Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropa, hnojiva i uhlí. Indové nakupují od Rusů suroviny za zlomek ceny

demonstrace
ČTK

Rusko v reakci na západní sankce začalo po ropě prodávat Indii i uhlí. A s výraznou slevou, až 70 procent. S odvoláním na analýzy ruské státní banky PSB to napsal server The Moscow Times.

Reklama

Snahy Kremlu obrátit exportní toky směrem na východ podle severu ničí ruskou ekonomiku založenou na vývozu surovin. Po ropě Kreml posílá do Asie, zejména pak do Indie, s výraznou slevou i uhlí.

Ruští těžaři zůstali kvůli invazi na Ukrajinu odříznuti od evropského trhu, kam před válkou směřovala téměř polovina vývozu uhlí z Ruska. I tak se export uhlí od začátku roku propadl o devět procent a nejméně čtyři doly v největší ruské uhelné pánvi Kuzbas od léta zastavily těžbu.

Průměrná sleva na ruské koksovatelné uhlí dodávané na indický trh činila v září 60 procent a v letních měsících 70 procent, uvedli analytici PSB ve svém přehledu.

ropný tanker

Ruská ropa míří do Indie a Číny v rekordním množství. Evropa ztratila prvenství v objemu dodávek

Protiruské sankce a omezování poptávky po ruské ropě ze strany západního světa přiměly Kreml zaměřit svou pozornost do Asie. Moře nyní brázdí rekordní množství tankerů s více než 70 miliony barelů na palubách – téměř trojnásobně více, než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu 24. února. Asie – zejména díky Číně a Indii – tak v uplynulém měsíci poprvé předběhla Evropu jako největšího kupce, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Dillí má od Rusů levně i ropu či hnojiva

„Těžaři uhlí se potýkají s potížemi při přepravě produkce do Indie,” uvedl hlavní analytik PSB Jegor Žilnikov. V lednu až září se z Ruska na indický trh vyvezlo 1,5 milionu tun uhlí, což je více než za celý loňský rok, kdy to bylo 1,3 milionu tun. „Další nárůst vývozu ale nepřipadá v úvahu,” upozornil analytik.

Embargo Evropské unie, které vstoupilo v platnost v srpnu jako součást pátého souboru opatření zavedených proti Rusku za jeho invazi na Ukrajinu, snížilo vývoz ruského uhlí do Evropy o 77 procent na 1,3 milionu tun měsíčně. Sankce rovněž zakázaly evropským společnostem nejen kupovat od Ruska uhlí, ale také poskytovat pojištění a finanční služby pro jeho přepravu po celém světě.

Indie je po Číně druhým největším dovozcem uhlí na světě, současně představuje jednoho z nejdůležitějších spojenců Ruské federace v Asii. Se slevou nakupuje ve velkém také ruskou ropu či hnojiva.

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev

Šance pro Evropu? Kazachstán zvyšuje dodávky ropy mimo ruskou trasu

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev (na snímku) nařídil zvýšit objemy ropy přepravované přes přístavy Aktau a Kuryk u Kaspického moře na 20 milionů tun ročně, uvedl na svém webu ruský list Kommersant s odvoláním na komuniké prezidentské kanceláře. Trasa vedoucí přes Kaspické moře obchází Rusko, zdůraznil deník.

Přečíst článek

Indie zatím ruskou agresi na Ukrajině výslovně neodsoudila. Opakovaně ale dala najevo, že by si přála vyřešení konfliktu diplomatickou cestou. Stabilní vztahy s Ruskem z hlediska dovozu ropy do Indie jsou pro Dillí výhodné, řekl v úterý indický ministr zahraničí Subrahmanjam Džajšankar poté, co v Moskvě jednal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ruskému ministrovi zopakoval, že Indie nepovažuje dnešní dobu vhodnou k vedení války kvůli zátěži pro světovou ekonomiku, sdělil také podle webu Times of India o dnešním setkání šéf indické diplomacie.

Hnědouhelný polský důl Turów

Polsko brání uhlí. Těžbu nezačne utlumovat, dokud nebude mít jádro

Polsko nezavře žádný uhelný důl, dokud v zemi nebudou spuštěny první jaderné reaktory. Řekl to vicepremiér a ministr státního majetku Jacek Sasin. Polsko plánuje uvést svůj první jaderný reaktor do provozu v roce 2033.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hongkong přístav

Čína nakupuje jako šílená zlevněnou ruskou ropu, uhlí i plyn. Od prosince už to bude mít složitější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme