Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská ropa míří do Indie a Číny v rekordním množství. Evropa ztratila prvenství v objemu dodávek

ropný tanker
iStock
Dušan Kütner
duk

Protiruské sankce a omezování poptávky po ruské ropě ze strany západního světa přiměly Kreml zaměřit svou pozornost do Asie. Moře nyní brázdí rekordní množství tankerů s více než 70 miliony barelů na palubách – téměř trojnásobně více, než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu 24. února. Asie – zejména díky Číně a Indii – tak v uplynulém měsíci poprvé předběhla Evropu jako největšího kupce, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Do Číny a Indie míří více ruské ropy než kdykoliv předtím. Asie je nyní největším odběratelem ruských barelů uprostřed ukrajinské války, protože evropské země omezují kvůli sankcím dovoz kvůli ruské invazi na Ukrajině.

Chrám nebes v Číně

Lukáš Kovanda: Vítězem střetu mezi Západem a Ruskem je... Čína

Ruská ropa – typu Ural či Sokol – se obchoduje třeba o s třetinovou slevou oproti severomořské ropě Brent, jejíž cena představuje světový standard. A Čína nyní proto zahájila s Ruskem jednání o odkupu jeho zlevněné ropy. Tou zamýšlí doplňovat své strategické rezervy dané suroviny a mírnit svou vlastní inflaci. Vítězem souboje mezi Západem a Ruskem tak může být právě Čína.

Přečíst článek

Podle analytické společnosti Kpler se na cestě a plovoucích zásobách během minulého týdne nacházelo 74 až 79 milionů barelů ruské ropy, více než dvojnásobek oproti 27 milionům barelů těsně před únorovou invazí na Ukrajinu. Asie minulý měsíc poprvé předběhla Evropu jako největšího kupce a podle údajů a analytické společnosti se tato mezera v květnu ještě prohloubí, podotkl Bloomberg

Prudký skok v přepravě ruské ropy po moři podtrhuje, jak byl celosvětový obchod s energií v důsledku invaze uvržen do chaosu, kdy se americké, britské a mnohé společnosti z EU otočily zády k ruskému dovozu a přinutily Moskvu hledat kupce v Asii. Čína a Indie z toho vytěžily miliony barelů, přičemž mohly využít výrazné slevy na dodávky.

Ceny benzinu 5. března 2022

Lukáš Kovanda: Benzín je dražší než nafta. I proto Česku hrozí větší inflace než v Rusku

Benzín v ČR je poprvé od začátku invaze dražší než nafta, řidiči červnové snížení spotřební daně ani nepoznají. I proto hrozí, že Česko bude mít letos větší inflaci než Rusko.

Přečíst článek

Někteří ze zainteresovaných kupců v Asii jsou více motivováni ekonomikou než politickým postojem,“ řekla Jane Xie, hlavní ropná analytička společnosti Kpler v Singapuru. „Zároveň došlo ke zvýšení zájmu USA o nákup ruské ropy v Indii, takže mohou existovat určitá rizika poklesu tohoto obchodního toku, i když je v současné době nepravděpodobné, že by byl výrazně narušen,“ podotkla.

Objem ruské ropy v námořní dopravě od února do května 2022:

zdroj: Bloomberg

Kombinované toky ruské ropy pro dva největší odběratele v Asii – Indii a Čínu – v dubnu vzrostly na rekordy, zejména díky zvýšeným nákupům z Indie, uvádí Xie. Přestože dodávky v květnu budou pravděpodobně o něco nižší, stále budou překonány pouze rekordem z minulého měsíce, uvedla.

Tankery s ruskou ropou jsou také kvůli posíleným asijským trhů nuceny volit delší cesty. Jednosměrná cesta do Číny obvykle trvá přibližně dva měsíce, podotkl Bloomberg

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme