Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový stavební zákon. Spíš než úlevu přináší obavy, říká developer

Rezidence Bella Vista v Praze 7
vizualizace JRD, užito se svolením
Jan Řežáb

Dlouho očekávaný a diskutovaný nový stavební zákon má zásadním způsobem transformovat a zefektivnit proces povolování staveb. Zatím však spíš vyvstávají otázky, zda bude nová legislativa příležitostí, či hrozbou, píše v komentáři pro Newstream Jan Řežáb, zakladatel a majitel skupiny JRD.

Reklama

Je férové uznat pozitivní záměr, kolem kterého je nový stavební zákon postaven. Zjednodušení a sjednocení procesů stavebního řízení a snaha o zrychlení celého procesu jsou bezesporu kroky správným směrem. Implementace zákona do praxe však v současné situaci naráží na realitu.

Za jeden z nejpalčivějších problémů pokládám nedostatečnou připravenost prováděcích právních předpisů. Nejsou dosud plně připraveny a schváleny, ačkoliv jsou klíčové pro specifikaci požadavků na výstavbu a dokumentaci pro povolení. To vede k nejasnostem a potenciálním zmatkům v praxi. V současné době například není nachystané finální znění vyhlášky obsahující požadavky na výstavbu vydávané ministerstvem pro místní rozvoj. Chybí také finální znění vyhlášky obsahující požadavky na obsah a rozsah dokumentace pro povolení vydávané ministerstvem pro místní rozvoj.

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc a méně kreativních úředníků, shodli se experti

Nový stavební zákon nepotřebujeme. Stačilo by víc méně kreativních úředníků, shodli se experti

Dlouho očekávaný stavební zákon by podle ministerstva pro místní rozvoj měl významně urychlit a ulehčit stavební řízení. Realita ale podle hostů prosincového setkání Realitního Clubu, které pravidelně pořádá Newstream, bude mnohem horší. Spíš než nový předpis by systému prospěla menší kreativita stavebních úředníků, shodli se experti.

Přečíst článek

Dalším závažným bodem je otázka digitalizace a implementace nových technologických systémů. Bude od 1. července skutečně existovat funkční Portál stavebníka, prostřednictvím kterého budou podávány žádosti a vkládány potřebné dokumentace? Bude existovat funkční Národní geoportál územního plánování, kde budou zveřejňovány výstupy územně plánovací činnosti? Budou existovat funkční evidence stavebních postupů, evidence elektronických dokumentací a přístup do těchto evidencí?

Kristýna Faltýnková: Nejsem ajťák, ale myslím, že digitalizace stavebního řízení do poloviny roku nebude

Od ledna vstoupil v platnost nový stavební zákon, který vláda dva roky pod ministrem Ivanem Bartošem připravovala. Zatím se změny týkají velkých liniových či energetických staveb. Od poloviny roku by měla novela stavebního zákona začít platit pro veškerou výstavbu v Česku. Hlavním cílem bylo urychlit celý proces povolování. Co se nakonec změní a jak nyní vypadá situace se stavebním zákonem? Například s digitalizací stavebního řízení to podle Kristýny Faltýnkové, advokátky společnosti PRK Partners, která se nemovitostnímu právu věnuje, „nevypadá úplně optimisticky.“

Přečíst článek

Objevují se také obavy ohledně dostatečných personálních kapacit Dopravního a energetického stavebního úřadu (DESÚ). Povolování velkých staveb je personálně podceněno a hrozí riziko neplnění lhůt stanovených novým stavebním zákonem. Personální podstav a převzetí veškeré agendy vydávání povolení a společných povolení, včetně agendy odvolacího řízení, totiž může snadno způsobit přehlcení tohoto úřadu.

Úspěšná implementace takto významné legislativní změny vyžaduje nejen dobré záměry, ale i důsledné plánování, dostatečné zdroje a flexibilitu při reagování na nečekané problémy. Pouze tak může nový stavební zákon skutečně naplnit svůj potenciál a přispět k efektivnějšímu a transparentnějšímu stavebnímu procesu v České republice.

David Ondráčka: Zákon o podpoře v bydlení si zaslouží pozornost a podporu

David Ondráčka: Zákon o podpoře v bydlení si zaslouží pozornost a podporu

Zákon o podpoře bydlení se dostává do finální fáze. Ve změti různých legislativních návrhů je to jeden z těch, který si zaslouží pozornost a společenskou debatu. V minulé sněmovně neprošel, nyní v pozměněné formě i s jiným názvem má šanci vyšší. A může to být dobrý základ bytové politiky.

Přečíst článek

O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.

Češi dražší hypotéky zvládli. Někde pomáhají celé rodiny

Doba vysokých úrokových sazeb a inflace zkomplikovala v sektoru nemovitostí všechno - od výstavby přes nájmy po financování. Přesto české domácnosti zvládly drahé hypotéky lépe, než se čekalo, shodly se osobnosti odvětví na setkání Realitního Clubu pořádaného newstream.cz, které se konalo v hotelu Falkensteiner.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme