Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byty zlevňují, nejvíc paneláky. V nabídkách se kupí ležáky

Byty zlevňují, nejvíc paneláky. V nabídkách se kupí ležáky
ČTK
 ČTK

Ceny bytů a domů ve druhém čtvrtletí dále klesly, pozemky jako jediné zdražily, ukazuje index.

Reklama

Ceny bytů v letošním druhém čtvrtletí klesly mezikvartálně o dalších 2,1 procenta a rodinných domů o 0,6 procenta. Naproti tomu ceny pozemků se v porovnání s prvním čtvrtletí dále zvedly, a to o dvě procenta. Vyplývá to z HB Indexu Hypoteční banky, jež patří do skupiny ČSOB.

HB Index je založený na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Banka index poprvé zveřejnila v dubnu 2011.

Jan Hrubý, generální ředitel Remax

Ceny nemovitostí narazily na svoje dno. Padat budou už jen u paneláků, říká šéf realitky

Nákupy nemovitostí zatím Češi odkládají a bytovou situaci řeší nájmem. Právě pronájmy teď činí většinu transakcí realitních kanceláří. A kvůli nedostatku bytů a odložené poptávce se nyní vytváří prostor pro růst cen nemovitostí. „Ceny porostou, ale bude to souviset především s vývojem hypotečních sazeb. Věříme, že oživení trhu nastane v momentu, kdy se sazby začnou pohybovat kolem 4 až 4,5 procenta,“ říká Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX Česko a Slovensko.

Přečíst článek

Stejně jako v prvním čtvrtletí tak pokračuje pokles cen bytů napříč všemi kraji. „Tempo poklesu mezi prvním a druhým kvartálem mírně zpomalilo, ceny bytů však i nadále klesají,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Martin Vašek. V meziročním měřítku se snížily ceny bytů o 3,2 procenta. Tento vývoj je očekávaný a bude pokračovat. „Zajímavé je to, že klesá zájem i u dříve populárních typů bytových jednotek, jako jsou 3 plus 1 a 3 plus kk,“ dodal.

Největší pokles cen zaznamenaly byty v Ústeckém (minus 5,7 procenta), Jihočeském (minus 4,3 procenta), Libereckém (minus 3,7 procenta) a Olomouckém (minus 2,8 procenta) kraji. V Praze se ceny bytů snížily o 2,2 procenta, klesala i cena novostaveb. Naopak nejméně ceny zlevňovaly na Vysočině.

I přes slevy se byty prodávají déle

Co se celkového objemu prodeje bytů týče, trh se postupně stabilizuje. Nabídka se ustálila, a tak zvolnil i propad cen. Prodávající se čím dál tím častěji snaží nalákat kupující na individuální slevy, a to jak u starších nemovitostí, tak u novostaveb. V případě panelových bytů jsou přitom slevy často až dvakrát vyšší než u těch cihlových. Až pětinásobně se v některých regionech prodloužila prodejní doba nemovitostí.

Populární nadále zůstává nájemní bydlení. „Významnou změnu můžeme vidět především u mladé generace, která už tolik nekupuje takzvané startovací byty, ale jde rovnou do nájmu. To však komplikuje malá nabídka nájemního bydlení mimo velká města,“ upozornil Vašek.

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Konec krize s bydlením se blíží. Připravujeme se na další boom

Největší developer v Česku Dušan Kunovský, jeden z nejbohatších Čechů, má jasno. Loňský propad podeje bytů, šlo o pád o šedesát procent, končí. Už se to podle něj nebude opakovat.

Přečíst článek

Trendy jsou modulární stavby

Největší vliv na vývoj cen pozemků má jeho velikost a tvar, vybavení inženýrskými sítěmi, dopravní dostupnost a občanská vybavenost, orientace ke světovým stranám a svažitost. Poptávka přitom stále převyšuje nabídku. S rostoucí cenou pak roste také zájem o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od okrajů velkých měst. Zde však nabídku výrazně brzdí zastaralé územní plány a kapacity infrastruktury.

V druhém čtvrtletí klesala poptávka po rodinných domech a rekreačních objektech. Na trhu se značně promítl nezájem kupujících o velké rodinné domy bez rekonstrukce, a to zejména kvůli přetrvávajícímu růstu cen energií. U rekreačních objektů byl propad dramatický, řádově až o 40 procent. Zájmu se naopak těší levnější rodinné domy. V největším objemu je výstavba ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Popularitě se těší také modulární dřevostavby, ale i kontejnerové a mobilní domy.

„Trend úsporného bydlení pozorujeme na českém trhu nemovitostí už od minulého roku. Rostoucí ceny energií zájem spotřebitelů ještě akcelerovaly,“ uzavřel Vašek.

Developerský projekt v benešovských kasárnách.

Ceny bytů v metropoli vyhání Pražany do menších měst

Pražský realitní trh se téměř nehýbe. V okolí metropole je naopak poměrně živo. Podle aktuálních dat MM Reality a Bezrealitky jsou tam prodeje nyní na trojnásobku oproti dlouhodobému průměru.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme