Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Místo asfaltu trávníky, kromě hal i administračky. Architekti se zaměřili na proměnu logistických areálů

I takto by mohly vypadat logistické areály.
Se svolením archicraft
Petra Jansová

Logistické parky a areály mohou přinést hodně pozitiv místní komunitě. Architekti z holešovického studia Archicraft ve své ideové studiu navrhují, jak toho docílit.

Reklama

V souvislosti s výstavbou logistických parků se hojně skloňují pojmy jako udržitelnost nebo environmentální dopad. Architekti ze studia Archicraft ale tyto pojmy posouvají dál a naplňují je. Areály nevybavují jen moderními technologiemi, ale navhují je jako místa pro všechny.

„Naším cílem je z logistických parků vytvořit otevřené místo, které poskytne veřejný život. Jako ideový příklad jsme si vybrali areál P3 Prague D8 u Zdib. Do okolních obcí jsme rozeslali dotazník a také jsme se ptali na názor zaměstnanců, kteří zde pracují. Díky tomu jsme mohli navrhnout projekt, který bude opravdu sloužit lidem,“ přibližuje ideovou studii Jan Tomáš Cieśla.

Jak tedy areály stavět jinak a vytvořit z no-go zóny příjemné místo? Archicraft přichází s 10 řešeními.

Minimalizace asfaltu, více zeleně

Areály logistických parků charakterizují především zpevněné asfaltové plochy, které se v létě mění v rozpálená místa. Řešení spočívá v rozčlenění plochy, kdy se její nevyužitá část promění v zelená nebo vodě propustná místa. Tím se dosáhne větší tepelné pohody a v místě se rovněž zadrží více dešťové vody. Příkladem jsou zelené pásy mezi nákladními rampami či zatravňovací dlažby na parkovišti pro osobní auta. V areálu by mělo vzniknout více chodníků, opět z vodě propustných materiálů.

Nové funkce a zpřístupnění areálu

K halám lze přistavět až tří podlažní multifunkční objekty, které poslouží jako administrativní budovy, prostory pro prodej nebo jako výdejní místa, které lze pronajímat. Plán zohledňuje také zařazení sportoviště a relaxační zóny. Tím developer podpoří místní komunitu.

Občanská plovárna je jedna z nejstarších říčných plováren ve střední Evropě.

FOTOGALERIE: I tak by to mohlo vypadat nábřeží pod Letnou. Auta by měli nahradit lidé

Dlouhodobě nábřeží Edvarda Beneše pod pražskou Letnou patří spíš autům či kotvícím lodím, nikoliv lidem. A to je podle architektů Miroslava Krátkého a Tomáše Jana Cieśly (Archicraft) škoda. Cílem jejich iniciativy je znovu přivést do těchto atraktivních míst život.

Přečíst článek

Nové dopravní řešení

Otevření areálu veřejnosti si žádá méně oplocení a více přístupových cest, méně silnic a více chodníků a lávek pro pěší či cyklisty. Pomoci by mohla i autobusová zastávka poblíž nebo uvnitř areálu.

Zmírnění dopadu na okolní krajinu

Výhodou oproti jiným projektům je, že lze haly stavět na velice svažitých, jinak nezastavitelných pozemcích. To přináší větší variabilitu v návrhu, jehož výsledkem nemusí nutně být krychle či kvádru. Alternativou může být využití zelených fasád, které splynou s okolní krajinou a zároveň napomohou ke snižování teploty okolí.

CEO Accolade Milan Kratina

Kratina z Accolade: Nájmy ještě porostou. O kolik, to se uvidí na začátku roku

Výnosnost fondu dokážeme udržet díky sjednaným inflačním doložkám. Důležitá je také lokace našich průmyslových či distribučních center, do kterých investujeme. Vždy si vybíráme ta nejlepší místa, říká miliardář Milan Kratina, šéf největšího českého realitního fondu Accolade.

Přečíst článek

Oživení střech

Střechy mohou plnit mnoho funkcí. Ty stávající se stanou nosiči solárních panelů, ty nové se promění v zelenou plochu se solárními panely či kořenovou čističku odpadových vod. Na střechu lze instalovat i světlovody, které napomohou k osvětlení hal i k úspoře elektrické energie.

Energetická soběstačnost

Elektrickou energii lze efektivně získávat z obnovitelných zdrojů, jako jsou fotovoltaické panely umístěné na fasádách a střechách. Tyto panely nejen dodávají energii, ale mohou sloužit i jako kryté stání pro automobily. 

Snížení energetické zátěže

Tento koncept vyžaduje aktivní využití stavebních prvků k akumulaci nadbytku tepla v zásobnících nebo pod podlahou stavby. Klíčová je rovněž orientace budovy, zapuštění do terénu, efektivní prosklení, letní stínění, izolace a chlazení pomocí zeleně.

Největší dřevěné město má vzniknout ve Švédsku.

Ve Švédsku postaví ze dřeva celé město. V Česku si o tom můžeme nechat jen zdát

Dva tisíce domů, 250 tisíc metrů čtverečních ploch k bydlení a přes sedm tisíc metrů čtverečních kanceláří se chystají postavit ve Švédsku ze dřeva. Na projekt upozornil server Dezeen.

Přečíst článek

Chytré nakládání s vodou

Největším úkolem je efektivní zadržení vody v areálu a její opětovné využití. Zachycenou dešťovou vodu lze využít pro zálivku, kropení komunikací, po její úpravě i v interiéru formou splachování nebo jako technologickou vodu. Svádět by se měla i do otevřené požární nádrže.

Minimalizace odpadu

V logistických centrech je důležité minimalizovat odpad a správně s ním nakládat. Třídění a recyklace by měly být běžnou praxí. V každém provozu architekti navrhují umístit třídírnu odpadů s lisy. Materiál, který lze recyklovat nebo opakovaně využít, se zpracuje v místě svého zdroje, tedy logistickém parku.

Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Česko ztrácí dech. Poláci industrializují ve velkém, říká šéf Panattoni

I kvůli neřešenému územnímu plánováni se development průmyslových nemovitostí potýká s obtížemi. Česko tak pomalu ztrácí konkurenceschopnost, pomalu ho válcují Polsko i Slovensko. Co by potřebovalo změnit tuzemsko, aby dokázalo přitáhnout miliardové investice? A proč jsou potřeba další průmyslové areály? Poslechněte si další díl podcastu Realitní Club s generálním ředitelem společnosti Panattoni Pavlem Sovičkou.

Přečíst článek

Podpora biodiverzity

Řešením může být implementace zelených střech, vertikálních farem a ekologických chodníků. Stejně může pomoci stromořadí, variabilní zahradní úpravy využívajících různé materiály (například staré dřevo), instalace úlů pro včely nebo ponechání divoké trávy na vybraných plochách.

Stacionář pro onkologické pacienty v Ostrově na Blanensku.

FOTOGALERIE: Architektura může pomáhat léčit. Jaké nemocnice by se měly stavět?

Nemocnice, léčebna nebo stacionář pro onkologické pacienty nemusí nutně vypadat tak, jak jsme ze zdravotnických zařízení zvyklí. Už i v Česku se najde několik zajímavých realizací. Některé z nich jsme pro vás vybrali.

Přečíst článek

Tenhle domek nemá zdi z cihle, ale ze skla.

Vietnamský skleněný domek fascinuje Západ. Splývá s přírodou

Odlišná kultura, klimatické podmínky, a tedy i architektura. Možná i proto má domek ve Vietnamu místo cihel sklo. Dá se v něm bydlet? Podle všeho ano.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Asijská výroba už tolik netáhne, firmy se stěhují zpět ke svým zákazníkům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme