Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: Prezidentské volby 2023

Babiš slíbil, že nebude dělat podrazy. A hned nazval Pavla „komunistickým rozvědčíkem“ a přirovnal jej k Putinovi

Prezidentský kandidát Andrej Babiš(ANO) hovoří na tiskové konferenci ve svém volebním štábu k výsledkům prvního kola prezidentských voleb
ČTK

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) před novináři tvrdě zaútočil na svého protikandidáta, bývalého vysokého představitele české armády a NATO Petra Pavla a jeho minulost. Mimo jiné uvedl, že jediným prezidentem v Evropě, který byl „komunistickým rozvědčíkem", je ruský prezident Vladimir Putin. Pavel studoval v 80. letech československou vojenskou školu, stejně jako Babiš byl členem komunistické strany. Za svou minulost se Pavel mnohokrát omluvil. Babiš sám stále čelí soudu na Slovensku, u kterého se snaží zpochybnit, že byl vědomým agentem komunistické Státní bezpečnosti.

Reklama

„Putin byl vysazen a nasazen jako agent KGB v 80. letech v Berlíně. Na toto byl připravován pan Pavel, aby byl vysazen do týlu nepřítele, aby tam získával lidi na spolupráci," řekl Babiš. Uvedl také, že člověk, který vítal invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968, to dotáhl až do vojenského výboru NATO. Pavlovi bylo v době sovětské invaze sedm let.

Babiš má stále nálepku agenta StB „Bureše“

Babiš se podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) v roce 1980 stal důvěrníkem Státní bezpečnosti (StB) a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem „Bureš". Babiš se proti evidenci bránil u slovenských soudů, které mu nejprve daly za pravdu, po zásahu ústavního soudu ale Babišovu žalobu zamítly. Soudní proces stále není uzavřen. Babiš spolupráci popírá.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš(ANO) hovoří na tiskové konferenci ve svém volebním štábu k výsledkům prvního kola prezidentských voleb

Jana Havligerová: Finalisté zahájili novou fázi kampaně. Přišel čas sundat náhubek

Je hotovo. Voliči v prvním kole podle předpokladů dali nejvíce hlasů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi, jejich zisky se nijak dramaticky neliší. Generál Pavel ale má teoreticky větší šanci, že se mu ve druhém kole podaří přetáhnout na svou stranu více příznivců. Podporu mu deklarovali jak Danuše Nerudová, tak i Pavel Fišer.  Neznamená to ovšem, že se k němu automaticky přelijí všechny hlasy, které exrektorka a senátor získali, upozorňuje komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Přečíst článek

Pavel se loni omluvil i za svůj životopis z roku 1987, ve kterém popsal svůj loajální postoj k Sovětskému svazu i invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. „Životopis jsem psal jako mladý voják, který politiku a režim bral jako danou věc a nutné zlo… Byla to chyba, kterou už nezměním. Invazi z roku 1968 samozřejmě odsuzuji," citoval Pavla server iDNES.cz. O Pavlovi dnes Babiš také řekl, že pokud bude na Hradě, nebude to dobře pro občany. Bude podle něj vykonávat pouze vůli vlády, možná svých sponzorů.

Chystá se na mě kompromitující kampaň, tvrdí Babiš

Bývalý premiér také uvedl, že má signály, že před druhým kolem volby se na něj údajně chystá podraz od Pavlových „spřízněných novinářů", kteří ho chtějí spojovat se sovětskou tajnou službou KGB. „Teď se chystá údajně nějaký materiál, že údajně do Maroka mě poslala KGB," řekl. Uvedl také, že se připravují možná nějaké fotomontáže ohledně jeho rodiny. „Pokud budete dělat fotomontáž s nějakou vymyšlenou milenkou, tak nezapomeňte, že jsem na blondýnky," podotkl Babiš.

Sídlo Evropské centrální banky

Jak ovlivní nová hlava státu ekonomiku? Při vítězství Pavla i Nerudové se Česko přiblíží přijetí eura

Ať už vzejde z probíhajících prezidentských voleb jako nová hlava státu kdokoli, na tuzemskou ekonomiku to prakticky nebude mít žádný dopad. Bezprostředně, ale ani střednědobě. Nový prezident či prezidentka může mít výraznější vliv teprve dlouhodobě, tedy zhruba v horizontu deseti let, ale to pouze v tom případě, že svůj mandát v dalších prezidentských volbách obhájí a bude tedy vládnout až do roku 2033.

Přečíst článek

Dále se vyjádřil k válce na Ukrajině, v posledních dnech hovořil o tom, že by jako prezident uspořádal mírový summit v ČR. Dnes poznamenal, že je potřeba pokračovat v pomoci Ukrajině, zároveň ale má za důležité jednat o míru. Rusové podle něj musí opustit Ukrajinu.

Vše o prezidentské volbě čtěte zde:

Babiš dále řekl, že se před druhým kolem nebrání televizním debatám, ačkoli před prvním kolem odmítl přijít do České televize, na Primu i do Českého rozhlasu. S Českou televizí má ale podle svých slov špatné zkušenosti, takže o této debatě bude přemýšlet. Debata se má uskutečnit ve čtvrtek 26. ledna.

Dalibor Martínek: Ohňostroj na závěr kampaně? Jen líbivé řeči a burza populismu

Dlouho očekávaná, finální televizní debata Babiše, Nerudové a Pavla slibovala zpočátku naději, že bude jiná než ty předchozí. Originálnější, třeskutější. Což bylo dáno jednak nízkým počtem účastníků a také přítomností Babiše. Absence hýkajícího publika ve studiu byla také spíše pozitivní.

Přečíst článek

Babiše mrzela výzva předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, aby odstoupil z prezidentské volby. Dnes se expremiér setkal s poslancem SPD Jaroslavem Foldynou. Hnutí mělo v prezidentské volbě vlastního kandidáta, poslance Jaroslava Baštu, který skončil pátý.

Babiš se s Pavlem utká v druhém kole volby za dva týdny. Pavel získal po sečtení 99,99 procenta okrsků 35,4 procenta hlasů a Babiš 35 procent.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme