Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi vyslali to nejlepší do prestižní architektonické soutěže. Uspěje revitalizace Automatických mlýnů?

V Automatických mlýnech v Pardubicích se sto let nepřetržitě mlelo obilí až do roku 2013. Pod taktovkou manželů Smetanových se areál revitalizoval
Se svolením EUmiesAwards/Tomáš Kubelka
Petra Jansová

Hned devět tuzemských realizací bojuje v klání té nejlepší evropské architektury a má šanci získat prestižní architektonické ocenění EUmies Awards.

Reklama

V 18. ročníku prestižní soutěže EUmies Awards soutěží celkem 362 projektů ze 38 zemí. Realizace do přehlídky nominovali odborníci a architektonická sdružení z jednotlivých zemí. Jedním z tuzemských nominátorů byl i architekt Osamu Okamura.

„Jako jednoho z nominátorů za Česko mě těší nečekaně vysoké zastoupení architektonicky kvalitních veřejných staveb v letošní soutěžní přehlídce. Zajímavostí jistě také bude zapojení Adriany Krnáčové, bývalé pražské primátorky, do práce mezinárodní hodnotící poroty,“ komentoval nominace za Česko architekt Osamu Okamura.

Českou architekturu bude reprezentovat například revitalizace Automatických mlýnů v Pardubicích nebo rekonstrukce pavilonu na českobudějovickém výstavišti.

Mezinárodní porota, v níž kromě bývalé primátorky Prahy Adriany Krnáčové, zasedne oceňovaný francouzský architekt Frédéric Druot nebo norský architekt a historik architektury Martin Braathen, nyní z téměř čtyř stovek přihlášených projektů vybere 40 nejlepších. Výsledky souteže budou známy na jaře příštího roku.

Riegrovy sady leží v Praze na Vinohradech. Jde o městský park o rozloze asi 11 hektarů.

FOTOGALERIE: V Česku se staví skvělá architektura, která dobývá i prestižní mezinárodní soutěže

Revitalizace v Riegrových sadech, kterou inicioval architekt Petr Janda, a rekonstrukce holešovické Kabelovny studia B² Architecture zaujaly porotu architektonické soutěže A+Awards.

Přečíst článek

Aktuální ročník ceny akcentuje dopady Green Dealu v architektuře. Cílem je proto poukázat na inovativní projekty, které podporují myšlenku udržitelnosti. K takovým bezesporu patří například i revitalizace Automatických mlýnů v Pardubicích.

Viladomy ve středočeské Kamenici navrhlo studio New How architekti.

FOTOGALERIE: Na českých vesnicích se staví čím dál tím lépe

Coby kamenem dohodil od Prahy leží středočeská Kamenice. Pětitisícová obec zažívá v posledních letech nebývalý příliv obyvatel i stavebního boomu. Kromě technologického centra u tamního zámku za zmínku stojí i vila domy od architektů ze studia New How architekti.

Přečíst článek

Dřevěná konstrukce je primárně navržena jako čajový pavilon.

Český Těšín se dostal do zahraničních médií. Zaujal dřevěnou konstrukcí u přehrady

Nenápadná dřevěná konstrukce na břehu přehrady Hrabinka u Českého Těšína zaujala i prestižní zahraniční architektonický server.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Domek v Říčanech

Jak se staví v nejlepším městě pro život? V Říčanech se dá najít i kvalitní architektura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme