Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

oligarchové - informace o tématu

Londongrad zůstává Londongradem. Co brání zabavování ruského majetku?

Londýn je známým rejdištěm ruských miliardářů. Zmrazení majetku na začátku války na Ukrajině jim obrázek oblíbené destinace patrně pokazilo, ale k zabavování se britské úřady patrně nechystají, uvádí magazín Politico.

Přečíst článek

Západ s pompou zabavil jachty ruských oligarchů. A se zatnutými zuby platí miliony za údržbu

Přečíst článek
Británie zrušila sankce proti ruskému podnikateli Olegu Tiňkovovi.

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek
Roman Abramovič podle zprávy agentury FinCen těsně před ruskou invazí narychlo přepisoval majetek na děti.

Ruští oligarchové přepisovali majetky na děti těsně před invazí

Ruští oligarchové nejspíše předem věděli o datu invaze ruských vojsk na Ukrajinu, zahájené loni 24. února, a rychle přepisovali svá aktiva na děti a obchodní partnery, aby majetek uchránili před očekávanými sankcemi. Uvádí to zpráva agentury FinCen, která se v rámci amerického ministerstva financí věnuje boji proti finančním zločinům.

Přečíst článek
Superjachta Dilbar, ilustrační foto

První zabavená jachta jde do veřejné dražby. Ruský oligarcha neplatil svoje závazky

Vůbec první ze zabavených luxusních jachet, kterou vlastnil sankcionovaný ruský oligarcha, jde do dražby, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Dubaj, ilustrační foto

Dubajsk. Ruské tažení do Dubaje nebere konce, mají tam už svoje první lázně

Po 24. únoru, kdy Evropa začala uzavírat svůj vzdušný prostor ruským letadlům, začali bohatí Rusové létat jinam: především do Střední Asie a na Blízký východ. Do května se formovala nová geografie ruské elity, ukazují údaje o téměř 2000 letech analyzované deníkem The New York Times. Tento svět má jedno jasné centrum: Dubaj.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden na návštěvě v Japonsku

Bílý dům dál utahuje smyčku kolem ruských elit. Přitvrdil v sankcích

Spojené státy oznámily nové sankce proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajině. Opatření se dotknou spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina, majetku nejbohatších Rusů nebo vládních činitelů, napsal server CNN. Cílem je podle Bílého domu mimo jiné zvýšit tlak na Putina a jeho okolí.

Přečíst článek
Dcera Dmitrije Peskova Elizaveta

Děti Kremlu milují život na Západě. Jejich otcové proti němu zbrojí

Jejich svět je světem luxusních rezidencí, jacht, tryskáčů a elitních škol. Zatímco jejich rodiče brojí proti Západu, děti ruských oligarchů si život v něm užívají plnými doušky, upozorňuje CNN. 

Přečíst článek
Biden

USA uvalily sankce na Putinovy dcery či manželku Lavrova, EU se zatím na pátém balíku sankcí neshodla

USA uvalí sankce na dvě dospělé dcery prezidenta Vladimira Putina jako součást nového balíčku sankcí proti Rusku za jeho postup na Ukrajině. Nové postihy se zaměří také na dvě největších ruských bank. Bílý dům hovoří o odvetě za ruská „zvěrstva na Ukrajině“, která se mimo jiné odehrála v městě Buča. Nové postihy oznámila také Británie, naopak lídři Evropské unie se dnes na další podobě sankcí neshodli.

Přečíst článek
Vladimir Lisin na archivním snímku z roku 2010

Oligarcha Lisin si postěžoval na dopady konfliktu. Putina vynechal, ale popsal vnitřní problémy ruské ekonomiky

Nejde o osobní nepohodlí ani ztrátu majetku, jde o životy desítek, spíš stovek tisíc lidí, jejichž obživa je v ohrožení. Popsal pro ruský list Kommersant dopady „nepřátelství na Ukrajině“ třetí nejbohatší oligarcha a většinový majitel ocelářského gigantu Novolipetsk Vladimir Lisin. V nečekaně otevřeném rozhovoru pak detailně popsal největší problémy, které Rusku způsobují sankce a varuje před schvalováním překotných zákonů omezujících fungování vnitřního trhu. 

Přečíst článek
jedna z dvou jachet oligarchy Abrahamoviče u pobřeží Turecka

Turecko pružně reaguje: Láká ruské oligarchy a jejich peníze

Ruští oligarchové hledají útočiště před západními sankcemi. Kromě Dubaje je vítá i Turecko. Obě dvě země ale deklarují, že vše musí probíhat "v souladu s mezinárodním právem".

Přečíst článek
Roman Abramovič

Peacemaker Abramovič? Oligarcha se zapojí do mírových rozhovorů

Ruský prezident Vladimir Putin osobně schválil zapojení miliardáře Romana Abramoviče do mírových rozhovorů Ruska s Ukrajinou, píše s odvoláním na své zdroje list Financial Times (FT).

Přečíst článek
jachta

Výrobce jachet Ferretti uspíší vstup na burzu v Hongkongu

Zatímco se mediálním prostorem šíří zprávy o zabavování superjachet ruských oligarchů, jeden z výrobců těchto plavidel se v tichosti chystá na burzu. Načasování nemusí být zrovna šťastné, válka na Ukrajině solidně otřásla s akciemi takových výrobců.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme