Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chaty a chalupy ještě zlevní. Ale ne všude. Krkonoše, Lipno a Dolní Morava jsou výjimkou

Apartmány ve Filipovicích navrhli architekti ze studia CL3.
Se svolením Tomáše Slavíka
Petra Jansová

Rekreační nemovitosti v Česku zlevňují. Až na ty, které stojí v těch turisticky nejatraktivnějších regionech. Tam naopak ceny stále mírně stoupají.

Reklama

Dva roky pandemie a cestovních restrikcí udělaly z Čechů opět národ chatařů a chalupářů. Rekreační nemovitosti v nabídkách realitních kanceláří mizely pod rukama, ceny se vyšplhaly do závratných výšin. Nyní ale trh s chatami a chalupami zažívá prudké ochlazení. Razantně zvyšující se nabídka se už navíc po několika měsících významně propisuje do ceny rekreačních nemovitostí. Ty během jara 2020 do léta 2021 vyrostly na přibližně čtyřnásobek cen roku 2019. „Požadovaný únik do přírody se tehdy odrazil i na cenách. Chata, která v roce 2019 stála 800 tisíc korun, se ve své nejdražší době vyšplhala na 3,5 milionu korun,“ přibližuje Tomáš Jelínek, CEO společnosti Century 21 Czech Republic.

Nyní se ale majitelé chalup zbavují. Nejčastějším důvodem je nechuť se o nemovitost starat. Mají obavy z drahých energií, chaty a chalupy jsou většinou energeticky dost náročné. Roli hraje i možnost trávit dovolenou v zahraničí. Nabídka se tak podle Jelínka od předchozích let zvýšila desetkrát oproti roku 2021. 

Dubrovník

Čeští chataři přesídlili k moři. Je to levnější než na Šumavě

Kvůli razantnímu nárůstu cen tuzemských nemovitostí a snaze vyhnout se znehodnocení peněz vinou inflace stále více Čechů dává přednost investici do realit v zahraničí. Byt u moře už není jen výsadou milionářů, říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Přečíst článek

Na jaře přijde další obleva cen

Zvyšující se nabídka a klesající poptávka způsobují pád cen. Ty se už stihly snížit o 10 až 30 procent. Týká se to jak klasických starších vesnických domů, chat v osadách, pozemků v zahrádkářských koloniích nebo vilek a městských domů, ale i některých druhů nemovitostí, sloužících ke komerčnímu využití, jako jsou třeba starší hotely.

„Už nyní jsou ceny některých objektů i o třetinu nižší než před dvěma lety a s houstnoucí nabídkou budou muset majitelé dělat další cenové ústupky,“ komentuje situaci na trhu František Brož za server Bezrealitky.

Průměrná cena chat a chalup na Liberecku je 46 480 Kč/m2 čtvereční, v Beskydech pak 48 520 Kč/m2 a v Jeseníkách 40 830 Kč/m2.

Další pokles cen lze očekávat na jaře. Kdy se na trh podle zástupců realitek dostanou další nemovitosti. Půjde zpravidla o objekty, které si běžné domácnosti pořídily během covidu. „V posledních pěti letech majitele změnily klasické roubenky, prvorepublikové vesnické vily, sruby ze šedesátých let i normalizační chaty ze sedmdesátých a osmdesátých let. Ty se budou do nabídky ve zvýšeném množství vracet, pro řadu domácností se stávají finanční přítěží,“ dodává Brož.

Krkonoše a Šumava jen tak nezlevní

A zatímco většinou ceny rekreačních nemovitostí klesají, a to například i v okolí Slapské nebo Orlické přehrady, kde lze sledovat pokles nabídkových cen až o 30 procent, existují lokality, kde tomu tak není a ceny se tam naopak meziročně zvyšují.

V turistických destinacích jako jsou Krkonoše nebo Šumava se poptávka drží. Na Liberecku zaznamenáváme nárůst 28 procent oproti roku 2020, kdy přišla pandemie,“ říká Jan Martina, oblastní ředitel M&M reality.

Aparthotel Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou

Místo obchoďáku stylový Aparthotel. Jak vypadá nejlepší architektura v Krkonoších?

Projekt Aparthotelu Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou ateliéru ov-architekti je podle odborné poroty vítězem prvního ročníku soutěže Krkonošská cena za architekturu. Podivejte se ve fotogalerii, čím porotu zaujal.

Přečíst článek

Lipno, Krkonoše, Jizerské a Orlické hory jsou dlouhodobě pod drobnohledem a ceny zde navíc nemají šanci klesat. Často kvůli tomu, že se jedná o oblasti s problematickým povolováním nových staveb, nejčastěji kvůli regulačním plánům, stavebním uzávěrám nebo nízkým kapacitám sítí.

Zcela novým trendem je pak oblast Dolní Moravy, kde vznikla řada nových projektů a snaží se nalákat nové investory, dále pak Valašsko nebo Velké Karlovice.

Expert: Teplá zima zadělala na oblevu na realitním trhu

Nejen současná ekonomika, ale dokonce i samotné počasí podle expertů ovlivňuje realitní trh v České republice. Díky vyšším teplotám celá situace nyní vypadá o něco optimističtěji než ještě vloni na podzim. Bude to ale stačit na tuzemský zamrzlý realitní trh? Rozmrzne už letos? Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše je zatím ve hře stále více faktorů, které ovlivní další vývoj. 

Přečíst článek

Nájem, nebo hypotéka? Co bude letos výhodnější? Na obzoru je bod zlomu

Analýza: Vyplatí se bydlet v nájmu, nebo splácet hypotéku? Na obzoru je bod zlomu

Jak se budou letos vyvíjet nájmy v Praze? A jak ceny bydlení? Co bude v letošním či příštím roce finančně výhodnější, platit nájem, nebo splácet hypotéku? Za prvé, hypotéky jsou nyní téměř nedostupné. S úrokovými sazbami kolem šesti procent a cenou metru čtverečního nového bytu přes 150 tisíc korun přesahuje splátka hypotéky na nový byt o velikosti 35 metrů dvacet šest tisíc korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Chata Krkonoše

Chata za cenu menšího bytu v Praze? Realita, za covidu ceny vyskočily na dvojnásobek

Přečíst článek
Chatka na Zlínsku je inspirována Skandinávií.

I Norové jsou chataři. Dávno už však neodpočívají ve srubech, ale v moderních dřevostavbách. Jedna je i na Zlínsku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme