Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech

Stačil jeden rok. A z Ruska je malý hráč ve fosilních palivech
ČTK
Ondřej Bílek
obi

Nejpozoruhodnější evropskou odpovědí na ruskou agresi na Ukrajině nebyly jen dodávky zbraní a další pomoci za miliardy eur. Byla to také bezprecedentní rychlost, kdy Evropa během jediného roku téměř odstranila závislost na ruských fosilních palivech, píše agentura Bloomberg.

Reklama

„Rusko nás vydíralo tím, že vyhrožovalo přerušením dodávek energie,“ řekla začátkem února předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Úplně jsme se zbavili naší závislosti na ruských fosilních palivech. Šlo to mnohem rychleji, než jsme čekali.“ Ale nebylo to zadarmo, účet zní na zhruba bilion dolarů (asi 22 bilionů korun).

Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Lukáš Kovanda: Rusko letos poroste jako Česko, možná i více. Účinkují po roce západní sankce?

Mezinárodní měnový fond v lednu překvapil. Výrazně zlepšil svůj odhad letošního růstu ruské ekonomiky. Ano, růstu. Ruské hospodářství by podle něj mělo reálně přidat, byť mírně, konkrétně 0,3 procenta. Česko je na tom dle MMF jen o trochu lépe, vlastně takřka neznatelně, když jeho hospodářství má podle washingtonské instituce letos posílit o 0,5 procenta, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Tři dny před výročím začátku války na Ukrajině navíc ruský vůdce Vladimir Putin oznámil pozastavení ruské účasti v mezinárodní dohodě Nový START omezující jaderné zbraně. Rovněž obvinil Západ, že válku rozpoutal.

Rok ruské invaze na Ukrajinu v obrazech. Podívejte se:

Zelená cesta

Ještě před rokem Evropa utratila asi miliardu dolarů denně za plyn, ropu a uhlí dovážené z Ruska. Dnes jen zlomek. To jsou peníze, které by Rusko v čele s Putinem mohlo použít na financování války.

Putin se stáhl z dohody s USA o počtu jaderných hlavic. Z rozpoutání války viní Západ

Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů, sdělil v úterním projevu k členům parlamentu a dalším představitelům vládnoucí elity ruský prezident Vladimir Putin. Stalo se tak těsně po návštěvě amerického prezidenta Joe Bidena na Ukrajině.

Přečíst článek

Odstřihnutí závislosti podle Bloombergu usnadnil fakt, že se Evropa už před lety vydala zelenou cestou k čisté energii. Loni se přechod na obnovitelné zdroje energie ale výrazně uspíšil, solární instalace v celé Evropě se zvýšily o rekordních 40 gigawattů, což je o 35 procent více ve srovnání s rokem 2021. Rovněž přibylo bateriových úložišť o 79 procent.

Do konce roku 2022 poklesl objem ruského plynu zasílaného přímo do Evropy potrubím o 75 procent ve srovnání s předchozím rokem – a téměř dva měsíce roku 2023 ukázaly, že dovoz neroste.

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Konec závislosti na ruském plynu. Jeho dovoz do Česka v lednu klesl na nulu, uvedl Síkela

Dovoz plynu z Ruska do České republiky klesl během ledna na nulu. Ruský plyn stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie. K omezení závislosti na Rusku pomohly i úspory ve spotřebě. Na twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. V posledních pěti měsících klesl podíl dovozu ruského plynu do ČR na 2,2 procenta, v předchozích letech činil tento podíl kolem 97 procent. Ze Síkelova vyjádření není zřejmé, zda předpokládá nulový dovoz ruského plynu i v dalších měsících.

Přečíst článek

Hrubý domácí produkt EU, který se zbavil levného ruského plynu, ve skutečnosti v roce 2022 vzrostl o 3,5 procenta. Recese byla považována za nevyhnutelnou ještě na podzim, ale ekonomové nyní očekávají, že unijní ekonomika v roce 2023 poroste o 0,9 procenta.

Nejvíc pomohlo šetření

„Téměř rok poté, co Rusko zahájilo svou útočnou válku proti Ukrajině, je ekonomika EU na lepších základech, než se na podzim očekávalo,“ uvedla Evropská komise ve své nejnovější ekonomické zprávě. „Zdá se, že inflace dosáhla vrcholu a příznivý vývoj na energetických trzích předznamenává další výrazné poklesy.”

Část ruského plynu byla nahrazena zvýšenými toky plynovodů z Alžírska a Norska. Většina připlula na lodích ve formě LNG (zkapalněného zemního plynu) z USA a Kataru. A část poptávky po plynu byla snížena spalováním uhlí v elektrárnách. Největší pomoc ale přišla v podobě snížení poptávky z průmyslu i domácností.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Paříž představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées. Letos se bude svítit úsporněji než obvykle, přesto ale světla ozářila 400 stromů.

Potemnělé Vánoce v Evropě. Další „obětí“ ruské invaze a energetické krize je vánoční osvětlení

Přečíst článek
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Den D pro zastropování cen energií? Evropští ministři projednají parametry zastropování

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme