Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svoboda Evropy je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, řekl Zelenskyj v Bruselu, kam přijel prosit o zbraně

Svoboda Evropy je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, řekl Zelenskyj v Bruselu, kam přijel prosit o zbraně
ČTK
 ČTK

Svobodná Evropa je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, zdůraznil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na mimořádném summitu Evropské unie v Bruselu. Pro bezpečnost regionu je významná zejména jednota, upozornil prezident země, která se s podporou západních spojenců už skoro rok brání ozbrojené agresi sousedního Ruska.

Reklama

Zelenskyj dnes také uvítal pokroky v přístupových jednáních Ukrajiny s unií a poděkoval za poskytnuté balíky finanční, vojenské i humanitární pomoci. Prezidenti a premiéři států evropského bloku budou na čtvrteční schůzce v Bruselu jednat kromě jiného právě také o další pomoci Ukrajině.

„Vítejte v EU, vítejte doma,” řekl předseda Evropské rady Charles Michel na úvod jednání a vyjádřil uznání riziku, které podle něj Zelenskyj cestou na západ podstoupil. Zelenskyj je symbolem odvahy ukrajinského lidu a posunul zemi blíže Evropské unii, dodal Michel a zopakoval odhodlání pomáhat napadené zemi.

Naštvaný Musk vypnul Ukrajině satelity pro navádění dronů. K válečným účelům Starlink není, tvrdí

Musk vypnul Ukrajině satelity pro navádění dronů. K válečným účelům Starlink není, tvrdí

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska podnikla kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat satelitní internetovou službu Starlink k ovládání bezpilotních letounů. Podle agentury Reuters to ve středu uvedla prezidentka firmy Gwynne Shotwellová. Systém Starlink podle ní neměl nikdy sloužit jako zbraň. Ukrajina se už téměř rok brání ruské vojenské agresi.

Přečíst článek

Zelenskyj ve svém vystoupení ocenil dosavadní podporu, ale volal po rychlejším rozhodování, které by Kyjevu poskytlo náskok před Moskvou. Ukrajina s pomocí partnerů již učinila velké kroky, ale velká část cesty k ukončení války je ještě před námi, řekl Zelenskyj.

Pro ukrajinského prezidenta je dnešní návštěva Bruselu, kde už před polednem vystoupil před europoslanci, vyvrcholením jeho teprve druhé zahraniční cesty od ruského útoku na jeho zemi na konci února minulého roku. Poprvé zavítal na konci prosince do Washingtonu.

Svou nynější cestu zahájil Zelenskyj ve středu návštěvou a jednáními v Londýně, večer se pak v Paříži setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem. S Macronem pak ve čtvrtek ráno přeletěl právě do Bruselu.

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přemlouvá spojence. Z Londýna míří za Macronem do Paříže

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve středu večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. Oznámil to Elysejský palác, který tak potvrdil dřívější informace médií. Zelenskyj dnes nečekaně zavítal i do Londýna. Je to jeho druhá zahraniční cesta od ruské invaze, od které 24. února uplyne rok.

Přečíst článek

Tank Leopard 2 ve výzbroji německé armády.

Němci v ráži. Vláda povolila vývoz na Ukrajinu i starších tanků Leopard 1

Německo vedle moderních tanků Leopard 2 v jednom případě povolilo i vývoz tanků staršího modelu Leopard 1 na Ukrajinu. Podle agentury DPA to řekl mluvčí německé vlády Steffen Hebestreit. O kolik tanků jde, ale neuvedl. Veřejnoprávní televize ARD mezitím zveřejnila průzkum veřejného mínění, podle něhož s dodávkami německých tanků Ruskem napadené zemi souhlasí většina obyvatel spolkové republiky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Licoměrná Evropa. Válka na Ukrajině? Dejme lidem levné jídlo a budou nás volit navěky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme