnou, intelektuální i lehce dekadentní.
Literární zápletka ve skle
Večer začínáme koktejlem Katherine’s Spark – jiskřivou kombinací likéru z bílého kakaa, mandarinky, bílé čokolády a prosecca, která ztělesňuje eleganci a zvídavost Langdonovy vědecké partnerky. Následuje Golem Negroni, temnější a hlubší, s OMG ginem, Campari infuzovaným kávou a speciálním vermutem z CottoCrudo. Chutná po Praze – po historii, po kameni i po lehkém kouři.
Třetí zastávkou je Vesper Martini, klasika spojená s Langdonem samotným. Čistý a přesný drink, který je možné vychutnávat stejně pomalu, jako se rozplétají symboly v Brownových příbězích. Poté přichází Luce Cocktail, míchající bourbon, javorový sirup a různé druhy bitters – s lehkým varováním „na vlastní nebezpečí“.
Slunce se pomalu sklání za pražské střechy a zlaté světlo se odráží od hladiny Vltavy. Loď tiše klouže městem, šum vody doprovází jemné praskání bublinek luxusního šampaňského ve sklence z křišťálu. Po hodince plavby kotvíme na Kampě, plni očekávání usedáme ke stolu v restauraci Kampa Park. Už u předkrmu vím, že dnešní večer bude zážitkem, který se nám vryje do všech smyslů. A nejde úplně o nedostupný luxus.
REPORTÁŽ: V Kampa Parku servírují zážitky. Nejen ty gastronomické
Enjoy
Závěr večera patří absintu, bez nějž by Praha nebyla kompletní. V nabídce jsou dva – Staroplzenecký a Žufánkův absint. Říká se, že kvalitní absint by se měl po vložení kostky ledu zakalit; právě ten od Žufánka se zlatavě zamlžil a chuťově jednoznačně zvítězil.
A protože dobrý koktejl si žádá i něco malého k zakousnutí, přidali jsme k degustaci několik pokrmů z baru– florentinský toast s humrem, mini burgery Little Italy se sýrem Taleggio a rajčatovo-cibulovým kompotem, lanýžové hranolky a výběr sýrů, šunek a salámů.
Ceny koktejlů se pohybují od 315 do 480 korun. Secrets in a Glass není jen tematické menu, ale způsob, jak se do světa Dana Browna doslova napít – po doušcích, po kapkách, po tajemstvích.
V Praze je pětatřicet stupňů, Václavák sálá horkem, ale střeše hotelu W Prague je naopak příjemný vánek. Navíc s výhledem na věže a koktejly s „latinsko-nikkei“ twistem. Řeč je o Above Rooftop. Sezónní terase, která postavená na lehkosti, sdílení a „golden hour“. A funguje to.
REPORTÁŽ: V Above Rooftop nad Václavákem se potkává Latinská Amerika s Japonskem
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.
