Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Česku je nájemní bydlení hit. Ve Švédsku se dostává velký pronajímatel do obřích problémů

V Česku je nájemní bydlení hit. Ve Švédsku se dostává velký pronajímatel do obřích problémů
iStock
Stanislav Šulc

Společnost Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB známá pod zkratkou SBB patří k největším vlastníkům nájemního bydlení ve Švédsku, když spravuje zhruba 13 tisíc bytů. Kvůli změnám podmínek ve financování a situaci na trhu nyní SBB čelí razantnímu propadu úvěrových ratingů od prestižních agentur a stává se velkým kandidátem na první velký realitní krach v Evropě v rámci aktuální fáze cyklu.

Reklama

Švédská SBB vznikla v roce 2016 a stala se hvězdou na nemovitostním trhu. Za pár let se z ní stal jeden z největších provozovatelů nájemního bydlení, postupně nakoupila 13 tisíc bytů, velkou část v nemovitostech postavených v šedesátých a sedmdesátých letech v rámci takzvaného miljonprogrammet, který tehdejší sociálnědemokratická vláda spustila na podporu výstavby.

Společnost výrazně narostla zejména díky možnostem levného financování, které trvalo do roku 2021. Pak se ale podmínky na trhu s úvěry výrazně proměnily, změny nastaly také na nemovitostním trhu, a SBB se dostala do značných finančních problémů. Za rok 2022 tak firma reportovala mimořádně chabé výsledky, tržby klesly na 7,4 miliardy švédských korun, hospodářský výsledek představoval ztrátu 9,8 miliardy.

Nejkrásnější lofty. Podívejte se, jak se bydlí v bývalých továrnách:

Česko je druhou nejméně dostupnou zemí v Evropě pro koupi vlastního bydlení

Kde jsou nejdražší byty v Evropě? No přeci v Česko-Slovensku

Česko je v Evropě druhou nejméně dostupnou zemí pro koupi vlastního bydlení. Na pořízení nemovitosti o 70 metrech čtverečních je třeba průměrně 13 hrubých ročních platů, zhruba stejně jako v minulém roce. Praha je pro pořízení bydlení třetí nejdražší metropolí po Amsterdamu a Bratislavě. Na nemovitost v hlavním městě je potřeba 14,3 hrubých ročních platů. Vyplývá to z aktuálních Property indexu poradenské společnosti Deloitte.

Přečíst článek

A podle ratingových agentur firmu nejspíš nečekají lepší časy. Již v květnu čelil první vlně snížení ratingu, ve stejné době zároveň začaly snahy o hledání kupce či strategického partnera.

Hledají se miliardy

Najít řešení se zatím nepodařilo a firma dál potřebuje výraznou finanční injekci. Podle agentury Bloomberg SBB v nadcházejících 12 měsících potřebuje minimálně 8,1 miliardy švédských korun (zhruba 740 milionů dolarů).

Na to reagují ratingové agentury, které nyní poslaly dluhopisy SBB do spekulativního pásma. Agentura Fitch například uvedla, že rating reviduje ve chvíli, kdy budou pozitivní náznaky toho, že SBB upíše dluhopisovou emisi naplánovanou na příští únor. Ta má být ve výši 6,8 miliardy švédských korun.

Byty zlevňují, nejvíc paneláky. V nabídkách se kupí ležáky

Ceny bytů a domů ve druhém čtvrtletí dále klesly, pozemky jako jediné zdražily, ukazuje index.

Přečíst článek

Nájemní bydlení je trend

Na problémy v realitním sektoru upozorňovala řada ekonomů již delší dobu. Situace se dál zhoršila zejména letos na jaře, kdy proběhla krátká bankovní krize, která za sebou zanechala krachy tří amerických bank a UBS musela převzít konkurenční Credit Suisse. Banky totiž výrazně omezily úvěrování zejména těch firem, jejichž byznys byl postaven na levných úvěrech minulých let.

Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.

Krach Silicon Valley Bank v grafech a číslech. Proč je její pád tak zásadní?

Pokud by někdo přemýšlel, v čem je krach americké Silicon Valley Bank kromě obav nadměrného počtu klientů o své peníze tak zásadní, mohou mu pomoci grafy, které dala dohromady agentura Bloomberg. Ukazují nejen rapidní propad cen akcií bank, ale i související katapultování indexu strachu na Wall Street či největší pokles výnosu amerických vládních dvouletých dluhopisů od roku 1987.

Přečíst článek

Realitní sektor se stal jedním z hlavních cílů nových opatření, jak naznačoval v mnoha rozhovorech například portfolio manažer J&T Investiční společnosti Michal Semotan. Příběh SBB to nyní naplňuje.

Byt, nájemníci

Češi trpí fetišem vlastnického bydlení. To ale bude stále hůře dostupné

Češi trpí fetišem vlastnického bydlení. V zemích, jako je Německo, Švýcarsko nebo Rakousko, které si jinak rádi Češi berou za příklad, přetrvává daleko nižší podíl populace bydlící ve vlastním bytě nebo domě. Nájemní bydlení je tam mnohem rozšířenější než v Česku. A nikomu to nepřipadá jako ekonomický nerozum. Jestliže tuto mentalitu Češi postupně přijmou za svoji také, usnadní jim to život. Navíc učiní věc v mnoha ohledech rozumnou i ryze z ekonomického hlediska.

Přečíst článek

Heimstaden dokončil nájemní dům pro seniory na Karvinsku

Heimstaden loni do bytového fondu zainvestoval 1,8 miliardy. Portfolio zhodnotil o 15 procent

Navzdory válce, inflaci, energetické krizi se největšímu poskytovateli nájemního bydlení v Česku, společnosti Heimstaden, dařilo. Tržby z pronájmu zvýšil o více než 250 milionů korun na 2,55 miliardy. To umožnilo také zvýšit výdaje na opravy, údržbu a správu bytového fondu. Celkem tak proinvestoval 1,8 miliardy a portfolio nemovitostí zhodnotil o 15 procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prokop Svoboda, majitel realitky

Lidé nahromadili peníze, teď je zase vrhnou do nemovitostí. Ceny neklesnou, říká Prokop Svoboda

Přečíst článek

Trh s nájemním bydlením opanují velcí investoři, říká členka prezidia Asociace nájemného bydlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme