Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Radní Hlaváček: Filharmonie není rozmařilost, přinese Praze peníze

Vltavská filharmonie
Se svolením IPR
Petra Jansová

Ve středu Praha vyhlásila výsledky mezinárodní architektonické studie na podobu Vltavské filharmonie. Projekt, který by mohl být dokončen v roce 2032, vyjde hlavní město na šest miliard. Podle radního Prahy Petra Hlaváčka ale stavbu nejde hodnotit jako rozmařilost, ale jako dobrou investici, která městu přinese peníze. „Z příkladu ze zahraničí i analýz víme, že má významný hospodářský efekt. Je to dobrá investice nejenom města a jeho kultury, ale zároveň do jeho ekonomiky,“ uvedl v rozhovoru pro Newstream Hlaváček.

Reklama

Jaká kritéria pro vás byla nejdůležitější při výběru vítěze?

Většina porotců si všímala všech aspektů návrhu. Měli jsme velmi dobré podklady od oborníků, ve kterých důsledně zpracovali jednotlivá témata jako například akustika nebo doprava. Pro mě osobně byla nejdůležitější práce architektů s  místem a vztahem k okolí, vztahu k řece i městu jako celku.

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group.

Novou budovu filharmonie v Praze za šest miliard navrhlo dánské studio Bjarke Ingels Group

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Výsledky vyhlásili zástupci hlavního města a jeho Institutu plánování a rozvoje. Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun. Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská.

Přečíst článek

Co konkrétně rozhodlo o vítězi?

Vítězný návrh BIG byl velmi dobře od začátku hodnocen od odborníků z těchto oblastí. To považuji za jeden z významných momentů. A druhým byla práce s dispozicí a charakterem domu a opět vztah k řece. Přípravný tým moudře rozhodl, že porota bude zasedat tři dny, což se může pro někoho zdát jako krátká doba. Využili jsme ten čas však beze zbytku. Poslední den jsme ale už rokovali převážně o druhém, třetím, čtvrtém a pátém místě. Na prvním místě byla jednoznačná shoda.

Vítězný návrh není vulgární lacinou atrakcí

Bylo těžké ho vybrat?

Vybrat vítěze je vždy těžké, i když třeba máte svoje favority. I když k vítěznému návrhu směřovala velká část poroty, uvědomoval jsem si odpovědnost finálního rozhodnutí, protože nezískáváme jen návrh, ale i partnera na deset let spolupráce. Nevybírali jsme jen dům, ale i tým, se kterým my nebo naši kolegové stráví významnou část života. Návrhy byly anonymní. Všichni jsme si tipovali, ale na konci jsme zjistili, že jsme se dost často mýlili, což je zajímavé, protože většina porotců zná práci a tvorbu uchazečů.

A tipl jste si u vítězného návrhu správný tým?

Nebyl jsem si úplně jistý, dlouho jsem si myslel, že to je jiný tým. Ale jsem rád, že je to BIG, když vidím, jakou energii architektonické práci dávají a jaké stavby po celém světě pod jejich taktovkou vyrostly. Ateliér Bjarke Ingels je v současné době absolutní světovou špičkou, i tak mě ale překvapilo, s čím dokázali přijít. Budova nekřičí, není vulgární lacinou atrakcí, přesto bude významnou dominantou. Budova je otevřená všem, demokratická, přesto má jasný řád. Autoři skvěle pochopili místo, kam budovu vsazují, ale přicházejí s pro Prahu zcela novým přístupem k veřejnému prostoru. A nutí nás nad ním více přemýšlet. A přibližují nás k naší řece. Tenhle návrh není láskou na první pohled, přesto jsem naprosto přesvědčen, že si ho všichni zamilujeme. Už se těším na BIG koncert.

Kritizované paraple od Gucci

Deštník od Gucci propouští vodu, stěžují si Číňané. Přitom stojí skoro 40 tisíc

Toto není deštník, ale luxusní módní doplněk a ideální sběratelský předmět, hájí se luxusní značka kritice, že její paraple je obyčejný šmejd.

Přečíst článek

Panovala v komisi shoda ohledně vítěze?

Ano, a jsme za to moc rád.

Soutěž na Vltavskou filharmonii nemá v Česku obdoby

Jak hodnotíte úroveň soutěže?

Soutěž patřila z hlediska obsazení k jedněm z nejvýznamnějších. Nedávno jsem byl šéfem porotců v Brně u soutěže na Hlavní nádraží, což byla také velmi kvalitní soutěž, ale množství významných zahraničních ateliérů u Vltavské filharmonie se nedá srovnat s žádnou soutěží v Česku. Přihlásila se do ní více než stovka ateliérů z celého světa. Bylo opravdu z čeho vybírat. 

Co se bude dít teď?

Až opadne naše současná euforie, že se nám opravdu povedlo vybrat velmi zdařilý návrh, který není nijak prvoplánovitě provokativní, ale stane se novou ikonou a dominantou Prahy, oklepeme se a pojedeme dál. Slíbili jsme, že v tomto volebním období upořádáme mezinárodní soutěž, do které se přihlásí současná architektonická esa, a to se nám povedlo.

Teď se bude zhruba do roku 2025 projektovat a procházet povolovacím procesem, v roce 2027 by mohla začít stavba. První tóny Smetanovy Vltavy by v Holešovicích měly zaznít v roce 2032. Není to tedy tak, že zítra začínáme stavět, jak mi píší někteří političtí kolegové. Nikdo nevíme, jaká bude ekonomická a geopolitická situace za pět let, všichni ale asi doufáme, že zase přijde doba prosperity a svět se vrátí do nějakého normálu, i když asi bude vypadat trochu jinak, než jsme byli zvyklí.

Rezidence Nový Žižkov.

Brownfield na Žižkově promění miliardové investice. Vznikne nová čtvrť

Místo brownfieldu vznikne nová čtvrť, která nabídne domov pro 23 tisíc lidí. Miliardové investice do rozvoje okolí Nákladového nádraží Žižkov ale pokryjí i stavbu mateřské a základní školy, vysázení nové zeleně nebo vznik cyklostezky.

Přečíst článek

Potřebuje vlastně Praha takovou stavbu?

Nechci, aby byla filharmonie vnímána jako nějaká rozmařilost, kterou si postavíme pro radost, když nebudeme vědět, co s penězi. Tak to není. Nepodléhejme dojmu, že kulturní budovy typu filharmonií jsou zbytečností, kterou si nemůžeme dovolit. Je to druh stavby, který v celém průběhu včetně provozu přináší práci velkému množství lidi, znamená pozitivní dopady do tržeb či vybraných daní. Z příkladu ze zahraničí i analýz víme, že má významný hospodářský efekt. Je to dobrá investice nejenom města a jeho kultury, ale zároveň do jeho ekonomiky.

Co kromě peněz Praze a Holešovicím přinese?

Vltavská filharmonie je důležitý záměr Prahy pro rozvoj širší lokality Bubny-Zátory. Právě tam plánujeme v lokalitě aktuálně nevyužitého brownfieldu vybudovat novou městskou čtvrť. V místě vznikne bydlení až pro 25 tisíc obyvatel, kompletní veřejná vybavenost nebo velký centrální park, který se napojí na Stromovku. Budoucí podoba nové městské čtvrti Bubny-Zátory bude mít velký vliv i na Vltavskou filharmonii. Ta se stane dominantou nové čtvrti, podobně jako se to podařilo s Labskou filharmonií v hamburském HafenCity.

Územní studie čtvrti Bubny-Zátory

PPF bude stavět byty. První vzniknou v nových Bubnech

Skupina PPF se ve spolupráci se společností Karlín Goup vrhá do rezidenčního developmentu. Dohoda zahrnuje projekty v hodnotě čtyř miliard dolarů.

Přečíst článek

Jakub Klaška, architekt

Budeme soutěžit o filharmonii na Vltavské, říká architekt od Zahy Hadid

V kanceláři Zaha Hadid Architects Jakub Klaška pracuje od roku 2010. Za tu dobu má na kontě řadu různorodých projektů v Evropě i Asii. Podílí se i na projektu přeměny Masarykova nádraží pro investiční skupinu Penta. Spolu s ateliérem pak bude soutěžit i projekt na novou filharmonii na Vltavské. Jak vnímá český urbanismus a co mu v Česku chybí z pohledu městské architektury? I na to odpovídá v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Stát se chová jakoby nepotřeboval funkční města, říká šéf pražských plánovačů Boháč

Přečíst článek
Vltavská filharmonie

Vltavská filharmonie: Stát by měla do 10 let a stane se symbolem Prahy, říká urbanista

Přečíst článek
Marco Iannaccone, náměstek generálního ředitele a člen představenstva UniCredit Bank

Marco Iannaccone z UniCredit Bank: Druhá půlka roku bude těžší. Chystáme se na to

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme