Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komárkovy MND rekordní rok 2022 nezopakovaly. Tržby loni spadly na čtvrtinu, zisk byl ale nadprůměrný

Komárkovy MND rekordní rok 2022 nezopakovaly. Tržby loni spadly na čtvrtinu, zisk byl ale nadprůměrný
Profimedia
 ČTK

Energetické a těžební společnosti MND podnikatele Karla Komárka klesly loni tržby na čtvrtinu, činily necelých 56 miliard korun. Také zisk se propadl z 3,2 miliardy na 806 milionů korun. Důvodem je pokles cen energií na velkoobchodním trhu. Zatímco tržby se vrátily zhruba na úroveň let 2018 až 2020, zisk byl i přes pokles výrazně vyšší než v řadě předchozích let, vyplývá z výroční zprávy, na kterou upozornil Ekonomický deník.

Reklama

Velkoobchod s energiemi je už řadu let pro společnost, která patří do skupiny KKCG Karla Komárka, klíčovým byznysem. Loni z něj utržila 43,9 miliardy korun, z prodeje plynu a elektřiny koncovým zákazníků pak 7,6 miliardy korun. Tržby z vytěženého plynu činily 2,2 miliardy a tržby z vytěžené ropy 833 milionů. Za vrtné práce pro externí zákazníky podnik podle výroční zprávy utržil 550 milionů.

Na velkoobchodním trhu MND loni zobchodovaly 65 TWh plynu, především v Česku, Německu, Nizozemsku a Rakousku. Elektřiny zobchodovaly 11,6 TWh. Počet odběrných míst, na něž podnik dodává plyn a elektřinu v Česku koncovým zákazníkům, se po předchozích letech zvýšil jen mírně, o 1000, na celkových 255 tisíc. Společnost také zavedla pro zákazníky službu výkupu přebytkové elektřiny z domácích fotovoltaických elektráren.

Vlastní těžbu uskutečňuje firma dlouhodobě na jižní Moravě, kde loni vytěžila 73 600 metrů krychlových ropy a 59,5 milionu metrů krychlových plynu. Některé starší vrty se postupně uzavírají, stále se však daří otevírat nové vrty. Plyn těží ve spolupráci s partnerem i na Ukrajině, kde také ve Lvovské oblasti postupně dostavila větrnou elektrárnu navzdory pokračující válce. První část turbín už je ve zkušebním provozu.

I když těžba uhlovodíků je původním byznysem společnosti, pouští se i do projektů, které souvisejí s moderní energetikou. Staví solární elektrárny, připravuje stavbu velkokapacitních bateriových úložišť a podílela se na projektech, které se týkají vodíkových technologií. Jako partner česko-norského projektu také loni dokončila svoji část, která se zabývá ukládáním oxidu uhličitého v karbonátovém ložisku a hlavním cílem je připravit pilotní úložiště v dotěžovaném ložisku ropy a plynu. Vznikne tak modelový příklad pro potenciální další úložiště oxidu uhličitého v Česku i v Evropě.

Reklama

Komárek se definitivně zbavil Rusů v moravském zásobníku plynu

Energetická společnost MND podnikatele Karla Komárka v červnu ovládne celý zásobník plynu Moravia Gas Storage (MGS) v Dambořicích. V něm dosud držela podíl ruská státní plynárenská firma Gazprom. Vytlačení ruského podniku v minulém týdnu schválila valná hromada společnosti. Upozornil na to server E15.cz.

Přečíst článek

Renáta Kellnerová

Bohatí bohatnou. V Česku žije nejvíc dolarových miliardářů v historii

Energetická krize přinesla razantní nárůst majetku Daniela Křetínského. Většinový vlastník EPH přeskočil Pavla Tykače a Karla Komárka a stal se druhým nejbohatším Čechem a s majetkem 210,9 miliardy se dotahuje na Renátu Kellnerovou s rodinou. Uvádí nejnovější žebříček nejbohatších Čechů magazínu Forbes.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme