Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Magistrála trhá Pankrác na dvě půlky. Šlo by to změnit

Takto by mohla vypadat ulice 5. května podle Dominika Váchy.
Se svolením ČKA/Dominik Vácha
Petra Jansová

Jenom dva pruhy, širší chodníky, předzahrádky a nové byty navrhuje architekt Dominik Vácha do ulice 5. května.

Reklama

Ulice 5. května i její bezprostřední okolí není ničím jiným než dálnicí. Přejít ji lze jen velmi nepohodlně několika podchody. Hlavní automobilová spojka vedoucí do Prahy z jihu město nepřirozeně půlí. Oblast rozhodně nevypadá, že se nachází nedaleko centra.

Možnou revitalizaci této lokality, konkrétně jde o území o rozloze zhruba 500 tisíc metrů čtverečních, řešil v diplomové práci absolvent Akademie výtvarného umění v Praze Dominik Vácha. Projekt, který pojmenoval Promised 5. května, získal první cenu soutěže každoročně pořádané Českou komorou architektů.

Takto by mohla ulice 5. května vypadat.

„I když by proměna dálnice na městskou třídu byla finančně i organizačně náročná, dlouhodobě by byla pro čtvrť i město přínosem,“ připouští autor projektu.

Velkorysá ulice, 5. května má 40 metrů na šířku, navíc podle něj umožňuje razantní proměnu i při zachování kapacity 40 tisíc aut denně ve dvou jízdních pruzích. Krom toho autor navrhuje široké pruhy pro cyklisty, chodníky i předzahrádky pro místní provozovny. Proluky zároveň navrhuje zastavit sedmi až osmi podlažními domy. Nový městský blok by pak mohl pojmout až tři tisíce lidí.

„Výsledkem návrhu má být typ blokové zástavby, který se dá zevšeobecnit a aplikovat v obměnách i na jiné zastavitelné oblasti v Praze,“ uzavřel autor.

Budova projde rekonstrukcí

Prahu čeká další miliardová investice: „Sherwood“ zmizí a z Hlaváku se konečně stane nádraží hodné metropole

Přibydou stromy, tramvajová zastávka a ubydou zbytečná parkoviště. Praha má s Hlavním nádražím velké plány, které by se mohly začít realizovat do dvou let.

Přečíst článek

Kladenská Poldovka se probírá k životu.

REPORTÁŽ: Kladenská Poldovka vstává z popela. Sloužit bude průmyslu, možná i kultuře

Bývala jednou z nejslavnějších továren. Ve své hvězdné éře zaměstnávala více než 20 tisíc lidí. Dnes je areál kladenské Poldovky jedním z největších a také nejatraktivnějších brownfieldů v Čechách. Tisíce metrů čtverečních se proto začínají sanovat a měnit. Působí tu hned několik subjektů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

metro D

Výstavba linky D na rok uzavře frekventovanou stanici metra Pankrác. A prodlouží tramvajovou trať

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme