Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Drahota dohnala i Němce. Developerský gigant Vonovia zastavil stavby

Německý realitní gigant zastavil projekty především na východě Německa.
By Laurardnk - Own work, CC BY-SA 4.0
Tereza Zavadilová
tzv

Cena výstavby se dostala mimo realitu nájmů, řekl manažer Vonovie. Německý realitní gigant zastavil projekty především na východě Německa.

Reklama

Největší německý pronajímatel Vonovia při výstavbě nových bytů šlape na brzdu důsledněji, než bylo dříve oznámeno. Informuje o tom v úterním vydání list Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

„Letos nebudeme mít žádné nové stavební projekty. Inflace a úrokové sazby enormně vzrostly a nemůžeme před tím zavírat oči,” řekl v rozhovoru pro deník člen představenstva Vonovia Daniel Riedl. Zvláště postiženo je plánování v Berlíně a Drážďanech. „U nemovitostí, které jsme dříve mohli nabízet za dvanáct eur za metr čtvereční bez nájmu, bychom nyní museli jít na 20 eur, abychom získali zpět naše náklady ve výši pět tisíc eur za metr čtvereční,“ říká člen představenstva Vonovia.

Rozdíl v cenách mezi novými a staršími byty se postupně zvětší na 30 procent.

Analýza: Garsonka v Praze stojí přes pět milionů. A letos tomu nebude jinak

Poslední čtvrtletí loňského roku se na pražském realitním trhu neslo v duchu stagnace cen nových bytů a razantního poklesu prodejů, vyplývá to z nejčerstvější tržní analýzy společností Trigema, Skanska a Central Group.

Přečíst článek

Tyto nájmy jsou ve velké části Německa podle něj  „zcela nereálné“. K pokrytí celorepublikové poptávky ve výši 700 tisíc bytů by podle něj firma musela zvýšit nájem o osm nebo devět eur za metr čtvereční. „Už letos bychom měli za sebou značný počet nově zahájených staveb, například v Berlíně nebo Drážďanech, ale odložili jsme je – stejně jako to dělá většina developerů v současnosti,“ pokračoval Riedl. „Potřebujeme stabilní rámcové podmínky.”

Začneme, až se to zlepší

Vedení zdůrazňuje, že Vonovia se nechce z podnikání v nové výstavbě dlouhodobě stahovat. „Letos nezahajujeme žádnou novou výstavbu. Přípravné práce jsme ale nezastavili a usilujeme o to, aby naše projekty získaly stavební povolení a byly nakonec připraveny začít, až se zlepší podmínky.” S přibližně 38 500 byty je Vonovia největším pronajímatelem v Drážďanech.

Jiří Pácal,Ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Stát dlouhodobě, co se týká bydlení, selhával a selhává. Motá se ode zdi ke zdi

Stát v podpoře nájemního bydlení dlouhodobě selhává. Ať už komunální nebo vrcholoví politici mluví o jeho výstavbě, ale 20 let podporovali jen to vlastnické, říká v rozhovoru pro Newstream Jiří Pácal. Výrazně by podle něj pomohla například změna občanského zákoníku.

Přečíst článek

Bochumský realitní gigant chce zároveň prodat šest tisíc bytů v saském hlavním městě, jak připomíná deník Sächsische Zeitung. Město Drážďany má se svou dceřinou společností Wohnen in Dresden (WID), která je zaměřena především na sociální bydlení, velký zájem o koupi minimálně části, což znamená, že by se byty, které byly privatizovány v roce 2006, opět staly městskými. Jednání mezi městem a Vonovií stále probíhají. Drážďany již jmenovaly konkrétní byty nebo domy a paneláky, které by město a WID rády koupily. 

Vonovia, největší německý vlastník bytů, pronajímá v Německu přes půl milionu bytů, dalších zhruba sto tisíc spravuje pro třetí strany. Má obrat kolem pěti miliard eur ročně, je obchodována na frankfurtské burze. Její dceřiná firma je Deutsche Wohnen, s 160 tisíci bytů druhý největší německý pronajímatel. 

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme