Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V areálu bývalé Vlněny v Brně vyroste budova netypického tvaru. Se soláry i helipadem na střeše

Developer CTP staví v areálu bývalé Vlněny 60 metrů vysokou budovu se systémem dronového doručování zásilek, 29. listopadu 2022, Brno. Výstavba vyjde na 600 milionů korun.
ČTK
 ČTK

Netypicky tvarovanou budovu s 16 poschodími a vlastním systémem pro dronové doručování zásilek staví v areálu bývalé Vlněny v Brně developer CTP. Po její dostavbě bude usilovat o dvě špičkové certifikace, BREEM Outstanding a Well Platinum, které oceňují ekologičnost budov a vstřícnost k lidem, kteří v budovách pracují. Uvedli to zástupci developerské společnosti. Výstavba budovy má vyjít na 600 milionů korun.

Reklama

Autorem architektonického návrhu budovy nesoucí označení I je Václav Hlaváček. „Tato budova je důležitým předělem mezi první a třetí etapou výstavby ve Vlněně. Je dominantou prostoru, představuje vstup do území a také se tu městská zeleň mění v park navazující na nedalekou Ponávku,” uvedl Hlaváček.

Průčelí budovy, která jako by se skládala ze dvou na sebe nasedajících kvádrů, bude celé prosklené, v přízemí a prvním patře počítá developer s kavárnou a dalším prostorem pro sdílené kanceláře.

CTP Ponávka Business Park - Budova A4 - skica

Brněnská Ponávka dostane tvář pro 21. století. Jak bude vypadat?

Konec první etapy revitalizace brownfieldu Ponávka v Brně se rýsuje na přelom roku 2023 a 2024. Poslední budovou této etapy je administrativní komplex za 1,5 miliardy korun, který se právě začal stavět. Developer CTP ve spolupráci s brněnskou radnicí chystá také rekultivaci kolem potoka Stará Ponávka, úpravu okolních pozemků, městský park v anglickém stylu a dokončení další části cyklostezky. 

Přečíst článek

Mimořádnost budovy má podle zástupců CTP být také v jejím vnitřním vybavení. Nejde pouze o ekologické technologie k opětovnému využití šedé vody, dešťové vody nebo fotovoltaické panely na střeše. „Bude vybavena systémem BMS, který ovládá prostředí v budově. Standardně takové systémy hlídají teplotu nebo vlhkost vzduchu, ale náš systém bude hlídat i jeho kvalitu podle množství CO2 ve vzduchu. Podobně bude vyhodnocovat množství přirozeného světla a podle toho upravovat intenzitu i barvu osvětlení v místnostech,” řekl Jan Hübner, šéf výstavby CTP v Česku.

Neobvyklou technologií, která předbíhá českou i evropskou legislativu, je vybavení budovy vlastním systémem, který umožní doručování zásilek prostřednictvím dronů. Systém pro budovu vytvořila firma 3L Robotics. „Na střeše budovy bude umístěn helipad. Dron k němu se zásilkou přiletí na základě GPS souřadnic a pomocí QR kódu se spojí s helipadem. Ten vyhodnotí, zda zásilka na toto místo patří a poté ji dron na helipad vyloží. Odtud bude zásilka svezena do nižší části budovy. Systém je zatím nastaven pro zásilky o hmotnosti do tří kilogramů a s rozměry maximálně 40 krát 40 krát 40 centimetrů,” uvedl za 3L Robotics Luboš Lněnička. Systém dronového doručování zatím v Evropě nefunguje, využívají jej ale na některých místech v USA a v Asii. V Evropě je zatím ve fázi pilotních projektů.

Budova I v areálu Vlněny by měla být hotova do poloviny roku 2024. Po jejím dokončení už v areálu vyroste pouze jedna další kancelářská budova označená písmenem K. Zároveň začnou příští rok práce na dvou obytných budovách s přibližně 190 byty o dispozicích 1+kk až 4+kk. Tyto domy by měly stát do konce roku 2025 a budou posledními v areálu bývalé Vlněny. Ten developer CTP koupil v roce 2007, prvního nájemce nastěhoval do kancelářské budovy v roce 2018. Dosud postavené budovy mají 65 tisíc čtverečních metrů pronajímatelné plochy, budova I přidá dalších 8850 metrů.

Takto bude vypadat resort Lesní stráně v Jeseníkách.

Opuštěný areál na Ramzové se změní v luxusní resort. Proměna vyjde na půl miliardy

V 80. letech se do Ramzové jezdily rekreovat děti. Nyní se opuštěný a značně zchátralý areál v Jeseníkách za půl miliardy promění na luxusní dovolenkový resort.

Přečíst článek

CTP Park - vizualizace

Skladový gigant CTP za pololetí vydělal téměř 12 miliard

Extrémně dobré pololetní výsledky developera průmyslových parků CTP, který působí převážně na českém trhu, významně ovlivnila především trojice faktorů – nové akvizice, dokončené developerské projekty s novým nájemným a přecenění portfolia. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme