Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Dříve ruina, dnes luxusní dům s výtahem. Obnova původně románského domu trvala devět let

Historie domu v Havelské ulici se začala psát ve 14. století.
Se svolením BoysPlayNice
Petra Jansová

Ruina v centru Prahy se proměnila na luxusní bytový dům. Díky citlivé rekonstrukci architektů z Qarty cítí jeho obyvatelé dlouhou historii na každém kroku.

Reklama

Historie domu v Havelské ulici v Praze 1 se začala psát už ve 14. století a dodnes to připomínají unikátní románské sklepy. Původně se v něm bydlelo, v době baroka se s něj stal domem obchodním, aby se v klasicismu opět stal činžákem. Na proměnu funkcí poukazují i jména, která v minulosti nesl.

Na výsledek rekonstrukce se můžete podívat do následující galerie.

Pražané ho v dávné minulosti mohli znát nejprve jako Dům v Havelské ulici, Dům u Zahrádků, U Černé zahrádky, U Cortésiů, Kožný dům, Lederhaus, Tandelmarkt nebo Bazar. Nejsmutnější období nicméně zažil v druhé polovině 20.století, kdy víceméně chátral do doby, kdy ho majitelé nechali rekonstruovat.

Románské sklepy se zachovaly

„Zadáním byla obnova a vrácení funkce činžovního domu, což je ve vylidňující se čtvrti, postižené ´turistickým průmyslem´ a krátkodobým ubytováním, skutečným unikátem. Potomci původních majitelů si také přáli důstojnou a kvalitní obnovu rodinného stříbra,“ přibližují architekti ze studia Qarta, autoři rekonstrukce. Obnovou domu v Havelské ulici zabývali devět let.

Dům, který se nachází v Pražské památkové rezervaci a je součástí dědictví UNESCO a rovněž je pod památkovou ochranou, proto rekonstruovali s maximálním respektem. Odhalili původní historické vrstvy a doplnili je novými architektonickými prvky.

QARTA Architektura

Architekti: Lidé nemají respekt k hodnotám, i to prodlužuje výstavbu

Praha by se měla rozvíjet koncepčně, ideálně u klíčových dopravních uzlů nebo na brownfieldech. Není nutné „najíždět” jen do centra. Nejenom o tom, co Praze chybí a kde by se měla inspirovat jsme si povídali v rozhovoru s architekty Jiřím Řezákem (na fotce vlevo) a Davidem Wittasskem z ateliéru Qarta.

Přečíst článek

„Odkrývání historických vrstev nám tak přineslo mnohá překvapení a pochopitelně vyvolalo otázky týkající se dobových stavebních přístupů v konstrukcích i detailech. Pozornost vyžadovala zvláště řemeslná provedení stavebních detailů. Atmosféra domu je neopakovatelná, proto jsme přemýšleli, jak sem přinést nové vrstvy tak, aby ji nenarušily a zároveň odrážely současný přístup. A to jak při využití technologií a materiálů, tak při koncipování nových principů v konstrukcích a tvarosloví,“ popisuje architekt David Wittassek ze studia Qarta.

Vzhledem ke standardům 21. století však bylo třeba provést změny například v umístění toalet a koupelen. Podkrovní prostory byly navrženy jako obytné včetně nového přístupu. Další významnou, ne však agresivní stopou, jsou vestavěné výtahy.

Technologie jsme do stavby integrovali tak, aby nebyly zřetelné. Jsou integrovány do částí, které nevyžadovaly invazivní zásahy a v částech nad posledním podlaží byly včleněny do nových konstrukcí,“ uzavírá David Wittassek.

Penta Real Estate získala úvěr na dokončení v projektu Juliska Rezidence v Praze 6.

Penta dokončí projekt Juliska Rezidence a v brownfieldu postaví hotel

Developerská společnost Penta Real Estate získala na dostavbu bytů a hotelu v Praze bankovní úvěr ve výši 36,6 milionu eur, v přepočtu 878,4 milionu korun. Smlouva na financování s Raiffeisenbank půjde na dokončení v projektu Juliska Rezidence v Praze 6 a hotelu připravovaného pro značku Zleep v Radlicích.

Přečíst článek

Takto bude vypadat nový smíchovský terminál.

FOTOGALERIE: Smíchovské nádraží vypadá spíš jako brownfield. To se ale brzy změní

Projekt rekonstrukce Smíchovského nádraží je opět o krok blíž k začátku realizace. Začne se letos odstraněním lávky do Radlic. Hotovo by mohlo být do čtyř let.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme