Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový výběh pro lední medvědy v Zoo Praha se prodraží o 330 milionů

Nový pavilon pro lední medvědy v pražské zoo vyjde na 1,2 miliardy korun
G.L.architekti
 ČTK

Nový pavilon pro lední medvědy v pražské zoo vyjde na 1,2 miliardy korun oproti původně předpokládané ceně 870 milionů korun. Zvýšení nákladů o 330 milionů korun tento týden schválili pražští radní. Důvodem je zvyšování cen stavebních prací, materiálů a obecná inflace. Nynější expozice ledních medvědů je otevřena od roku 1933, podle zástupců města a zoo je již nedostatečná.

Reklama

Stávající pavilon ledních medvědů je podle magistrátu v havarijním stavu s nedostačujícími podmínkami pro chov šelem. „Jejich přesun do nového pavilonu je nutný pro zachování chovu ledních medvědů v Zoo Praha. Lední medvědy je potřeba přesunout z aktuálního pavilonu, který je nejen zastaralý, ale také stojí na nejteplejším místě zoologické zahrady,“ stojí v dokumentu, který tento týden schválili radní.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si nový výběh pro lední medvědy

Původní cenový odhad byl z roku 2022, kdy zoologická zahrada získala územní rozhodnutí ke stavbě. Na začátku letošního září ředitel zahrady Miroslav Bobek uvedl, že jde do finále dokumentace pro provedení stavby a výběr zhotovitele. Náklady podle něj odpovídají náročnosti chovu medvědů ledních, kteří jsou jako druh ohroženi globálním oteplováním. Dodal, že od 80. let 20. století klesly počty ledních medvědů v zoologických zahradách na polovinu.

Stavba ekoduktu na stavbě dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem

Češi staví rekordní množství dálnic. Dokončí je?

Koncem letošního roku bude v Česku rozestavěných rekordních víc než 210 kilometrů dálnic, ze základní dálniční sítě chybí dobudovat zhruba 650 kilometrů, řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Věří, že hotovo by mohlo být do deseti let, dodal. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že příští rok se otevře 118 kilometrů nových dálničních úseků a spustí se výstavba 93 kilometrů dálnic.

Přečíst článek

Podle návrhu společnosti G.L.architekti by podle dřívějších informací expozice s názvem Arktida měla zaujímat více než 8000 metrů čtverečních na severozápadní straně zoo nedaleko Gočárových domů. Vzniknout by měly dva výběhy a čtyři bazény pro lední medvědy či návštěvnické prostory zahrnující restauraci a objekty se zázemím.

Medvědy lední chová pražská zoo od roku 1932 a zaznamenala několik významných chovatelských úspěchů. Jejich chov v zoologických zahradách je náročný, protože samice se často odmítají o mláďata starat nebo je usmrtí. Umělý odchov je obtížný vzhledem ke zvláštnímu složení medvědího mléka. Poprvé na světě se to podařilo právě v pražské zoo, a to v roce 1942.

Zoologická zahrada v pražské Troji patří k nejnavštěvovanějším místům v metropoli. Loni ji navštívilo téměř 1,42 milionu lidí.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Stacionář pro onkologické pacienty v Ostrově na Blanensku.

FOTOGALERIE: Architektura může pomáhat léčit. Jaké nemocnice by se měly stavět?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme