Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banky s úroky u hypoték příliš nehýbají. Průměrná sazba v dubnu nepatrně vzrostla na 6,3 procenta

Banky s úroky u hypoték příliš nehýbají. Průměrná sazba v dubnu nepatrně vzrostla na 6,3 procenta
iStock
Veronika Kudrnová
vku

Průměrná sazba hypoték na počátku dubna mírně stoupla na 6,30 procenta z březnových 6,27 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Reklama

„Příčinou zvýšení nabídkových sazeb je ukončení akčních slev u některých bank. Nicméně většina bankovního trhu i nadále kopíruje chování České národní banky a svoje sazby udržuje na stejné hodnotě. Vše nasvědčuje tomu, že tento trend bude opravdu trvat, když ne celý letošní rok, tak určitě do jeho poslední čtvrtiny,“ uvedl hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,3 procenta vzrostla v dubnu o 73 korun na 23 205 korun. Meziročně si však klienti připlatí téměř 3000 korun, loni v dubnu byla totiž průměrná nabídková sazba 4,88 procenta.

Nejvýrazněji zdražily desetileté fixace

V uplynulém měsíci vzrostly všechny průměrné nabídkové sazby hypoték fixovaných od jednoho roku do deseti let, a to jak u hypoték do 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV), tak u hypoték s LTV nad 80 procent.

Nejvýrazněji vzrostly sazby desetiletých fixací hypoték s LTV nad 80 procent, a to o 12 procentních bodů na 6,38 procenta. Hypotéky s LTV do 80 procent fixované na deset let zdražily o 0,08 procentního bodu na 6,1 procenta. Nárůst o osm procentních bodů zaznamenaly i hypotéky fixované na tři roky s LTV nad 80 procenta a se sazbou 6,7 procenta, jsou tak nejdražší na trhu.

Vývoj průměrné sazby hypoték Fincentrum Hypoindex

Sazby hypoték fixované na jeden rok vzrostly pouze o jeden procentní bod. Banky tak v průměru nabízejí jednoleté fixace hypoték s LTV do 80 procent za 6,65 procenta a s LTV nad 80 procent za 6,15 procenta. Stejný nárůst byl u hypoték do 80 procent fixovaných na pět let (6,05 procenta).

Většina bank kopíruje chování ČNB, která ponechala na konci března úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba se drží na sedmi procentech už od loňského června a podle odhadu analytiků tomu tak bude minimálně do druhé poloviny tohoto roku. Sazby by na vyšší úrovni mohly zůstat po delší dobu. To samé by pak mělo podle expertů platit i pro hypoteční sazby.

Bankovní rada je však podle guvernéra centrální banky Aleše Michla stále připravena sazby zvýšit, a to zejména pokud by vzrostlo riziko mzdově inflační spirály. 

I přes vysoké úrokové sazby ale hypoteční trh ožívá. „Hypoteční trh na počátku roku zažívá očekávané mírné oživení. To je způsobeno zejména končící fixací u starších hypoték, ale také propadem cen některých nemovitostí. A také tím, že klienti si pomalu zvykají na zvýšené sazby,“ uzavřel Sýkora.

Podle údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat.

Ceny bytů zamířily dolů, i když jen symbolicky

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat. Ve srovnání s předchozím kvartálem se snížily o 2,2 procenta, a zaznamenaly tak první pokles za posledních devět let. Pokles cen bytů je nepochybně známkou toto, že měnová restrikce ČNB funguje, i když to chvíli trvá, píše Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Objem hypoték v červnu meziročně klesl o dvě třetiny, úrok je nejvyšší za dvanáct let

Těžký propad. Objem hypoték v červnu meziročně klesl o dvě třetiny, úrok je nejvyšší za dvanáct let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme