Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Větší zájem než před pěti lety. Někde již přišlo volit přes tři pětiny voličů

V sobotu 14. ledna 2023 pokračují druhým dnem prezidentské volby, v nichž lidé vyberou nástupce Miloše Zemana.Na snímku z volební místnosti v Základní škole v Dobré Vodě u Českých Budějovic.
ČTK
 ČTK

Volební účast v prezidentských volbách se dopoledne pohybovala nejčastěji mezi 50 a 55 procenty. V některých okrscích odevzdalo svůj hlas i přes 60 procent voličů. Spíše menší zájem o výběr nové hlavy státu mají lidé na západě Čech. Volební místnosti se uzavřou ve 14:00. Před pěti lety se prvního kola prezidentských voleb zúčastnilo 61,9 procenta oprávněných voličů.

Reklama

Volební účast v hlavním městě se většinou pohybuje vysoko nad 50 procenty voličů. Dvě z oslovených radnic, a sice Praha 4 a 13, hlásily kolem 11:00 60procentní účast. O procento méně uvedla třetí městská část, kde dosud dorazilo 59 procent voličů. V Praze 6 to zatím je 58,9 procenta, v Praze 12 asi 58,5 procenta voličů a o dvě desetiny procenta méně uvedla Praha 14.

V hlavním městě je nejslabší účast v Praze 8

V Praze 5 přišlo k urnám 57,6 procenta a v Praze 8 to bylo dosud 56 procent. Nejslabší účast v Praze 8 je podle mluvčího radnice Martina Šalka v Karlíně. V deváté městské části k volebním urnám zatím dorazilo 55,3 procenta voličů, Praha 7 uvedla 54 procent, na Praze 1 to je 53 procent a v druhé městské části 52,84 procenta voličů.

Kandidáti na prezidenta před nedělní superdebatou na ČT. Ve vysílání oznámil Středula, že odstupuje z volby.

Pavel má po „superdebatě“ podle sázkových kanceláří dvoutřetinovou šanci na výhru

Petr Pavel po včerejší televizní „superdebatě“ na nejsledovanější tuzemské komerční televizi Nova podle tuzemských sázkových kanceláří upevnil své šance na celkové vítězství v prezidentské volbě. Naopak Andrej Babiš a zejména Danuše Nerudová si dnes – v den otevření volebních místností v ČR – pohoršili. Lidé mohou volit novou hlavu státu do zítřka.

Přečíst článek

Ve středních Čechách byla dnes dopoledne účast většinou kolem 55 procent. Například ve volebním okrsku 14 v Příbrami byla před 10:30 volební účast 60 procent a lidí chodilo k urnám stále dost. V Kolíně dosud odvolilo 57 procent, v Nymburce a Berouně 56, v Benešově a Rakovníku 55 a v Kladně 53 procent. Žádné komplikace zatím nejsou hlášeny.

Sledujte volbu prezidenta ČR on-line:

V Českých Budějovicích volební komise uváděly okolo 10:30 nejčastěji volební účast kolem 50 procent. Přibližně polovina voličů už odevzdala hlas v prezidentské volbě také v oslovených okrscích v Českém Krumlově, Hluboké nad Vltavou nebo v Písku. V menších jihočeských obcích je účast v procentech i vyšší. Jihočeský krajský úřad zatím při volbě nezaznamenal problémy.

Dalibor Martínek: Ohňostroj na závěr kampaně? Jen líbivé řeči a burza populismu

Dlouho očekávaná, finální televizní debata Babiše, Nerudové a Pavla slibovala zpočátku naději, že bude jiná než ty předchozí. Originálnější, třeskutější. Což bylo dáno jednak nízkým počtem účastníků a také přítomností Babiše. Absence hýkajícího publika ve studiu byla také spíše pozitivní.

Přečíst článek

Volební účast v Karlovarském kraji se dopoledne blížila 50 procentům. Podle Johany Vydrové z kontrolní skupiny krajského úřadu se volby zatím obešly bez problémů. „Volební účast se pohybuje okolo 40 až 50 procent. Jsou ale i obce, kde je výrazně nižší, třeba na Nové Vsi, kdy byl ráno asi čtvrtinová," řekla Vydrová.

Oslovené okrsky v Plzeňském kraji dnes dopoledne udaly volební účast mezi 40 až 50 procenty. Například na Přimdě na Tachovsku už přišla volit více než polovina oprávněných voličů. V plzeňském okrsku v Kotíkovské ulici byla účast těsně pod 40 procenty, ale čekají zde na volební hlasy z nemocnice, kde volí pacienti.

Vše o volbě prezidenta čtěte zde:

V Českých Budějovicích volební komise uváděly okolo 10:30 nejčastěji volební účast okolo 50 procent. Přibližně polovina voličů už odevzdala hlas v prezidentské volbě také v oslovených okrscích v Českém Krumlově, Hluboké nad Vltavou nebo v Písku. V menších jihočeských obcích je účast i vyšší. Krajský úřad zatím při volbě nezaznamenal problémy.

Dalibor Martínek: Absurdní debata kandidátů o sazbách. Na zahradě se sešli tři kozlové

Bizarní debata se odehrála den před volbami mezi třemi favority na prezidenta na téma ČNB a její sazby, potažmo inflace. První promluvil generál Pavel. Oznámil, že ekonomice vůbec nerozumí, ale každý přece nemůže rozumět všemu, že. On třeba zase rozumí armádě. Nicméně dodal, že by se obklopil týmem poradců. U některých už se radil, posléze přiznal, že to byl bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, a je mu nyní úplně jasné, že to ČNB zvrzala na celé čáře. Sazby by podle něj měly být vyšší, přesněji 7,5 procenta, abychom s inflací pěkně zatočili.

Přečíst článek

V Pardubickém kraji byla dnes dopoledne volební účast kolem 50 procent. Podle mluvčího hejtmanství Dominika Bartáka se volební komise neřešily závažné problémy. Podobná čísla hlásila i komise v sousedním Královéhradeckém kraji. V krajském městě byla v 11:00 účast kolem 60 procent, uvedla mluvčí hradeckého magistrátu. Náchod měl 54,4 procenta, uvedla mluvčí radnice Nina Adlof.

V Jihlavě se ve třech volebních okrscích pohybovala kolem 10:30 volební účast od skoro 50 procent po 61 procent. V jednom okrsku dnes ráno přišlo hodně lidí, jako v pátek, v dalším okrsku členka volební komise řekla, že se dnes zatím voliči spíš jen trousí. V jednom z volebních okrsků ve Žďáru nad Sázavou byla po 10:00 volební účast 61 procent, jeden z okresků v Třebíči uvedl účast 56,3 procenta. Krajský úřad na Vysočině zatím nezaznamenal při volbě potíže.

Andrej Babiš je nevinen v kauze Čapí hnízdo

Dalibor Martínek: Babiš jako hlavní soupeř? Omyl, všichni ho milují

Hlavní číslo show může začít. Nejmarkantnější to bylo ve středeční „superdebatě“ na Primě. Generál Pavel očekávaně nepřítomnému Babišovi přinesl dárek v podobně červené kšiltovky. Měl to být asi vtip, chtěl ho popíchnout, zesměšnit. I v jeho nepřítomnosti. Nicméně ukázal, jak moc je pro něj Babiš důležitý. Potřebuje ho. Kdyby nebyl Babiš, nemohl by se proti nikomu vymezovat. Zbyla by mu jen jeho fešná tvář.

Přečíst článek

V přerovské základní škole Hranická přišlo dnes k 11:00 volit necelých 60 procent voličů. „Je to klidnější než v pátek, ale lidé stále průběžně chodí," řekla členka volební komise. Podobně tomu je V Olomouci ve volební místnosti v ZŠ ve Stupkově ulici, kde k 11:00 hlasovalo 61 procent voličů.

Policie prověřuje na Karvinsku případné ovlivnění voleb

První kolo prezidentských voleb se zatím v Moravskoslezském kraji obešlo bez závažnějších komplikací. Volby v regionu monitorují dvě kontrolní skupiny složené z krajských úředníků. Z jejich zjištění se například na Novojičínsku před 11:00 pohybovala volební účast okolo 55 procent, zatímco v okolí Třince a Českého Těšína zhruba 45 procent, řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Například v Karviné byla volební účast okolo 10:00 zhruba 43 procent, řekl mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček. Policie v kraji prověřuje dvě oznámení na možné ovlivnění voleb.

David Černý

David Černý: Není to veselá situace. 30 let po konci bolševika budeme zase volit bolševika

Vyjádří se i tentokrát sochař David Černý skrze svoji tvorbu k nadcházejícímu vítězi prezidentské volby? A bude to spíš srdce nebo vztyčený prostředníček? A koho bude Černý volit? „Mám intenzivní pocit, že budu volit zejména proti někomu,“ říká v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

V Jihomoravském kraji byla volební účast do dnešních 10:00 podle mluvčí krajského úřadu Aleny Knotkové 55,58 procenta. V Brně to bylo za stejnou dobu 56,46 procenta, z okresních měst například v Blansku 56,20 procenta, v Břeclavi 54,50 procenta, v Hodoníně 53,95 procenta. Letovice na Blanensku se dostaly s účastí na 61,71 procenta, z měst v kraji nejvíce. Boskovice na Blanensku měly účast 60 procent. Naopak Hrušovany nad Jevišovkou měly do 10:00 účast těsně pod 50 procent, v kraji z měst nejméně.

V krajském městě Zlíně byla k dnešním 10:45 volební účast 65,5 procenta. Při prezidentských volbách před pěti lety byla v poledne účast 61,9 procenta. Ve vsetínském největším volebním okrsku v Rokytnici hlasovalo do dnešních 11:00 58 procent voličů, v nejmenším okrsku v Semetíně jich přišlo 63 procent. V Kroměříži hlasovalo 52,5 procenta voličů. V Uherském Hradišti odevzdalo k 11:00 hlas přes 60 procent voličů, ve stejný čas před pěti lety byla volební účast 52,5 procenta. V jednom z uherskohradišťských okrsků dosáhla účast téměř 76 procent.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme