Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Růst cen nemovitostí zpomaluje. Roste zájem o úsporné a modulární domky

Růst cen nemovitostí zpomaluje. Roste zájem o úsporné a modulární domky
Se svolením společnosti KOMA
 ČTK

Růst cen nemovitostí ve třetím čtvrtletí letošního roku zpomalil. Týká se to bytů, rodinných domů a částečně i pozemků. Vyplývá to z HB Indexu Hypoteční banky. Zájem podle něj je o modulární nebo kontejnerové domy a vzhledem k energetické krizi o rodinné domy vytápěné pomocí tepelného čerpadla nebo tuhými palivy.

Reklama

HB Index Hypoteční banky, která je součástí skupiny ČSOB, uvádí, že ve třetím čtvrtletí vzrostly ceny bytů mezičtvrtletně o 2,1 procenta, přičemž na konci loňského a začátku letošního roku se mezičtvrtletní změny pohybovaly nad pěti procenty. U rodinných domů byl mezičtvrtletní nárůst cen o 2,6 procenta a u pozemků 4,8 procenta. V meziročním srovnání rostly ve třetím čtvrtletí ceny bytů o 17,6 procenta, zatímco v prvním o 20,6 procenta, rodinných domů o 17,4 procenta (v 1. čtvrtletí o 19,6 procenta) a pozemků o 26,3 procenta (v 1. čtvrtletí o 23,7 procenta).

Finep, byty z projektu Prosek Park v Praze 9

Lukáš Kovanda: Nevěřte developerům, vedle starších bytů nakonec zlevní i novostavby

Jak ukazují nejčerstvější data z rezidenčního trhu společností Trigema, Central Group a Skanska, k očekávanému poklesu cen nových bytů v Praze nedošlo a podle slov developerů s největší pravděpodobností ani nedojde. Jenže developeři určitě nebudou světu zvěstovat, že čekají pokles cen nových bytů. Vždyť je to to, co dodávají na trhu. Pokud by hlásali, že ceny klesnou, byli by sami proti sobě, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Ceny starších a nehospodárných bytů klesnou

„Ceny bytů sice ještě vykazovaly v uplynulém čtvrtletí mírný růst, ale na jeho konci již stagnovaly, což se naplno projeví v posledním čtvrtletí roku,” uvedl předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek. Podle indexu se dá očekávat, že nabídka bytů bude i nadále převyšovat poptávku a trh se stane trhem kupujících. „S ohledem na uvedený vývoj očekáváme mírné snížení cen především u starších a energeticky náročnějších bytů a odkládání poptávky ze strany klientů. Prodávající budou u nabídky bytů přicházet s řadou pobídek, jako příspěvky na kuchyňskou linku nebo garážové stání zdarma,” dodal Vašek.

Index uvádí, že výrazně klesá poptávka po rodinných domech. U rekreačních objektů prakticky zamrzla a podle Vaška je zájem jen o menší a levnější rodinné domy s možností topení na tuhá paliva a o novější energeticky úsporné rodinné domy s tepelným čerpadlem. Rovněž je zvýšený zájem o mobilní domy, kontejnerové domy a modulární dřevostavby.

Šéf Crestylu: Nové byty v Česku nezlevní, to spíš v Polsku

Proč budou ceny bytů padat v Polsku spíž než v Česku? A jak si příští rok povede kancelářský trh? Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s  šéfem developerské společnosti Crestyl Simonem Johnsonem.

Přečíst článek

Růst cen zpomalil i u pozemků, ale poptávka oproti bytům a rodinným domům neklesla. HB Index uvádí, že nabídku brzdí zastaralé územní plány, rostoucí náklady na zasíťování a zvyšující se poplatky spojené s odvody do obecního rozpočtu. S rostoucí cenou roste zájem o pozemky v lokalitách vzdálenějších od okrajů velkých měst.

„Pozemky jsou dlouhodobě nejzajímavějším investičním artiklem. Nepodléhají tolik výkyvům trhu a mají dlouhodobé konstantní zhodnocení. Pozemků v Česku bude vždy omezené množství, což v čase zvyšuje jejich hodnotu,” sdělil Jan Martina, oblastní ředitel realitní společnosti M&M Reality. Dodal, že ceny prodaných stavebních pozemků se letos v říjnu pohybovaly kolem 1680 korun za metr čtvereční, což je o 6,7 procenta více než před rokem.

HB Index je založený na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Banka index poprvé zveřejnila v dubnu 2011.

Rodinný dům, ilustrační foto

Prodat nebo neprodat? Ceny domů klesají a ještě budou, ve světě i v Česku

Ceny starších bytů a domů klesají napříč celým světem. A tento trend se nevyhýbá ani Česku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme