Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další skalp ruského oligarchy. Fidži předalo Washingtonu megajachtu ruského „krále zlata“

Megajachta Amadea za 325 milionů dolarů patří podle amerických úřadů ruskému sankcionovanému miliardáři Sulejmanovi Kerimovovi.
Sukkoria / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Dušan Kütner
duk

Fidži vydalo Spojeným státům luxusní jachtu za 325 milionů dolarů (asi 7,2 miliardy korun) s názvem Amadea, která podle americké strany patří desátému nejbohatšímu Rusovi a 134. nejmovitějšímu obyvateli planety Sulejmanu Kerimovovi. Muž zbohatl zejména díky značnému podílu v největším ruském těžaři zlata, společnosti Poljus, a jeho jméno se mezi jinými ocitlo na sankčních seznamech USA, uvedl deník The New York Times.

Reklama

Fidži předalo Spojeným státům superjachtu Amadea za 325 milionů dolarů, kterou podle amerických vyšetřovatelů vlastní ruský miliardář Sulejman Kerimov uvedený na americkém sankčním seznamu. O vydání jachty požádaly Spojené státy v dubnu a v květnu Nejvyšší soud Fidži se zabavením a vydáním plavidla souhlasil. Předání jachty je novým vývojem v globální snaze zmocnit se majetku oligarchů s vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina, uvedl The New York Times.

Ve hře je i bývalý šéf Rosněfti

Vlastnictví plavidla je nejasné. Američtí vyšetřovatelé tvrdí, že jachta byla loni prodána Sulejmanu Kerimovovi, ruskému vládnímu úředníkovi a miliardářskému investorovi, který je na americkém sankčním seznamu již od roku 2018. Právník Feizal Haniff, který zastupuje společnost na Britských Panenských ostrovech úředně provozující plavidlo, tvrdil, že jeho skutečným vlastníkem je Eduard Chudajnatov. Bývalý předseda a generální ředitel energetického giganta Rosněfť, ruské státem kontrolované ropné a plynárenské společnosti, na sankčním seznamu USA není.

Americký prezident Joe Biden na návštěvě v Japonsku

Bílý dům dál utahuje smyčku kolem ruských elit. Přitvrdil v sankcích

Spojené státy oznámily nové sankce proti Rusku kvůli jeho invazi na Ukrajině. Opatření se dotknou spolupracovníků ruského prezidenta Vladimira Putina, majetku nejbohatších Rusů nebo vládních činitelů, napsal server CNN. Cílem je podle Bílého domu mimo jiné zvýšit tlak na Putina a jeho okolí.

Přečíst článek

Odvolací soud na Fidži koncem května zamítl Haniffovo odvolání a rozsudek nyní po sedmi dnech vstoupil v platnost. Minulý týden ale právník podal další žádost, ve které požádal fidžijské úřady, aby odložily naplnění amerického zatykače. Dnes však Nejvyšší soud země rozhodl, že jachtu může Fidži ponechat v péči amerických úřadů, uvedl v prohlášení Christopher Pryde, ředitel státního zastupitelství v zemi.

Amadea, která obsahuje helipad a bazén s mozaikovými dlaždicemi, dorazila do fidžijského přístavu Lautoka 12. dubna po 18denní cestě z Mexika, uvádí data sestavená agenturou Bloomberg. Fidži zadrželo 106 metrů dlouhou superjachtu 19. dubna poté, co obdržela formální žádost o vzájemnou právní pomoc od americké vlády, uvedl úřad veřejného žalobce. 

Pilsner Urquell, ilustrační foto

To byla poslední Plzeň? Rusům začíná chybět zahraniční pivo i chmel

Ruským pivařům bude brzy chybět zahraniční pivo. Zásoby v moskevských barech kvůli západním sankcím pomalu dochází.

Přečíst článek

Kerimov s majetkem 13,5 miliardy dolarů (asi 313 miliard korun) – což je podle indexu miliardářů agentury Bloomberg o 800 milionů dolarů méně než před měsícem – , jehož rodina vlastní v Poljusu přes 46 procent, byl v březnu zařazen na sankční seznamy Velké Británie a Evropské unie kvůli jeho úzkým vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina. Již v roce 2018 se ocitl na americkém sankčním seznamu.

Desítky zabavených jachet

Amadea se tak ocitla ve společnosti více než desítky miliardářských megajachet, které již zabavily západní vlády, aby potrestaly magnáty s úzkými vazbami na Putina. Německo po ruské invazi na Ukrajinu například zabavilo superjachtu Dilbar ruského miliardáře Ališera Usmanova v hodnotě až 750 milionů dolarů. 

Italské úřady zadržely plavidlo v hodnotě 530 milionů eur vlastněné ruským miliardářem Andrejem Melničenkem, zatímco Španělsko zabavilo jachtu Tango Viktora Vekselberga za 90 milionů dolarů a megajachtu Crescent za 600 milionů dolarů, o které se předpokládá, že patří Igoru Sečinovi, současnému šéfovi moskevské Rosněfti. 

ukrajinský krize

Rusko opět hledá cestu, jak se vyhnout bankrotu. U dolarových dluhopisů zkouší stejnou fintu jako u plynu

Rusko zdá se našlo způsob, jak obejít jedno z nejvíce bolestných sankčních opatření americké vlády. Zkoumá fintu, jak provést splátky dolarových dluhopisů v rublech. Mechanismus by byl podobný jako u plateb za plyn členských zemí EU. Pokud to projde, Rusko se tak opět vyhne možnosti prvního bankrotu kvůli nesplácení dluhů od roku 1917. Ochota zahraničních investorů k novému způsobu plateb ale nebude příliš velká, píše server CNBC.

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin bere čtvrt milionu korun měsíčně, tvrdí Kreml. Na svou jachtu by tak vydělával více než 5 tisíc let

Ruský prezident Vladimir Putin loni vydělal 10,2 milionu rublů. Uvádí to včerejší zpráva ruské prezidentské kanceláře. Taková částka podle loňského průměrného kurzu (1 rubl = 0,29428 koruny) odpovídá takřka na korunu přesně třem milionům korun. Putin tedy loni bral oficiálně 250 tisíc korun měsíčně. Letos by to už bylo jen 225 tisíc korun měsíčně, neboť rubl v důsledku války na Ukrajině a sankcí oslabil.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme