Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kancelářský trh čeká ochlazení. A může za to jeden firemní benefit

Kanceláře Pure Storage
Pure Storage/užito se svolením
Petra Jansová
pej

Nájemné v kancelářích i ve třetí čtvrtletí rostlo, zpomalení trhu je ale už patrné. Může za to i neochota zaměstnanců vrátit se na pracoviště.

Reklama

Nájemné u premiových kanceláří stoupá, přesto jsou na pražském kancelářském trhu vidět určité problémy. Souvisí i s tím, že hodně zaměstnanců v něktreých firmách dává přednost práci z domu.

„Můžeme proto očekávat, že jakmile se nájemní smlouvy budou blížit ke konci, budou se tyto firmy snažit o zmenšení stávajících pronajatých ploch,“ komentuje aktuální situaci na trhu kancelářských nemovitostí Richard Curran, ředitel společnosti Knight Frank.

Le Monde Headquarters v Paříži navrhlo studio Snøhetta.

O Prahu je zájem. Do soutěže o podobu Vítězného náměstí se přihlásila velká zahraniční studia

Architektonická soutěž, z níž má vzejít návrh na Vítězné náměstí na Praze 6, vyvolala zájem hned několika multidisciplinárních týmů. Do užšího výběru se dostala architektonická studia jako MVRDV, Snøhetta nebo Office for Metropolitan Architecture (OMA), ale i pět oceňovaných českých kanceláří.

Přečíst článek

„Růst nájemného ve třetím kvartále je tažen primárně Masaryčkou (jde o projekt administrativní budovy Penty v blízkosti Masarykova nádraží v Praze - pozn. red.) To však neodráží realitu toho, co se děje na trhu jinde, kde zaznamenáváme snižování efektivního („skutečného“) nájemného a kde pronajímatelé nabízejí atraktivnější balíčky, aby si udrželi nebo přilákali nájemce,“ dodává Curran.

Karlín ještě jede

A zatímco například v Karlíně poptávka po kancelářích stále je, jinde klesá. Trh očekává další oslabení poptávky. „To se však na trhu projeví až v prvním pololetí příštího roku“, uzavírá Curran.

Nejnovější prémiové kanceláře v centru města, které jsou před dokončením, se pronajímají za 26 eur za metr čtvereční za měsíc. V případě, že je daná budova z větší části pronajata, přistupují vlastníci nemovitostí k dalšímu zdražování a cena tak může být i vyšší.

Na pronajímatele dopadá i výrazné zdražení vybavení. Zatímco dříve bylo možné metr čtvereční kanceláří kompletně vybavit za 400 až 500 eur, dnes je tato částka v rozmezí 700 až 800, tedy téměř na dvojnásobku. 

Simon Johnson při natáčení podcastu.

PODCAST Realitní Club: Byty zlevní, ale jen ty z druhé ruky, říká šéf Crestylu

Příští rok bude náročný, poptávka po nových bytech bude klesat, říká ředitel developerské společnosti Crestyl Simon Johnson v další epizodě podcastu Realitní Club na newstream.cz. 

Přečíst článek

Tenerife, Španělsko

Dubaj, Gruzie nebo Albánie. Kde ještě výhodně koupíte nemovitost

Zájem Čechů o nákup zahraničních nemovitostí neopadá, ba naopak. Roste. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko, Chorvatsko či Dubaj, ale například i Albánie.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení i jeho likvidaci

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení kanceláří i jeho likvidaci

Přečíst článek
Není metro jako metro. Muzeum je top, nejlevnější kanceláře v Praze jsou na lince A

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme