Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Petr Pavel dokázal v ateistickém Česku získat i většinu věřících voličů

Petr Pavel po oznámení, že vyhrál i druhé kolo prezidentské volby v Česku.
ČTK
Věra Tůmová

Obce s velkým zastoupením věřících volily Petra Pavla. Dokonce více než v roce 2018 Miloše Zemana. Spolupráce s ostatními kandidáty na prezidenta po první kole viditelně Petru Pavlovi pomohla.

Reklama

Danuše Nerudová a Pavel Fišer přinesli v letošních prezidentských volbách Petru Pavlovi stovky tisíc voličů. Exemplárně to je vidět například na obcích, kde žije větší počet věřících. V obcích s větším zastoupením věřících, vyšším než 23 procent, získal Petr Pavel přes 56 procent voličských hlasů. Andreji Babišovi hodilo hlas do volební urny jen 43,73 procenta lidí z obcí, kde žije velký počet věřících. 

Volební výsledky - Graf věřících voličů zdroj: PAQ Research

V těchto obcích Petr Pavel získal na svou stranu nejen více voličů oproti druhému prezidentskému kandidátovi Andreji Babišovi. Podařilo se mu oslovit dokonce více věřících voličů než v posledních prezidentských volbách dokázal Miloš Zeman.

Vše o volbě prezidenta ČR čtěte zde:

V obcích s velkým počtem věřících volilo Petra Pavla ještě o téměř dvě procenta více lidí než Miloše Zemana před dvěma lety. Vzhledem k nejvyšší voličské účasti je to pak v absolutních číslech i podstatně více lidí než v roce 2018.

Mapa věřících ČR zdroj: PAQ Research

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme