Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak bude vypadat barokní palác Savarin? Stane se domovem Muchovi epopeje

Muchova epopej bude 25 let vystavena v paláci Savarin.
Se svolením Crestyl
Petra Jansová
pej

Slovanská epopej Alfonse Muchy se opět vrátí do Prahy. Od roku 2026 najde výjimečný výtvarný cyklus svoje místo v Savarinu.

Reklama

„Po sérii vyjednávání s pražskými zastupiteli napříč politickým spektrem, odbornou veřejností i potomky Alfonse Muchy se podařilo najít shodu a ukončit jednu bezmála stoletou etapu nejistoty pro Slovanskou epopej,“ uvedla Hana Třeštíková, radní Prahy pro oblast kultury a cestovního ruchu. 

Dohoda je zároveň krokem k ukončení dlouholetého soudního sporu. Cyklus pláten se do hlavního města z Moravského Krumlova vrátí v roce 2026. V paláci Savarin nalezne domov na dvacet pět let a hlavní město bude mít opci na prodloužení nájmu jednou o pět let.

Podívejte se na to, jak bude vypadat palác Savarin do následující galerie.

Mezitím by Praha měla vystavět vlastní pavilon s důstojnými prostory, kde by do budoucna byla natrvalo vystavena všechna velkoformátová plátna, jak si to jejich autor Alfons Mucha přál.

Muchova epopej se přestěhuje do paláce Savarin

Vznikající expozice bude koncipována jako cesta životem Alfonse Muchy a tím, jak tato pouť vedla k vytvoření Slovanské epopeje. Prostor v srdci Prahy vytvořilo ve spolupráci s Nadací Mucha architektonické studio Thomase Heatherwicka, které rovněž navrhlo celý projekt Savarin v sousedství pražského Václavského náměstí a ulice Na Příkopě.

Zámek Luka nad Jihlavou

Zájem o koupi zámků v Česku roste. I když stojí desítky až stovky milionů

Rostoucí inflace v posledních měsících přeje i prodeji zámků a historických objektů v Česku jako možnost dobré investice proti znehodnocování úspor, a to i když cena často památkově chráněných objektů činí až desítky milionů korun před nákladnou rekonstrukcí. A v Česku jich je stále ke koupi i opravě hned několik desítek, vyplývá z nabídek tuzemských realitních kanceláří.

Přečíst článek

Veškeré náklady spojené se stavbou výstavních prostor včetně veškerého vnitřního zařízení dle požadavků na prezentaci uhradí Crestyl. Praha tak neponese žádné počáteční náklady na vytvoření expozice, získá navíc podíl na každoročním příjmu z výnosů.

Projekt Savarin je nyní ve finální fázi příprav. Na konci roku již byla zahájena rekonstrukce a restaurování historického paláce Savarin, trvat bude dva roky. V mezidobí se intenzivně řeší i zbylá část projektu. Termín dokončení se očekává maximálně do tří let od zahájení samotné stavby, přesné časování závisí na vydání všech potřebných povolení.

Pocta Virgilovi. Tenisky navržené zesnulým návrhářem z Louis Vuitton se vydražily za miliony

Sneakers sběratelé sehráli úchvatnou dražební bitvu o 200 párů tenisek, které krátce před svou smrtí stvořil módní guru Virgil Abloh. Za boty podle aukční síně Sotheby's utratili dohromady přes 25 milionů dolarů.

Přečíst článek

Takto vypadá podmostí křižovatky Bulhar nyní.

Křižovatka Bulhar se promění za 20 milionů. Budou širší chodníky a galerie

Neudržované a pro chodce nebezpečné okolí exponované pražské křižovatky Bulhar v centru Prahy se promění. Rozšíří se chodníky a vznikne zde i venkovní galerie. Stát by to mělo odhadem 20 milionů korun. Na to, jak se prostor promění se podívejte do galerie.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme