Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní trh přeje kupujícím. Mají větší šanci na slevu, říká šéf skupiny EHS

Realitní trh přeje kupujícím. Můžou vyjednávat o ceně, říká šéf skupiny EHS
EP Production
Petra Jansová

Realitní trh se pomalu rozjíždí. Češi si pomalu zvykli na vyšší hypotéční sazby a vyrovnali se s energetickou krizí, což se projevuje i na mírném zvyšování poptávky po bytech, říká Hendrik Meyer, ředitel realitní skupiny EHS, do níž patří firmy Bezrealitky, Maxima Reality či M&M Reality.

Reklama

Čechům se pomalu vrací nákupní apetit, alespoň to naznačuje poptávka, kterou registruje skupina EHS skrze server Bezrealitky. I nadále je pak podle Meyera silná poptávka po pronájmech.

„Ve srovnání s loňským podzimem můžeme říct, že poptávka po koupi se zvýšila o nějakých 20 procent,“ přibližuje Meyer. I když to neznamená, že ke koupi ve finále dojde.

Jiří Kučera - Luxent

Jiří Kučera: V Česku kupují luxusní bydlení téměř výhradně Češi. V Dubaji Rusové likvidují trh

Český trh s luxusním bydlením je klidný investiční přístav, kterému dominují Češi, říká Jiří Kučera, šéf realitní kanceláře Luxent. Ta se specializuje na luxusní nemovitosti. Většina běžných lidí, kteří přemýšlejí o nákupu bydlení, se zhrozí při první návštěvě banky, kam si jdou pro hypotéku. Měsíční splátka u bytu sedmdesát metrů na okraji Prahy nyní dělá kolem padesáti tisíc korun. Hypoteční trh je kvůli tomu mrtvý.

Přečíst článek

Trh patří kupujícím

Nájemní bydlení je například v Německu zcela běžné, v Česku tomu tak zatím nebylo. „To, že v Česku díky levným penězům bylo v minulosti zcela běžné, že si lidé hned s prvním zaměstnaním brali hypotéky. Mně to ale vlastně přišlo až nezdravé,“ porovnává situaci na realitním trhu v Německu a Česku Meyer.

Nynější situace podle Meyera nahrává spíš kupujícím. Ještě před rokem se prodal jakýkoliv byt, který se na trh dostal. „Taková situace se ale už nikdy opakovat nebude,“ tvrdí Meyer s tím, že vzhledem k vysoké nabídce má kupující i šanci vyjednávat o ceně. Ty se nyní dostávají na úroveň zhruba roku 2020. Další výraznější pokles ale podle Meyera očekávat nelze.

Nejnovější díl podcastu Realitní Club přineseme již zítra na newstream.cz. Poslechnout si ho budete moci i na podcastových platformách Google, Apple či Spotify. 

Poslechněte si i další díly podcastu Realitní Club:

Zdenka Klapalová v podcastu Realitní Club

Zdenka Klapalová: Investoři se zaměřili na nájemní bydlení, je to celosvětový trend

Řada velkých transakcí na nemovitostním trhu nyní míří do nájemního bydlení, říká Zdenka Klapalová, bez nadsázky první dáma českého nemovitostního trhu. Je prezidentkou Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a také řídící partnerkou poradenské společnosti Knight Frank, která v Česku stojí za řadou velkých obchodů v tomto byznysu.

Přečíst článek

Šéf mmcité: Kopírují nás všude. Hlavně v Polsku, Rusku, ale také v Itálii

Kromě Bílovic u Uherského Hradiště se městský mobiliář tuzemské značky mmcité vyrábí i v Brazílii. Právě posílení produkce je jedním z hlavních důvodů, proč skupina Davida Karáska chce od investorů na pražské burze Start získat 160 milionů korun. Nejenom o tom, na co chce firma peníze použít, jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Prokop Svoboda, majitel realitky

Lidé nahromadili peníze, teď je zase vrhnou do nemovitostí. Ceny neklesnou, říká Prokop Svoboda

Přečíst článek

Trh s nájemním bydlením opanují velcí investoři, říká členka prezidia Asociace nájemného bydlení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme