Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Prezidentem Česka bude Pavel, nebo Babiš. Generál vyhrál první kolo mohutným finišem

Petr Pavel po odevzdání hlasu ve volbách v obci Černouček, kde bydlí.
ČTK

Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Po sečtení všech okrsků je dělí nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech prezidentské volby. Pavel získal 35,40 procenta hlasů a Babiš 34,99 procenta. Třetí je se ziskem 13,92 procenta voličů ekonomka Danuše Nerudová. Účast voličů byla z dosavadních prezidentských voleb rekordní, činila 68,24 procenta. Druhé kolo se uskuteční za dva týdny, tedy 27. a 28. ledna.

Reklama

Zisk dalších prezidentských kandidátů se pohyboval od zhruba 6,7 procenta do půl procenta. Na čtvrtém místě je senátor Pavel Fischer, následují poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátor Marek Hilšer, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

zdroj: ČSÚ

Babiš pogratuloval Pavlovi, ale nazval jej „komunistickým rozvědčíkem“

Babiš podle Pavla získal kromě svých stálých zhruba 30 procent voličů i asi pět procent hlasů kritiků vlády. Pro druhé kolo se bude snažit tyto kritiky vlády oslovit. Babiš řekl, že výsledek prvního kola prezidentské volby pro něj dopadl fantasticky, pogratuloval Pavlovi k vítězství v prvním kole i Nerudové, která podle něj dělala dobrou kampaň. Pavla zároveň nazýval „komunistickým rozvědčíkem“ a divil se, proč jej volí antikomunistická Praha či Brno.

Jak vypadalo první kolo prezidentské volby? Podívejte se do fotogalerie:

Poražení Nerudová, Fischer, Hilšer a Diviš už vyjádřili podporu pro druhé kolo Pavlovi. Nerudová se s Pavlem ještě dnes sejde, do štábu Pavla chce později přijet i Fischer. „Zůstává tu zlo a dostalo poměrně dost, vlastní mediální domy, strany, poslance, chtěl by Lány a Pražský hrad," uvedla Nerudová na adresu expremiéra Babiše. Nechtěla zveřejnit detaily své plánované podpory pro Pavla. Zima zatím nevyzval k podpoře žádného z finalistů, možná se rozhodne později. Zástupci hnutí SPD, jehož kandidátem byl Bašta, se o podpoře pro druhé kolo teprve rozhodnou, řekl novinářům předseda hnutí Tomio Okamura.

Vše o prezidentské volbě čtěte zde:

Pavla podpořil i premiér Fiala

K podpoře Pavla pro druhé kolo vyzval premiér Petr Fiala (ODS). Půjde podle něj o souboj mezi demokracií a respektem k ústavě proti populismu a lži. Vicepremiér Vit Rakušan (STAN) označil za potěšující, že prezidentští kandidáti z demokratického občanského spektra získali téměř 60 procent hlasů. Ve druhém kole bude volit Pavla, který podle něj reprezentuje směr, kterým se Česko vydalo od roku 1989 a jak si představuje budoucnost země.

Sídlo Evropské centrální banky

Jak ovlivní nová hlava státu ekonomiku? Při vítězství Pavla i Nerudové se Česko přiblíží přijetí eura

Ať už vzejde z probíhajících prezidentských voleb jako nová hlava státu kdokoli, na tuzemskou ekonomiku to prakticky nebude mít žádný dopad. Bezprostředně, ale ani střednědobě. Nový prezident či prezidentka může mít výraznější vliv teprve dlouhodobě, tedy zhruba v horizontu deseti let, ale to pouze v tom případě, že svůj mandát v dalších prezidentských volbách obhájí a bude tedy vládnout až do roku 2033.

Přečíst článek

Policisté neřešili v prvním kole prezidentské volby žádné zásadní události, zcela bez mimořádných události se ale neobešly. V Brně třeba strážníci našli ve volební místnosti ztraceného chlapce a na Litoměřicku při volbě zkolaboval a zemřel senior. Podněty občanů na možné ovlivnění voleb se zabývají moravskoslezští policisté.

Pražský hrad

Stanislav Šulc: Prezidentský majestát na rozcestí. Posílit pravomoci, nebo zrušit?

Přímou volbu prezidenta máme teprve deset let. Do té doby jí úspěšně prošel jediný muž – Miloš Zeman. A ukázal, že přímá volba hlavy státu je zakopaná mina v českém ústavním pořádku. Vydali jsme se jí do neznámého teritoria, který česká ústava nezná. A není úplně jisté, jestli je tato situace dlouhodobě udržitelná. Nebude lepší přejít k prezidentskému systému? Anebo nebylo by lepší prezidentský úřad raději zrušit? 

Přečíst článek

Ve Frýdku-Místku si žena stěžovala na motivační dopisy, které naváděly k volbě konkrétních kandidátů, na Karvinsku zase voliči vadilo označení členů volební komise. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí René Černohorský.

O volby byl velký zájem i v zahraničí, například v Berlíně odvolilo 590 krajanů, což byl dosavadní rekord. V Bruselu volilo téměř 1300 Čechů, většinou to byli lidé pracující v institucích EU či v českých zastupitelských úřadech a organizacích. Lidé oslovení ČTK většinou popisovali, že chtějí zásadně změnit poměry na Hradě a podpořit prozápadního kandidáta, který bude zemi dobře reprezentovat v zahraničí.

Jak vypadaly volby na ambasádě v Londýně? Podívejte se do fotogalerie:

Dalibor Martínek: Ohňostroj na závěr kampaně? Jen líbivé řeči a burza populismu

Dlouho očekávaná, finální televizní debata Babiše, Nerudové a Pavla slibovala zpočátku naději, že bude jiná než ty předchozí. Originálnější, třeskutější. Což bylo dáno jednak nízkým počtem účastníků a také přítomností Babiše. Absence hýkajícího publika ve studiu byla také spíše pozitivní.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme