Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf pražských plánovačů: Praha potřebuje dát peníze jinam. Na financování metra by se měl podílet i stát

Ondřej Boháč, ředitel IPR
ČTK
Petra Jansová

„Všichni si říkají, Praha je bohatá, ta si všechno postaví sama, ale my potřebujeme dát ty peníze jinam,“ říká ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Praha Ondřej Boháč v druhém díle podcastové série Realitní Club. Celou epizodu si poslechněte v pondělí na newstream.cz a v podcastových aplikacích.

Reklama

„Financování velkých infrastrukturních staveb, když se zase díváme do států a měst kolem nás, tak zpravidla významným způsobem podporuje stát i správně územní celek. Například, když se v Mnichově staví tunel Blanka, typicky, kdybychom si řekli, nebo linka metra, tak polovinu z toho platí Německo, čtvrtinu Bavorsko a jenom jednu čtvrtinu Mnichov jako takový,“ přibližuje Ondřej Boháč.

Podle něj by se na miliardových projektech jako je Pražský okruh nebo nové linky pražského metra by se měl jednoznačně podílet i stát.

„Pokud by více podpořil ekonomiku měst, i tímto způsobem, tak se to velmi rychle projeví ve státní pokladně, která mu potom velmi rychle umožňuje podporovat slabší regiony,“ dodává Boháč.

Většina, která by ale takovou změnu podpořila, zatím podle Boháče v Parlamentu ČR neexistuje.

Realitní Club Newstream

Podcastová série Realitní Club, která je součástí stejnojmenného multiplatformního projektu na téma realitního trhu, nemovitostí a financování, odstartovala v pondělí 5. září. 

Prvním hostem moderátorů byl urbanista a radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ondřej Boháč, šéf IPRu

Stát se chová jakoby nepotřeboval funkční města, říká šéf pražských plánovačů Boháč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme