Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Finalisté zahájili novou fázi kampaně. Přišel čas sundat náhubek

Prezidentský kandidát Andrej Babiš(ANO) hovoří na tiskové konferenci ve svém volebním štábu k výsledkům prvního kola prezidentských voleb
ČTK
Jana Havligerová

Je hotovo. Voliči v prvním kole podle předpokladů dali nejvíce hlasů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi, jejich zisky se nijak dramaticky neliší. Generál Pavel ale má teoreticky větší šanci, že se mu ve druhém kole podaří přetáhnout na svou stranu více příznivců. Podporu mu deklarovali jak Danuše Nerudová, tak i Pavel Fišer.  Neznamená to ovšem, že se k němu automaticky přelijí všechny hlasy, které exrektorka a senátor získali, upozorňuje komentátorka newstream.cz Jana Havligerová.

Reklama

Jsou mezi nimi lidé, kterým vadí Pavlova komunistická či armádní minulost. Podstatné také bude, jak vysoká bude ve druhém kole volební účast, respektive, kteří voliči zůstanou doma. Jakou další strategii favorité zvolí, bude mimořádně důležité.

Svět chce být klamán, nechť tedy klamán je

Babišovi stratégové si pro první kolo zvolili latinské rčení „Svět chce být klamán, nechť tedy klamán je“ a expremiérovi naordinovali roli evropského státníka, s nímž si padají do náruče mocní muži hýbající Evropskou unií a dotáhli ho až do Elysejského paláce. Roli mírotvůrce, který je schopen přispět k ukončení války na Ukrajině.

Petr Pavel po odevzdání hlasu ve volbách v obci Černouček, kde bydlí.

Prezidentem Česka bude Pavel, nebo Babiš. Generál vyhrál první kolo mohutným finišem

Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Po sečtení všech okrsků je dělí nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech prezidentské volby. Pavel získal 35,40 procenta hlasů a Babiš 34,99 procenta. Třetí je se ziskem 13,92 procenta voličů ekonomka Danuše Nerudová. Účast voličů byla z dosavadních prezidentských voleb rekordní, činila 68,24 procenta. Druhé kolo se uskuteční za dva týdny, tedy 27. a 28. ledna.

Přečíst článek

To je rétorika, kterou už lze těžko vyšponovat výš, Babiš se může už jenom opakovat. Bude muset přidat, namíchat nový koktejl. Co do něj přidá, se dá odhadnout: bude to kritika Fialova kabinetu. Potřebuje získat ty, kteří volili okamurovce Jaroslava Baštu. Ten měl jediný hit – slib, že současnou vládu odvolá. To Babiš slibovat nebude, že se o blaho lidí i firem postará líp, než je momentálně postaráno, jistě ano.

Vše o volbě prezidenta ČR čtěte zde:

Přišel čas sundat náhubek

Ekonomika se všemi problémy, které na lidi dopadají, byť je prezident řešit nemůže, bude velkým tématem. A k tomu nejspíš i připomínka nepravostí klasických politických stran a pomluvy protivníka. Přišel čas sundat náhubek. Ostatně, na generála a s ním údajně spřízněné novináře zaútočil Babiš už na tiskové konferenci po prvním kole volby. Mají prý, jak tvrdil, připravená „kompra“, o Pavlovi mluvil jako o „komunistickém rozvědčíkovi“. Kampaň pro druhé kolo prezidentské volby už se vším všudy zahájil.

Generál Pavel se bude snažit oslovit hlavně mladé, kteří ve velkém podpořili Danuši Nerudovou, a patrně i on bude muset ve své rétorice proti protivníkovi přitvrdit. Čtrnáctidenní kampaň, do které favorité plynule vkročili, tak nudná jako ta dosavadní určitě nebude. Otázka je, zda a jak do ní zasáhne dosluhující hlava státu. Kdo je Zemanovým favoritem je jasné.

Kandidát na prezidenta Andrej Babiš (SPD) se fotí s příznivkyní před volební místností v Průhonicích.

FOTOGALERIE: První kolo třetí přímé volby prezidenta. Jak vypadalo v Česku i zahraničí?

Potřetí v novodobé historii Česka mají lidé v přímé volbě zvolit svého prezidenta. Po dvou vítězstvích Miloše Zemana obsadí Pražský hrad nové jméno. A to je zřejmě důvod vyššího zájmu o letošní první kolo. Jak vypadalo? Podívejte se ve fotogalerii.

Přečíst článek

Účast v prezidentských volbách v cizině byla rekordní, jako například na ambasádě v Paříži

Účast v prezidentských volbách v cizině byla rekordní. Češi volají po změně a korespondenční volbě

Češi v cizině trhají rekordy v prezidentských volbách na zastupitelských úřadech. Obrovský zájem hlásí Německo, Belgie, Británie i Spojené státy americké. Ani menší státy ale nezůstávají pozadu. Velvyslanci i konzulové ve všech 111 voličských místech za hranicemi České republiky zaznamenali mnohem vyšší účast voličů než při posledních volbách prezidenta v roce 2018.

Přečíst článek

David Černý

David Černý: Není to veselá situace. 30 let po konci bolševika budeme zase volit bolševika

Vyjádří se i tentokrát sochař David Černý skrze svoji tvorbu k nadcházejícímu vítězi prezidentské volby? A bude to spíš srdce nebo vztyčený prostředníček? A koho bude Černý volit? „Mám intenzivní pocit, že budu volit zejména proti někomu,“ říká v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme