Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chata za cenu menšího bytu v Praze? Realita, za covidu ceny vyskočily na dvojnásobek

Chata Krkonoše
ČTK
 ČTK

Ceny chat a chalup se v posledních dvou letech, kdy Česko zasáhla epidemie covidu-19, ve všech krajích v průměru zdvojnásobily. Letos realitní makléři očekávají stagnaci nebo jenom mírný růst cen rekreačních nemovitostí ovlivněný inflací.

Reklama

Poptávka po chatách a chalupách se rekordně zvedla během epidemie covidu, kdy bylo omezené cestování do zahraničí. Například v Karlovarském kraji podle údajů společnosti Re/Max činila průměrná cena rekreační nemovitosti loni 4,4 milionu korun, ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 vzrostla více než pětinásobně.

V Libereckém kraji se cena od roku 2019 zdvojnásobila na loňských 3,6 milionu korun. Mezi nejdražšími jsou v současnosti kraje, kde se nacházejí vyhledávaná horská střediska. Díky obnově turistického ruchu však letos odborníci očekávají stagnaci nebo jenom mírný růst cen ovlivněný inflací.

Na růst cen rekreačních nemovitostí mělo vliv také zdražování domů a bytů ve městech. Domácnosti, které nedosáhnou kvůli vysokým cenám na vlastní bydlení, ale chtějí vlastnit nějakou nemovitost, pořád ještě mohou podle společnosti Re/Max koupit alespoň chatu nebo chalupu.

Dubrovník

Čeští chataři přesídlili k moři. Je to levnější než na Šumavě

Kvůli razantnímu nárůstu cen tuzemských nemovitostí a snaze vyhnout se znehodnocení peněz vinou inflace stále více Čechů dává přednost investici do realit v zahraničí. Byt u moře už není jen výsadou milionářů, říká tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý.

Přečíst článek

Rekreační nemovitosti si nejčastěji pořizují lidé, kteří si chtějí užívat pobyt v přírodě a sami objekt využívají, a také investoři, kteří v nákupu vidí příležitost, kam uložit své peníze. „Vzhledem k růstu cen nemovitostí se dá říci, že se jedná i o dobrou investici, jak ochránit peníze před inflací,“ uvedl Milan Vršecký, majitel teplické kanceláře Re/Max Synergy.

Průměrné ceny rekreačních objektů začínají podle společnosti Re/Max ve většině krajů konkurovat cenám bydlení.

„Vzhledem k vysoké poptávce po nájemním bydlení se dá předpokládat, že pro investory bude letos zajímavější pořídit za stejné peníze spíše nájemní byt než koupit chalupu. Navíc se po dvou letech uvolnila možnost neomezeného cestování, proto zřejmě nebude takový zájem o tuzemské rekreace,“ doplnil Vršecký.

Zájemci o nákup rekreační nemovitosti letos může odradit také zpřísnění podmínek pro získávání hypotéky v kombinaci s růstem úrokových sazeb.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Štěpán Křeček: Drahé hypotéky mohou zlevnit nemovitosti

„V minulých letech bylo takřka nemožné snížit cenu nemovitosti vyjednáváním. Zájemců o koupi bylo příliš mnoho, takže spíše docházelo k navyšování ceny v průběhu prodeje. Nyní se situace na trhu mění. Drahé hypotéky snižují poptávku po nemovitostech, takže je opět možné vyjednat si příznivější cenu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přečíst článek

Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Hypotéky jsou už jen pro bohaté. Úroková sazba ještě poroste, stejně jako nájemné

Průměrná úroková sazba hypoték počátkem dubna činila 4,88 procenta. Za poslední měsíc sazba stoupla o 0,26 procentního bodu a od konce loňského roku o více než jeden procentní bod. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Chatka na Zlínsku je inspirována Skandinávií.

I Norové jsou chataři. Dávno už však neodpočívají ve srubech, ale v moderních dřevostavbách. Jedna je i na Zlínsku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme