Reklama

Co se děje za plachtou. Unikátní pohled na nejstřeženější staveniště v Praze

Palác Savarin se rekonstruuje.
Newstream.cz
Petra Jansová

Už několik měsíců je jeden z nehonosnějších paláců Na Příkopě zahalen lešením a zelenou sítí. V barokním domě totiž probíhá kompletní rekonstrukce, která by měla být hotová už za rok. V Paláci Savarin po jejím dokončení bude i nadále kasino, ale i restaurace, veřejnosti mají sloužit také další prostory.

Reklama

Je tu rušno. Stavební dělníci odváží ze stavby suť a nadbytečný materiál, restaurátoři čistí omítky. Palác Savarin, zvaný také Sylva-Taroucca nebo Piccolomini, se opravuje už dva roky. Skupina Crestyl s ním má velké plány.

V budoucnu bude tento výjimečný, památkově chráněný objekt, hrát důležitou roli jejího projektu Savarin, kdy v barokním areálu vznikne nejenom pro Pražany nový veřejný prostor, který má propojit po vzoru tradice pražských pasáží ulice Na Příkopě, Jindřišská a Panská a Václavské náměstí.

Podívejte se, jak probíhá rekonstrukce kulturní památky do následující galerie.

Skvost baroka, Savarin, zůstane zachován i pro příští generace

Veškeré zásahy do budovy probíhají pod dozorem památkářů. Už v minulosti prošel palác rekonstrukcí a úpravami interiéru. I zásahy ze 60. letech investor na žádost památkářů v interiérech ponechává.

„Palác tak vlastně i v budoucnu ponese otisk z každé doby,“ dodává Alan Vavroch, Project Manager, Ruby Project Management. Který rekonstrukci na památkově chráněném objektu vede. 

Simon Johnson z Crestyl

V Polsku nájemní bydlení stavíme. Chtěli bychom i v Praze, říká ředitel developera Crestyl

Máme zkušenosti s nájemním bydlením a rádi je nabídneme i zde v Česku, třeba ve spolupráci s městem, říká provozní ředitel společnosti Crestyl v Česku Simon Johnson.

Přečíst článek

Fasády, okna, střechy i vnitřní omítky se opravují s maximálním respektem. Co jde, se po restaurování vrací na místo, co zachránit nelze, například některá okna, se repasuje. „O dalším postupu tedy, jak budeme restaurovat, co zanecháme apod., vždy rozhodne památkář,“ dodává Vavroch. Památkový ústav kontroluje průběh úprav každý týden,“ dodává Vavroch s tím, že objekt byl velmi dobře historicky zdokumentován a nenarazilo se tedy na téměř žádné extra překvapení.

Kromě barokních prvků (původní schodiště, fresky či sochy) se pro budoucí generace zachovávají i zásahy, které zůstaly z rekonstrukce v 60. letech, například zárubně v druhém patře.

Rekonstrukce za půl miliardy korun by měla být dokončena zhruba za rok.

V Savarinu vznikne nový veřejný prostor o velikosti Františkánské zahrady

Developer má rovněž v plánu zrekonstruovat i původní barokní jízdárnu, pod níž má vzniknout několik nových úrovní, aby bylo možné nasměrovat do objektu lidi už od stanice metra. Projekt má na starosti britský architekt Thomas Heathrewick, který má zkušenosti s rekonstrukcemi historických budov nebo revitalizací průmyslových staveb. Navrhl například i nové londýnské autobusy, přestavbu tokijské čtvrti Toranomon-Azabudai, rekosntrukci 130 let starého londýnského výstaviště Olympia nebo přeměnu sila na muzeum v Kapském Městě.

Dům Radost - Praha Žižkov

Čekání a zase čekání. Proč se rekonstrukce Domu Radost protahuje

První pražský mrakodrap je stále v očekávání. Bývalý Dům odborových svazů na pražském Žižkově, dnes nazývaný Dům Radost, v tuto chvíli stále čeká na územní rozhodnutí. Už čtrnáct měsíců. Ještě se bude následně čekat na stavební povolení a pak se zase bude čekat až proběhne celá rekonstrukce. Teprve poté, se budou moci do 600 zrekonstruovaných bytů stěhovat noví nájemníci a uživatelé dalších kulturních a sportovních prostor. Podle odhadu leadera projektu Tomáše Kašpara se to vše protáhne až ke konci tohoto desetiletí. Uvedl v rozhovoru pro Newstream.cz.

Přečíst článek

Areál Savarinu se skládá ze čtyř vzájemně propojených částí, zabírají 1,6 hektaru. Nové pasáže podle investora umožní snadný a volný průchod dříve nepřístupným centrem metropole, zahrada a náměstíčko vnesou život do vnitrobloku a veřejně přístupné střešní zahrady a terasy nabídnou výhledy na panorama Prahy. Více než třetinu ploch mají zaujímat venkovní otevřené prostory a veřejné pasáže.

„Inspirovali jsme se detaily, materiály a řemeslným zpracováním, které jsme nacházeli po celém městě. Myslím si, že každá země a každá kultura potřebuje vytvářet nové vrstvy historie a zároveň chránit to, co již existuje. A přesně to je jeden z důvodů, který nás k projektu Savarinu táhl. S respektem jsme přistoupili k jeho bohaté historii, a zároveň se snažili vytvořit další architektonickou vrstvu,“ přiblížil přední britský architekt Thomas Heatherwick pro Newstream. 

Hrad Helfštýn

Rekonstrukce hradu Helfštýn na Přerovsku zaujala i v zahraničí

Hrad Helfštýn, druhý největší hradní komplex v Česku, byl kvůli dezolátnímu stavu a posléze i pandemii veřejnosti nepřístupný. Nyní láká na bohatý program, především ale na povedenou rekonstrukci.

Přečíst článek

Areál Sázavského kláštera prošel náročnou rekonstrukcí.

Rekonstrukce Sázavského kláštera je dokončena. Podívejte se na výsledek

Areál Sázavského kláštera prošel náročnou rekonstrukcí, která probíhala podle návrhu architektů ze Studia acht.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme