Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská unie zavede vyšší cla na ruské a běloruské obilí

Evropská unie zavede vyšší cla na ruské a běloruské obilí
Profimedia
 ČTK

Evropská unie schválila zvýšení cel na obiloviny, olejnatá semena a další odvozené produkty z Ruska a Běloruska. Na čtvrtečním jednání v Bruselu to odsouhlasili ministři zodpovědní za oblast zahraničního obchodu. Opatření vstoupí v platnost 1. července.

Reklama

Nová cla jsou navržena tak, aby byla dostatečně vysoká a odrazovala od současného ruského dovozu do EU. Zároveň ale nemají ovlivnit vývoz do třetích zemí, uvedla již dříve Evropská komise. V závislosti na konkrétním produktu se mají dosud nízká cla zvýšit na 95 eur za tunu, nebo má jít o clo ve výši 50 procent hodnoty zboží.

„Nová cla, která byla dnes odsouhlasena, mají za cíl prakticky zastavit dovoz obilí z Ruska a Běloruska do EU,“ uvedl belgický ministr financí Vincent Van Peteghem, jehož země nyní EU předsedá. „Toto opatření zabrání destabilizaci unijního trhu s obilím, zastaví ruský vývoz nezákonně přivlastněného obilí vyprodukovaného na území Ukrajiny a zabrání Rusku použít příjmy z vývozu do EU k financování své útočné války proti Ukrajině,“ dodal s tím, že jde o další způsob podpory Ukrajiny.

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov již v březnu, když Evropská komise zvýšení cel navrhla, prohlásil, že omezením dovozu z Ruska a Běloruska jednoznačně utrpí evropští spotřebitelé. Naopak Rusko má podle něj mnoho alternativ, kam vyvážet.

Za rok 2023 vyvezlo Rusko 4,2 milionu tun obilí, olejnin a odvozených produktů za 1,3 miliardy eur (32 miliard korun). Z Běloruska to bylo 610 tisíc tun o hodnotě 246 milionů eur (6,1 miliardy korun).

Reklama

Luděk Niedermayer: Bezpečnost a ekonomická suverenita. To zajímá Čechy před evropskými volbami

Patří k viditelným českým europoslancům, kterým se daří prosadit na celoevropské úrovni. Na evropské půdě se věnuje zejména ekonomickým tématům, stal se například jednou z tváří nových pravidel na potírání praní špinavých peněz, která byla schválena na posledním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. „Myslím si, že jen na málokterém pětiletém období se dalo tak jako na tom aktuálním ukázat rozdíl mezi tím, čeho jsme dosáhli spoluprací, a jak bychom pravděpodobně skončili, kdybychom nespolupracovali,“ říká člen Evropského parlamentu zvolený za TOP 09 a člen evropské frakce EPP Luděk Niedermayer. V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu kandiduje za koalici Spolu.

Přečíst článek

Michal Strnad, majitel CSG

Zbrojař Strnad: U části munice pro Ukrajinu chybí celé díly. Dodávky se kvůli tomu zdrží

Polovina nakoupených dělostřeleckých nábojů nemůže být dodána na Ukrajinu tak rychle, jak bylo plánováno. U některých nábojů je totiž potřeba doplnit chybějící komponenty. Listu Financial Times (FT) to řekl majitel české společnosti Czechoslovak Group (CSG) Michal Strnad, jehož firma pořizuje jménem české vlády v rámci české iniciativy na pomoc Ukrajině dělostřelecké granáty v Africe nebo Asii. Podle Strnada vzrostly také ceny munice.

Přečíst článek

Záporožská jaderná elektrárna

Energetické lekce z války: Ukrajinci našlapují mezi ozvěnami Černobylu a vyhlídkami obnovy

Celý svět prakticky v přímém přenosu každý den sleduje oběti ruského bombardování na Ukrajině, kterým bylo možné aspoň částečně zabránit včasnými dodávkami zbraní ze Západu. Posílení systémů protivzdušné obrany bezpochyby pomůže v přímém boji proti Putinově agresi, ta ale v posledních měsících napáchala obrovské škody v ukrajinském týlu. Tamní energetika se bude vzpamatovávat hůře než loni a podle některých pozorovatelů to může být klíčový faktor celkového ruského úspěchu, zaznívá v analýze Jana Žižky, editora webu Export.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

EK chce utišit bouřící se farmáře. Navrhuje omezit dovoz některých zemědělských produktů z Ukrajiny

Přečíst článek
Brusel se chystá podpořit genetické inženýrství. Chce pomoci zemědělcům i spotřebitelům a nepoškodit životní prostředí

Brusel se chystá podpořit genetické inženýrství. Chce pomoci zemědělcům i spotřebitelům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme