Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekonstrukce Sázavského kláštera je dokončena. Podívejte se na výsledek

Areál Sázavského kláštera prošel náročnou rekonstrukcí.
Tomáš Slavík
Petra Jansová

Areál Sázavského kláštera prošel náročnou rekonstrukcí, která probíhala podle návrhu architektů ze Studia acht.

Reklama

Obnoven byl barokní chrám svatého Prokopa a veřejné prostranství, dále byla dostavěna krypta a v budově fary vzniklo komunitní a informační centrum. Změny jsou ptarné již z dálky díky obnoveným fasádám a střechám. Architekti se opravami snažili prodloužit životnost památky a také podpořit poutní charakter místa. 

Architekti ze Studia acht mají s rekonstrukcemi památek i církevních staveb dlouholeté zkušenosti. „Sázavský klášter však považujeme za naši dosud nejvýznamnější obnovu, ke které jsme přistupovali s náležitou úctou. Jsme vděční, že jsme se na projektu podobného rozměru a významu mohli podílet,” říká hlavní architekt Václav Hlaváček.

Průběh prací komplikovala jak pandemie covidu, tak i to, že areál má hned tři vlastníky - stát, církev a řád benediktýnů. 

Stav areálu se začal zhoršovat po jeho zkonfiskování komunistickým režimem. Před rokem se stát staral výhradně o návštěvnickou trasu kláštera. Ostatní objekty sice církev směla využívat, avšak ne opravovat. V roce 2006 klášter od soukromého majitele opět odkoupil stát. Došlo na zavedení elektřiny a zrestaurování vzácných fresek, nikoliv na nezbytné stavební úpravy. Objekty do rekonstrukce trpěly předešvím vlhkostí.

Někdejší sýpka funguje jako penzion.

Povedená rekonstrukce soutěží o prestižní architektonickou cenu

Místo bourání se architekti ze studia ORA rozhodli bývalé hospodářské stavení ze 17. století zachránit. Zajímavá realizace zaujala nejenom zahraniční odborná média, dostala se i do užšího výběru České ceny za architekturu.

Přečíst článek

Hrad Helfštýn

Rekonstrukce hradu Helfštýn na Přerovsku zaujala i v zahraničí

Hrad Helfštýn, druhý největší hradní komplex v Česku, byl kvůli dezolátnímu stavu a posléze i pandemii veřejnosti nepřístupný. Nyní láká na bohatý program, především ale na povedenou rekonstrukci.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Na místě vesnických ruin stojí nový moderní dům.

Jak se zachraňují ruiny? Místo kurníků a kůlen stojí moderní dřevostavba i zčásti zachovaný mlýn

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme