Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

summit - informace o tématu

Musk: Lidé díky umělé inteligenci nebudou muset pracovat. Ale ještě tam nejsme

S velkou mocí přichází i velká zodpovědnost. Slovy Spider-Manova dědečka by se dalo shrnout poselství globálního summitu o bezpečnosti umělé inteligence. Nedaleko Londýna o tom hovořili světoví politici, Elon Musk i Karel III. Výsledkem je první mezinárodní deklarace o přístupu k vývoji AI.

Přečíst článek

Svoboda Evropy je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, řekl Zelenskyj v Bruselu, kam přijel prosit o zbraně

Svobodná Evropa je nepředstavitelná bez svobodné Ukrajiny, zdůraznil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na mimořádném summitu Evropské unie v Bruselu. Pro bezpečnost regionu je významná zejména jednota, upozornil prezident země, která se s podporou západních spojenců už skoro rok brání ozbrojené agresi sousedního Ruska.

Přečíst článek
video

Šéf CzechTrade: Čeští vývozci se musí víc zaměřit na trhy mimo Evropu

Podpora exportu jako základního pilíře pro rozvoj ekonomiky, reakce na změny v zahraničním obchodu v kontextu nedávných a aktuálních turbulencí, krize jako nový „normální stav“ či příležitosti ve Skandinávii: to je průřez tématy, jimž se podrobněji věnovala akce Future of Export Summit.

Přečíst článek
Budova Evropské komise v Bruselu

Lídři EU podpořili společný nákup plynu, zastropování cen bude mít podmínky

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se dnes nad ránem shodli na opatřeních proti vysokým cenám energií. Po zhruba desetihodinovém jednání to oznámil předseda Evropské rady Charles Michel. Série dohodnutých kroků má podle něj snížit ceny energií, zajistit bezpečnost dodávek a omezit spotřebu. Lídři podpořili dobrovolné společné nákupy plynu či mechanismus cenové korekce v případě mimořádného zdražení. Případné zastropování ceny plynu, na něž mají členské země stále různé názory, spojil summit se splněním několika podmínek.

Přečíst článek
V Bruselu začalo 20. října zasedání Evropské rady, jehož hlavním tématem je hledání shody na společném postupu s cílem snížit ceny energií.

Lídři EU řeší cestu z energetické krize. Rozděluje je strop na ceny plynu

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie v Bruselu hledají shodu na společném postupu s cílem snížit ceny energií. Očekává se dlouhá debata především o zastropování ceny plynu spalovaného v elektrárnách, které dosud členské země rozdělovalo. Lídři také projednají další podporu Ukrajině a tlak na Rusko. Na začátku jednání se k nim na dálku připojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který podle šéfa Evropské rady Charlese Michela pronesl "silnou řeč".

Přečíst článek
Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák

Úspěch to rozhodně není, hodnotí čeští průmyslníci včerejší energetický summit v Bruselu

Svaz průmyslu a dopravy ČR nepovažuje výsledky včerejšího energetického summitu v Bruselu za úspěch. „Slovo úspěch rozhodně nemůžeme za průmysl použít a nálada v mnoha firmách proto zůstává velmi napjatá,“ říká prezident svazu Jaroslav Hanák.

Přečíst článek
Miloš Zeman, prezident

Jana Havligerová: Zeman změnil rétoriku, ne přesvědčení

Napadení Ukrajiny putinovským Ruskem je pro prezidenta Zemana pořádná rána do vazu. Při jeho „státnickém“ projevu, s nímž vystoupil v České televizi, to ostatně bylo vidět. Výroky, kterými výslovně odsoudil agresi, zněly mdle, snaha změkčit je vyznáním obdivu k ruskému lidu a kultuře byla zjevná. 

Přečíst článek
Státy světa odhlasovaly v Glasgow společné znění klimatické dohody

Dvě stě států na konferenci COP26 odhlasovalo společné znění klimatické dohody

Představitelé téměř 200 zemí světa se dnes na konferenci COP26 ve skotském Glasgow shodli na společném znění dohody o dalším postupu v boji s klimatickými změnami. Země souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie. Formulace závazku byla pod tlakem Číny a Indie ale na poslední chvíli oslabena a namísto původně navrhovaného postupného zavržení uhlí hovoří jen o postupném omezení jeho používání. Mnoho delegátů vyjádřilo z ústupku těmto dvěma zemím zklamání, ale kvůli "vyššímu dobru" pro text nakonec hlasovalo.

Přečíst článek
Peníze

Lukáš Kovanda: Změna světového daňového pořádku přinese Česku až šest miliard ročně

Lídři skupiny ekonomicky nejvyspělejších a nejvýznamnějších zemí dnes na summitu v Římě dají zelenou přelomové změně světového daňového pořádku. V důsledku této změny přitvrdí boj proti daňovým rájům i daňovým “kejklům” technologických obrů.

Přečíst článek
Ilustrační snímek, zařízení CCS

František Janáč: Evropský průmysl potřebuje návod na přežití

V první polovině listopadu se uskuteční 26. Konference OSN o změně klimatu ve skotském Glasgow. Půjde o 16. zasedání smluvních stran Kjótského protokolu a 3. zasedání smluvních stran Pařížské dohody. Je dost možné, že to nejdůležitější se odehrálo už před začátkem.

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonský akciový index Nikkei 225 za uplynulý fiskální rok zpevnil o rekordních 12.328 bodů, a 📈 posílil tak o 44 procent. Japonským akciím pomáhá zájem ze strany zahraničních investorů, který umocňuje slabý kurz jenu a také očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice. Fiskální rok v Japonsku končí v březnu.
Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme