Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Licoměrná Evropa. Válka na Ukrajině? Dejme lidem levné jídlo a budou nás volit navěky

Dalibor Martínek: Licoměrná Evropa. Válka na Ukrajině? Dejme lidem levné jídlo a budou nás volit navěky
iStock
Dalibor Martínek

Plyn se ukázal jako největší zbraň Ruska při současné válce na Ukrajině. Když bude Evropa zlobit, například pomáhat Ukrajině bránit se před raketami a děly, přijde o plyn. O ten již přišlo Polsko nebo Bulharsko. Pro výstrahu ostatním evropským zemím.

Reklama

Když Litva omezila transport zboží z Kaliningradu, Rusko to považuje za „bezprecedentní“ porušení smluv a hrozí odvetou. Kde berou Rusové drzost používat taková slova, čert ví. Pouštět rakety na Ukrajinu je však podle Kremlu v pořádku. 

Už jsme si mysleli, že válka je smutná historie. Že se Evropané z té poslední poučili, že jsme lidé nové doby. Chytří, vzdělaní. Že se můžeme věnovat vyšším věcem. Dobývaní vesmíru, cestě na Mars. Nebo třeba vymýšlení všelijakých užitečných start-upů. Poslední věta je „vtip“ v tomto smutném komentáři.

Dalibor Martínek: Bude válka? Co má Západ udělat, aby přežil ruskou agresivitu

Když i papež prohlásí, že svět je ve válce, asi na tom něco bude. Hlava křesťanské církve pro média mimo jiné řekla, že válka se nevede jenom na Ukrajině, ale i v jiných končinách světa. V Africe především, ale i v některých částech Asie.

Přečíst článek

Rusové nás vrátili do pravěku

Rusové nás vrátili do tvrdé reality, do pravěku. Řešíme plyn. A ropu. Jelikož plyn vážně potřebujeme, nechceme žít jako v minulosti někde v jeskyni, jsme ochotni k různým ústupkům. Což ústí do přemýšlení v duchu: Dobře, Rusáci, zabijte nějaké omezené množství Ukrajinců, seberte Ukrajině přiměřený kus území. My uděláme sankce a dáme si ruce za záda. A vy nám budete dál posílat ten váš plyn. To je slušná dohoda, ne? Není vyřčená, ale je zřetelná. Souhlasí s ní mnoho Evropanů.

Nepoužívejte jaderné zbraně, to byste asi překročili červenou linii. Možná. Z děl a tanků střílet na děti a ženy můžete, to taky sneseme. Postaráme se o uprchlíky a budeme diplomaticky vyjednávat o plynu.

Když jde o sankce vůči Rusku, pro jižní křídlo Evropy, které není závislé na jeho plynu, jde o marginální problém. Jak se Portugalsko nebo Španělsko účastní obhajoby svobody na Ukrajině? Ale vzpomeňme, že když se řešilo, co s africkými dobrodruhy, kteří se plaví přes moře do Evropy na nafukovacích člunech se záměrem vydělat peníze a dobře žít, střední Evropa se neúčastnila. To je ta naše jednotná Evropa.

Plyn od začátku roku zdražil kvůli ruské avantýře na dvojnásobek. A určitě ještě zdraží. Mnoho lidí nejen v Česku už to ekonomicky drtí. Ale Evropa se pořád nedokáže rozhodnout mezi svým pragmatismem, tedy nutností dodat lidu základní potřeby. Hlavně levné jídlo. Což s cenou plynu úzce souvisí. A prosazováním vyšších hodnot. Na kterých si tak zakládá. A ke kterým po staletích všelijakých lokálních válek a následných usmiřování dospěla.

exekuce

Dalibor Martínek: Energetická chudoba je tady. Dodavatelské firmy brutálně zpřísní podmínky

Když přijdete na hlavní pobočku společnosti Pražská energetika v Jungmannově ulici v centru Prahy, postarší člen ochranky vás hned u dveří upozorní, že firma nenabírá nové klienty. Chcete zjistit situaci se zdražujícím plynem a elektřinou, ověřit možnosti na trhu. A hned u vchodu dostanete ránu. Žádné další klienty nebereme! Což vám následně potvrdí paní za přepážkou.

Přečíst článek

Kde je slavná svoboda, demokracie? Dříve i nyní platí: dejte lidem levné jídlo, v Česku i pivo, a můžete vládnou navěky. Putin není včerejší, dobře zná teorie moci. Ostatně, vládne přes dvacet let.

Teď už se nebudeme zabíjet, dohodli jsme se v našem zákoutí světa po poslední válce. Jenže někdo zabíjet chce a umí. Co s tím? Opustíme naše vydobyté ideály, naši klidnou svobodu a soustředění se na vydělávání peněz? A proto si s ruskými vrahy zachováme přijatelné vztahy? Plyn nebo svoboda? Evropa je jako nějaký žonglér, který jde po provaze a vyvažuje. Možná nebude válka s Ruskem. Ale co řekneme dětem?

Ropa

Dalibor Martínek: Bláznivá závislost na ropě. Naše civilizace stojí na chcíplinách minulých věků

Ropa je hnusná, smradlavá tekoucí kaše, která vznikla v minulosti ze zemřelých zvířat a rostlin. Z nechutného mixu chcíplin. Tmavě hnědá, vazkavá, nic krásného.

Přečíst článek

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Plyn, ilustrační foto

Cena plynu pro Evropu dál padá. Na cenách pro české domácnosti se to ale neprojeví

Přečíst článek
Na Ukrajině v létě vyrábějí co nejvíce kamen, aby lidem pomohly přežít válečnou zimu

Ukrajinci kácí lesy, schovávají uhlí a vyrábějí kamna. Cílem je přežít válečnou zimu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme