Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf finského developera: Apetit k růstu v Česku máme, ale brzdí nás byrokracie

Projekt Parvi Cibulka zahrnuje také nebytové prostory pro drobné obchody a služby.
se svolením YIT
 nst
nst

Developerská společnost YIT pochází z Finska, kde má více než 100letou historii, a patří tam k těm nejviditelnějším. V Česku skandinávskou know how využívají šestnáctým rokem. A co konkrétně to znamená?

Reklama

„Finové potřebují mít pevně stanovený řád, který navíc velmi důsledně dodržují. V tom se od nich hodně učíme, i protože jsou v mnoha technologiích dál než my,“ přibližuje Marek Lokaj, šéf developerské skupiny YIT.

Finové jsou podle něj přeborníci efektivní výstavby, nutí je k tomu totiž klimatické podmínky. Zima je tužší a delší. Zároveň vývoj stavebního průmyslu šel v této skandinávské zemi mnohem dál. Pochopili tam, že čas a lidské zdroje jsou alfou omegou v čemkoliv, co děláme, nejenom ve stavebnictví.

YIT v loňském roce zkolaudoval projekt Parvi Cibulka v pražských Košířích, který vznikl revitalizací bývalé továrny Meopta na bydlení loftového typu se 150 byty.

Dvě kolaudace, dvě hrubé stavby, dva nové projekty. Developer YIT loni v Česku utržil přes dvě miliardy

Obrat finského developera YIT v Česku loni překročil dvě miliardy korun. Konkrétní výši obratu ani čistý zisk společnost nespecifikovala. Developer loni prodal 204 bytů. Letos plánuje zahájit nové projekty v pražských městských částech 5, 11 a 12 s více než 300 byty a poprvé připravuje i projekt mimo metropoli, a to v Kladně.

Přečíst článek

„Doba se díky mobilům a internetu obrovsky zrychlila. Jen naše stavebnictví je v podstatě, dnes už můžeme říct i průmyslem 5,0, téměř nedotčené,“ dodává Lokaj.

Naprosto rozdílně funguje ve Finsku i povolovací proces. Stavební povolení tam lze získat za měsíc včetně nabytí právní moci, v Česku to je v průměru pět až sedm let.

„Finové samozřejmě tuto realitu vnímají, a proto i musíme výstavbu plánovat na dlouhou dobu dopředu. Apetit k nakupování máme velký, ale brzdí nás zdlouhavé povolovací procesy,“ dodává Lokaj.

Natáčení podcastu s Luďkem Sekyrou.
video

Luděk Sekyra: Na Smíchově vzdáme úctu ženám, na Rohanu filosofům

Luděk Sekyra je jedním z největších českých developerů. V současnosti rozvíjí tři velká území v hlavním městě, na Smíchově, na Rohanském ostrově a na bývalém nákladovém nádraží na Žižkově. Na všech těchto třech místech v jeho režii vyrůstají úplně nové městské čtvrti. Celkově jde o více než milion metrů čtverečních pozemků, které zcela mění svou tvář.

Přečíst článek

V projektech, které aktuálně YIT staví se zatím staví standartním způsobem. Ve studiích, které má společnost aktuálně na stole, počítá už s prefabrikací.

Marek Lokaj byl hostem podcastu Realitní Club. Epizodu s developerskou společností YIT přineseme již zítra na newstream.cz. Poslechnout si díl budete moci i na vaší oblíbené podcastové platformě. Najdete nás na Spotify, Apple Podcasts i Google Podcasts.

Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM

Architekt Jan Holna: Praha trpí tím, že není zdravě zahuštěná

Praha není zdravým způsobem zahuštěná. A trpí kvůli tomu, říká architekt Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM. Hlavní město má spoustu satelitů, ze kterých jezdí každé ráno a večer spousta lidí do města za prací. Tvoří dopravní zácpy, zahušťují dopravu a otravují vzduch zplodinami ze svých aut.

Přečíst článek

Tam kde stával lihovar bude nová čtvrť.

Ceny bytů narazily na dno. V příštím roce se bude zdražovat

Rok 2024 přinese mírné oživení realitního trhu, zdražování a nárůst cen nájmů, shodují se experti.

Přečíst článek

 

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Markem Lokajem, šéfem developera YIT.

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Janem Šulcem, šéfem společnosti EBM.

Úprk z Prahy do levnějšího Kladna? I tam se bydlení prodraží, říká developer

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme