Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prestižní cena Grand Prix Architektů míří do finále. O skleněnou kostku se utká padesát projektů

30. ročník Grand Prix Architektů
Se svolením Grand Prix Architektů
 nst
nst

V pondělí 30. října se v pražském Veletržním paláci od 20 hodin uskuteční jubilejní třicátý ročník soutěže Grand Prix Architektů – Národní cena za architekturu, která platí za největší českou architektonickou soutěž.

Reklama

Letos se do soutěže přihlásilo 275 projektů, o dvacet více než v loňském ročníku. Do finále jich nakonec postoupilo celkem padesát.

Vítězné projekty v prestižní soutěži si odnesou ocenění v podobě ikonické skleněné kostky a diplomu. Součástí večera bude i vyhlášení Ceny za celoživotní dílo, kterou obdrží významá osobnost české architektonické scény. Loni toto ocenění získal Václav Aulický, který stojí například za realizací Žižkovského vysílače či Anděl Media Centra. 

Porota uděluje ocenění v kategoriích novostavba, rekonstrukce, rodinný dům, architektonický design, interiér, urbanismus, krajinářská architektura, zahradní tvorba a šetrná stavba

Architekt: Češi nemají rádi novoty a do všeho mluví. I proto se tu špatně staví

Památková ochrana v centru Prahy je žádoucí, i když ne doslova všude. Že se ale v metropoli tak málo staví, nesouvisí s Metropolitním plánem či legislativou, ale s českou mentalitou. „Prostě se neradi smiřujeme s něčím novým, a neradi opouštíme to staré, neradi vyhazujeme krámy z garáží a komor, a hlavně bychom strašně rádi do všeho mluvili. Jakýkoli zákon, který vznikne, tak vždycky bude narážet na to, že když se staví něco nového, tak spousta lidí se proti tomu ohradí, bude mít námitky,“ říká architekt Jan Holna, spolumajitel architektonického studia DAM.

Přečíst článek

Kunsthalle Praha.

FOTOGALERIE: Pražská Kunsthalle má prestižní Grand Prix Architektů. Podívejte se

Stávaly zde kasárna, ve 30. letech je nahradila trafostanice. Ta ale začala po 40 letech chátrat, díky modernizaci ale demolice nebyla třeba. Neoklasicistní objekt získal na krátkou dobu status kulturní památky a také novou vizi, měl se z něj stát hotel. Nakonec se ale z něj stala galerie. Nyní rekonstrukce a dostavba realizovaná podle architektů Jana Schindlera, Ludvíka Seka a Zuzana Drahotové ze studia Schindler Seko Architekti získala ocenění Obce architektů.

Přečíst článek

V Automatických mlýnech v Pardubicích se sto let nepřetržitě mlelo obilí až do roku 2013. Pod taktovkou manželů Smetanových se areál revitalizoval

Češi vyslali to nejlepší do prestižní architektonické soutěže. Uspěje revitalizace Automatických mlýnů?

Hned devět tuzemských realizací bojuje v klání té nejlepší evropské architektury a má šanci získat prestižní architektonické ocenění EUmies Awards.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Freedomek v Tachově.

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Přečíst článek
Vila Bianca prošla rekonstrukcí

Hostila prvorepublikovou smetánku i Masaryka. Jak se v honosné vile bydlí teď?

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Nejlepší evropská architektura? Nádraží v Německu, galerie v Česku nebo chorvatský prasečák

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme