Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dolní Morava má nejdelší visutý most na světě. Láká na něj turisty a dráždí jím ekology

V Dolní Moravě na Orlickoústecku se v pátek otevře visutý most Sky Bridge.
ČTK

V rekreačním středisku v Dolní Moravě na Orlickoústecku se v pátek otevře visutý most Sky Bridge. Ve výšce 95 metrů překonává údolí Mlýnského potoka z horského hřebene Slamník na hřeben Chlum. S délkou 721 metrů bude stavba pro pěší nejdelší svého druhu na světě.

Reklama

 Atrakce má pomoci stabilizovat či zvýšit návštěvnost areálu, řekl generální ředitel společnosti Sněžník Martin Palán. Podle ochránců přírody je projekt problematický, nepříznivě ovlivní ráz krajiny.

Projděte se očima po nejdelším visutém mostě na světě:

Výstavba Sky Bridge stála zhruba 200 milionů korun. Podle Palána by se investice měla vrátit do deseti let. Vstupné 390 korun pro dospělého na místě či 350 korun při koupi na e-shopu považuje za přiměřené a srovnatelné s obdobnými atrakcemi ve světě. S výhradami veřejnosti nebo ekologických organizací například kvůli narušení rázu krajiny se společnost Sněžník nesetkala. Středisko neleží v chráněné krajinné oblasti a podle Palána se vše uskutečnilo v souladu s územním plánem i požadavky příslušných institucí.

Podle ředitele regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) v Olomouci Michala Servuse je projekt visutého mostu v Dolní Moravě z pohledu ochrany přírody problematický, protože nepříznivě ovlivní ráz krajiny. „Je to samozřejmě objekt, který je z dálky dominantní,“ řekl Servus.

Na visutý most turisté nastoupí v nadmořské výšce 1110 metrů a vystoupí o šest metrů výše. Návštěvníci se do výchozího bodu dopraví lanovkou, na druhé straně mostu si mohou projít naučnou stezku Most času s prvky rozšířené reality. Hra s devíti naučnými panely se dotýká témat ochrany přírody a pohybu v ní, ale i historie a příběhu konkrétní rodiny z Dolní Moravy od roku 1935 do současnosti. Celá konstrukce lávky zavěšená na pylonech se montovala po napnutí hlavních lan přes údolí.

Vysoké dřevostavby jsou trend

Dřevostavba až do nebe. Ve Švýcarsku roste nejvyšší pasivní dům světa

Tvůrci chystané unikátní budovy chtějí dokázat, že dřevo je přirozenou náhradou za beton.

Přečíst článek

Nová atrakce má pomoci zvýšit návštěvnost areálu, a to i blízké vyhlídkové věže Stezka v oblacích. „Počítáme s tím, že návštěvníci využijí možnosti navštívit obě tyto atraktivity zároveň. Jsou ale i tací, kteří byli na Stezce v oblacích a budou mít důvod přijet znovu,“ uvedl Palán. Stezka v oblacích byla otevřena v roce 2015. Za první rok ji navštívilo přes 180 tisíc lidí, v roce 2019 to bylo již 300 tisíc turistů.

Podle Servuse z AOPK nová atrakce přiláká do Dolní Moravy další návštěvníky, počet turistů v nedaleké národní přírodní rezervaci Králický Sněžník by ale neměla příliš zvýšit. Z loňské studie totiž podle Servuse vyplývá, že na Králický Sněžník nyní proudí hlavně turisté z polské strany. „Lidé, kteří areál v Dolní Moravě navštíví, tak víceméně zůstávají v něm. Na vrchol chodí trošku jiná sorta lidí, protože je zatím hůř dostupný z české strany a vyžaduje to několikahodinový pochod,“ podotkl Servus, podle kterého bude vhodné zachovat cestu na vrchol v současné podobě, která nenahrává masivní turistice.

Areál v Dolní Moravě se během posledních 20 let stále rozvíjí. Původně začínal jako lyžařské středisko, délka sjezdových tratí nyní dosahuje více než deseti kilometrů. Postupně přibyly i atrakce a zařízení pro letní sezonu.

Plovoucí sauna od architektů H3T

Architektura požitku. Sauna je nejenom o zdraví

Nejen ve Skandinávii, i v Česku má saunování silnou tradici. Její kořeny sahají již do doby panování Václava IV. – zlaté éry středověkého lázeňství. A stejně je tomu v případě lázeňských domů, které byly na našem území spojovány s kvalitní architekturou. Českou cestu architektonicky zajímavých saun bezpochyby prošlapává i studio H3T.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Za první rok provozu přešlo po nejdelším visutém mostě pro pěší na světě v horském resortu Dolní Morava na Orlickoústecku asi 290.000 lidí.

FOTOGALERIE: Nejdelší visutý pěší most na světě zaujal zahraničí. Dolní Morava zlákala tisíce lidí až z Japonska či Koreje

Přečíst článek
zámek Balmoral

Karel III. otvírá královská sídla. V létě zpřístupní části Balmoralu i Buckinghamského paláce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme