Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB zatím úroky nemění. K jejich snížení přistoupí nejdřív v srpnu, míní analytici

ČNB
ČTK

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na středečním, prvním měnově-politickém zasedání v novém složení ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Uvedla to mluvčí ČNB Petra Krmelová. Na stejné úrovni je sazba od loňského června. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Reklama

Nezměnila se ani výše lombardní a diskontní sazby. Lombardní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů, zůstala na osmi procentech. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry, je nadále šest procent.

„Většina bankovní rady ČNB považuje inflační tlaky v české ekonomice sice za poměrně silné, ale ne natolik, aby opodstatňovaly další nárůst úroků, respektive aby přínos takovéhoto nárůstu v jejích očích převážil jeho náklady v podobě dodatečného ochromení ekonomické aktivity, daného zdražením financování spotřeby či investic,” uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Teď naopak podle něj narůstá pravděpodobnost dřívějšího zahájení debaty o úvodním snížení základní úrokové sazby ČNB.

V souladu s očekáváním

Rozhodnutí bankovní rady je v souladu s očekáváním analytiků, kteří pozorňovali, že vývoj inflace v únoru odpovídal prognóze ČNB a kurz koruny byl silnější než prognóza očekávala. Bankovní rada proto podle nich neměla důvod na současné strategii nic měnit.

Ve světle nervozity okolo stability významných bank v USA a eurozóně a s ohledem na postupný pokles jádrové inflace bylo podle analytiků předem téměř jasné, že další zvýšení úrokových sazeb je vyloučené.

Přestože celková míra inflace v únoru stále dosahovala téměř 17 procent a držela se tak poblíž úrovně, na kterou se dostala už v polovině předešlého roku, jádrová inflace od listopadu postupně klesá. „Únorová hodnota jádrové inflace ve výši 12,1 procenta a její meziměsíční pokles o pouhé 0,2 procentního bodu sice nejsou ničím, co by bylo možné považovat za úspěch, nicméně její kontinuální pokles je spolu s dalšími ukazateli pro ČNB dostatečným argumentem pro zachování současné úrovně sazeb,” dodal Tomáš Kudla, obchodní ředitel pro ČR a SK společnosti Ebury.

Sazby půjdou dolů nejdřív v srpnu

Podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče je zřejmé, že většina členů bankovní rady už sazby zvyšovat nechce. „Zároveň ale v situaci, kdy ČNB vyčkává, k jak silnému růstu budou v letošním roce směřovat mzdy v české ekonomice a jak vysoko zůstanou inflační očekávání, není na stole ani debata o snižování úroků ČNB,” upozornil.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Analytici: ČNB bude na příštím zasedání pasivní a s úroky nehne

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechá i na středečním zasedání základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, kde je od loňského června. Shodují se na tom analytici, podle nichž ani únorová obměna dvou členů rady nebude znamenat změnu v jejím postoji. Očekávají, že jediným hlasem volajícím po růstu sazeb zůstane člen rady Tomáš Holub. Možné snížení sazeb členové rady v nedávných rozhovorech v médiích vyloučili.

Přečíst článek

Prostor pro pokles sazeb podle Jáče vznikne ve druhém pololetí, kdy by se měla inflace snížit pod deset procent. „Z nedávných výroků z bankovní rady je ale patrné, že ČNB bude chtít vyčkat na údaje o vývoji mezd a spotřeby domácností v letošním druhém čtvrtletí, jež bude mít k dispozici až na zasedání koncem září,” uvedl.

„Podle našeho názoru teoreticky umožní prognóza centrální banky první snížení sazeb v létě letošního roku, ovšem bude na zvážení členů bankovní rady, zda nebudou chtít z opatrnostních důvodů s prvním měnovým uvolněním posečkat o něco déle,” uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Jako nejpravděpodobnější vidí zachování stability sazeb až do třetího čtvrtletí.

Také analytik Komerční banky Jaromír Gec předpokládá v nejbližších měsících stabilitu sazeb. „Očekáváme, že ČNB bude držet repo sazbu na současných sedmi procentech alespoň do letošního srpna, kdy by mohla začít s jejím postupným snižováním,” uvedl. Do konce roku by podle něj mohla základní sazba klesnout k pěti procentům.

Podle Kovandy základní sazba ČNB zakončí svoji pouť letošním rokem nejpravděpodobněji na úrovni šesti procent. Výraznějšího snížení se pak dočká až v příštím roce, kdy by podle něj mohla klesnout až k úrovni tří procent.

Kudla ale zdůraznil, že ČNB zatím veřejnou debatu o snižování sazeb nepřipustí. „Pokud by totiž nyní ČNB deklarovala, že je připravená diskutovat o snížení sazeb, mohlo by to vést k oslabení české koruny. Právě kurz domácí měny přitom ČNB v posledních měsících vnímá jako hlavní nástroj v boji proti inflaci,” uvedl.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

Tisková konference po jednání rady se uskuteční v 15:45 za účasti guvernéra ČNB Aleše Michla. Na ní představí důvody dnešního rozhodnutí.

Stanislav Šulc: ČNB by dnes mohla zvýšit sazby. Mzdy rostou moc rychle

Stanislav Šulc: ČNB by dnes mohla zvýšit sazby. Mzdy rostou moc rychle

Česká národní banka dnes rozhodne o svých úrokových sazbách. Tlaky na růst sazeb v posledních týdnech kvůli hrozící bankovní krizi opadly. Přesto existuje možnost, že právě nyní ČNB sazby zvedne. Důvody? Relativně vysoké nárůsty mezd v prvních měsících roku a skutečnost, že jádrová inflace zpomalila pokles. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Přichází čas hodnotových akcií

Lukáš Kovanda: Armagedon letos nečekejme, ale na investování do akcií je ještě příliš brzy

Přečíst článek
ČNB

Analytik: Centrální banky dnes nepřekvapí. ECB přidá k dobru 0,5 procenta, ČNB ponechá sazby beze změny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme