Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Developer: Přestat stavět paneláky byla chyba. Současné technologie jsou mnohem dál než v socialismu

Je nebo není prefabrikace návratem do minulosti, kdy se v tuzemsku stavěla nechvalně známá panelová sídliště? O aktuálních trendech výstavby jsme si povídali v dalším díle podcastu se šéfem české pobočky finské developerské a stavební společnosti YIT Markem Lokajem.

Reklama

Prefabrikace dokáže zkrátit čas výstavby až o polovinu. Domy ze dřeva nebo z betonových panelů se postaví od 12 do 14 měsíců. Hrubá stavba vzniká v továrně pod střechou. Koupelny se na místo stavby vozí jako hotové buňky. „V praxi to znamená, že jedno patro vzniká, jeden týden,“ říká Marek Lokaj.

Prefabrikace, s níž mají ve Finsku dlouholeté zkušenosti, šetří čas i peníze. „Stavebníků je velmi málo a náklady na jejich mzdy významně narůstají,“ říká Marek Lokaj. Kromě zmiňovaných dvou výhod, má podle něj tento specifický způsob výstavby i jednu další -  a tou je dokonalá kvalita.

Největší dřevěné město má vzniknout ve Švédsku.

Ve Švédsku postaví ze dřeva celé město. V Česku si o tom můžeme nechat jen zdát

Dva tisíce domů, 250 tisíc metrů čtverečních ploch k bydlení a přes sedm tisíc metrů čtverečních kanceláří se chystají postavit ve Švédsku ze dřeva. Na projekt upozornil server Dezeen.

Přečíst článek

Češi se prefabrikace bojí kvůli socialistickým panelákům

„Byty jsou drahé a klient tak logicky očekává, že si pořizuje vysokou kvalitu,“ dodává Lokaj. Té se podle něj dosáhne právě tím, že většina domu vznikne v továrně pod detailní kontrolou. Na místě se už jen montuje. 

Prefabrikace má ale na rozdíl od Finska v Česku negativní konotace kvůli panelové výstavbě. „Rozhodnutí, že v Česku se už nikdy nebude stavět žádný panelák, které padlo v 90. letech, bylo špatné. Technologický vývoj ušel od té doby velký kus cesty,“ přibližuje Lokaj.

Rozšíření lodžií panelového domu/ re:architekti studio

FOTOGALERIE: Hřbitovy, školy, rozhledny i panelák se utkají o Českou cenu za architekturu

Do užšího výběru letošního ročníku prestižního ocenění Česká cena za architekturu se dostalo 31 projektů.

Přečíst článek

Potenciál Prahy se zmenšuje

A kromě výstavby v Praze se YIT poohlíží i po dalších místech. „O výstavbu v regionech se zajímáme již delší dobu. Brownfieldy v Praze se postupně zastavují a potenciál Prahy se tak zmenšuje. Logicky tak vyvstává otázka, kde budou všichni bydlet,“ dodává Lokaj.

Podle něj tak Prahu čeká podobný vývoj jako v západní Evropě. Lidé se budou stěhovat za ní, do míst s dobrou dopravní dostupností, kde to bude zároveň levnější. Ideálním městem pro rozvoj je tak Kladno, které se díky rychlotrati, „přiblíží“ Praze.

Nejnovější epizodu podcastu Realitní Club si poslechněte v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platěformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

Natáčení podcastu s Luďkem Sekyrou.
video

Luděk Sekyra: Na Smíchově vzdáme úctu ženám, na Rohanu filosofům

Luděk Sekyra je jedním z největších českých developerů. V současnosti rozvíjí tři velká území v hlavním městě, na Smíchově, na Rohanském ostrově a na bývalém nákladovém nádraží na Žižkově. Na všech těchto třech místech v jeho režii vyrůstají úplně nové městské čtvrti. Celkově jde o více než milion metrů čtverečních pozemků, které zcela mění svou tvář.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s Petrem Paličkou

Palička z Penty: Postavit byty u Masarykova nádraží? Nereálné a drahé

Staví na brownfieldu v Nuslích i na Waltrovce, nejvýrazněji se však rukopis Penty projeví kolem Florence. Změnu územního plánu bychom mohli mít odsouhlasenou během čtyř měsíců, říká šéf Penta Real Estate Petr Palička v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jiří Vančura: Financovali jsme výstavbu i v době, kdy jiní raději vyčkávali. Chceme dál růst

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Luďkem Sekyrou.
video

Luděk Sekyra: Na Smíchově vzdáme úctu ženám, na Rohanu filosofům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme