Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

REPORTÁŽ: Kladenská Poldovka vstává z popela. Sloužit bude průmyslu, možná i kultuře

Kladenská Poldovka se probírá k životu.
Newstream/Stanislav Šulc

Bývala jednou z nejslavnějších továren. Ve své hvězdné éře zaměstnávala více než 20 tisíc lidí. Dnes je areál kladenské Poldovky jedním z největších a také nejatraktivnějších brownfieldů v Čechách. Tisíce metrů čtverečních se proto začínají sanovat a měnit. Působí tu hned několik subjektů.

Reklama

Historie kladenské Poldovky se začala psát před více než 120 lety. Velmi rychle se stala špičkou ve svém oboru. Ocel se z ní vyvážela nejenom do zemí Rakouska Uherska, ale i do zahraničí.

Podnik se navíc stal průkopníkem ve svém oboru. V roce 1910 začala Poldi jako jedna z prvních vyrábět nerezovou ocel a o 12 let později si nechala patentovat žáruvzdornou ocel. Ještě v roce 1989 byla Poldovka chloubou Středočeského kraje a zaměstnávala více než 20 tisíc lidí.

V roce 1992 se Poldi přeměnila na akciovou společnost a vláda se ji rozhodla rychle zprivatizovat. Novým dvoutřetinovým vlastníkem Poldi Kladno se stala firma Bohemia Art podnikatele Vladimíra Stehlíka. Přechod ke kapitalismu se nepodařil.

Areál čeká revitalizace

Poldi se nedokázala na trhu prosadit a její dceřiné společnosti končily v konkursu. Od té doby areál v podstatě jen chátral. Jeden z největších tuzemských brownfieldů, zdá se, konečně v posledních letech postupně ožívá. Záměr revitalizovat tento brownfield, který tvoří třetinu Kladna, oznámilo hned několik subjektů.

Jedním z nich je i developer průmyslových hal a areálů Panattoni. „Pozemky jsme získali vyčištěné od všeho, co bylo nad zemí. Části, které nebyly kontaminované, se rozdrtily a využily na srovnání pozemku,“ přibližuje Jan Andrejco, regionální ředitel pro rozvoj společnosti Panattoni.

Na pozemku, který průmyslový developer získal od FER Consult, má vzniknout moderní industriální centrum. Územní rozhodnutí má, stavební povolení by měl developer Panattoni získat do měsíce. A podle předpokladů by výstavba mohla být hotová už v druhém kvartále roku 2025.

Natáčení podcastu s generálním ředitelem Panattoni Pavlem Sovičkou

Pavel Sovička z Panattoni: Slováci i Poláci vítězí miliardové zakázky častěji než my

Česko má stále obrovský potenciál být průmyslovým centrem Evropy. Zatím mu ale spíš miliardové investice utíkají, přebírají je okolní státy i kvůli systému územního plánování. A tuzemský průmyslový development nemůže konkurovat ani cenou. „Stavby jsou u nás dražší než například v Polsku hned z několika důvodů. Začíná to u pozemku, který může být v Polsku klidně i o polovinu levnější,“ říká Pavel Sovička, šéf největšího tuzemského průmyslového developera Panattoni.

Přečíst článek

Areál bývalého Dolu Barbora koupí od Bakaly developer Panattoni

Panattoni koupí od Bakaly areál bývalého karvinského Dolu Barbora

Průmyslový developer Panattoni koupí od společnosti Asental Zdeňka Bakaly areál bývalého karvinského Dolu Barbora, společnosti uzavřely smlouvu o smlouvě budoucí kupní, napsal server Seznam Zprávy. Cenu transakce firmy nekomentovaly.

Přečíst článek

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je RSJ

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je investiční skupina RSJ

Česká společnost Logport Development zahájila proměnu bývalých hutí Poldi Kladno. Na jednom z největších brownfieldů v Česku chystá projekt Logport Kladno Poldi. V první fázi zrevitalizuje jeho část o rozloze 1,5 hektaru a postaví na ní halu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je RSJ

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je investiční skupina RSJ

Přečíst článek
"Mrtvé" území bývalé kladenské Poldi se probouzí. Panattoni s RSJ začaly se stavbou dvou moderních hal pro 2000 lidí

"Mrtvé" území bývalé kladenské Poldi se probouzí. Panattoni s RSJ začaly se stavbou dvou moderních hal pro 2000 lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme